NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Εξάρθρωση τεράστιου κυκλώματος απάτης στη συνδρομητική τηλεόραση - Έφοδος και στην Ελλάδα

Εξάρθρωση τεράστιου κυκλώματος απάτης στη συνδρομητική τηλεόραση - Έφοδος και στην Ελλάδα

Μια ημέρα δράσης με την εμπλοκή πολλών χωρών και τον συντονισμό που προσέφερε Eurojust στη Χάγη οδήγησε στην εξάρθρωση ενός διεθνούς εγκληματικού δικτύου το οποίο διέπραττε τεράστιες απάτες με συνδρομητική τηλεόραση.

Οι ενέργειες που έγιναν σε αυτή τη μοναδική υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποτέλεσμα των πολύπλοκων ερευνών που διενεργήθηκαν από εισαγγελείς στη Νάπολη και στη Ρώμη, με την υποστήριξη των δικαστικών και αστυνομικών αρχών της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, καθώς επίσης και της Eurojust.

Η ζημία που προκάλεσε η εγκληματική συμμορία ανέρχεται σε περίπου 6,5 εκ. ευρώ. Πάνω από 200 διακομιστές τέθηκαν εκτός λειτουργίας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εγκληματιών μπλοκαρίστηκαν.

Η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ Eurojust δημιούργησε το 100ο κέντρο συντονισμού, από το πρώτο που δημιουργήθηκε το 2011, για την επιτόπια υποστήριξη των εθνικών αρχών στην άμεση διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων. Η ταυτόχρονη επιχείρηση οδήγησε στη διακοπή του σήματος για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Αποτέλεσμα των διασυνοριακών ερευνών

Μια πολύπλοκη και ιδιαίτερα τεχνική έρευνα σχετικά με την οργανωμένη εγκληματική ομάδα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από την Εισαγγελία της Νάπολης, με την υποστήριξη της Nucleo Speciale Tutela Privacy e Frodi Tecnologiche della Guardia di Finanza di Roma.

Λόγω της διασυνοριακής διάστασης των εγκληματικών δραστηριοτήτων, ανοίχτηκε μια υπόθεση στη Eurojust για την πρόοδο των ιταλικών ερευνών. Ανακαλύφθηκε επίσης ένας σύνδεσμος με μια άλλη έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελία της Ρώμης, με την υποστήριξη της Polizia di Stato – Servizio Polizia Postale e delle Comunicazioni – Sezione Financial Cybercrime.

Η Eurojust εξασφάλισε την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα εμπλεκόμενα κράτη μέλη καθώς και την σωστή και γρήγορη εκτέλεση δικαστικών εντολών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας και εντολών δέσμευσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης κατασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία όπως διακομιστές, ψηφιακός εξοπλισμός, μέσα πληρωμής, φύλλα αρχείων και άλλος εξοπλισμός υποδομής (εξισορροπητές φορτίου). Εντοπίστηκαν συνολικά 22 ύποπτοι διαφορετικών υπηκοοτήτων.

Δραστηριότητες του εγκληματικού δικτύου

Το 2015, η οργανωμένη εγκληματική ομάδα ξεκίνησε την αναμετάδοση και πώληση συνδρομητικών προϊόντων και υπηρεσιών, παρόμοιων με αυτά που προσφέρονται από τις εταιρείες Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon και Infinity σε διάφορα κράτη μέλη και τρίτες χώρες. Οι επιδέξιοι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν το πιο προηγμένο και αποτελεσματικό λογισμικό για την απάτη. Δημιουργήθηκαν διάφοροι σταθμοί αναμετάδοσης με ειδικούς διακομιστές που απενεργοποιούσαν την κρυπτογράφηση των αρχικών προγραμμάτων και δημιουργούσαν το παράνομο σήμα IPTV παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα μέλη της συμμορίας πρόσφεραν σε ένα ευρύ κοινό ανυποψίαστων πελατών πραγματικά συνδρομητικά προγράμματα, κινηματογραφικές ταινίες και περιεχόμενο κατά παραγγελία σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα παράνομα έσοδα μεταφέρονταν στη συνέχεια σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης είναι ύποπτα για τη διάπραξη μεγάλης κλίμακας απάτης, ηλεκτρονικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr