NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

"Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα" από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

"Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα" από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργανώνει το σεμινάριο-μάθημα "Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα".

Στόχος μαθήματος

Οι βασικές γνώσεις των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) αποτελούν πλέον απαραίτητα εργαλεία των σύγχρονων οικονομολόγων, χρηματοοικονομικών αναλυτών και ελεγκτών.

Το σεμινάριο αυτό στοχεύει στην αναλυτική ενημέρωση και παρουσίαση των βασικών κανόνων που διέπουν τους μηχανισμούς των Δ.Π.Χ.Α. και των διερμηνειών τους και κυρίως τις τεχνικές εφαρμογής βασικών προτύπων μέσω μελετών περιπτώσεων και παραδειγμάτων.

Σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αφιερώνεται και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα Δ.Π.Χ.Α. που σχετίζονται με κανόνες αναγνώρισης και αποτίμησης χρηματοοικονομικών μέσων.

Η σπουδαιότητα των ΔΠΧΑ έχει παγιοποιηθεί, αφού εκτός από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται πλέον από τις ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως για εισηγμένες σε Χρηματιστήρια επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την εξοικείωση με αυτά τα πρότυπα προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κανείς επαγγελματικά στο χώρο της λογιστικής, αλλά και της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και αποτίμησης γενικότερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον.

Αντικείμενο – Παραδοτέο Υλικό

  • Θεσμικό πλαίσιο Δ.Π.Χ.Α., ο ρόλος του International Accounting Standards Board (IASB), Εννοιολογικό Πλαίσιο IASB (IASB Conceptual Framework), ποιοτικά χαρακτηριστικά λογιστικής πληροφόρησης με βάση το Πλαίσιο, διαδικασία σύνταξης Δ.Π.Χ.Α., διερμηνείες Δ.Π.Χ.Α.
  • Αποθέματα (ΔΛΠ 2) και Γεωργία (ΔΛΠ 41).
  • Ενσώματα πάγια (ΔΛΠ 16), επενδύσεις σε ακίνητα (ΔΛΠ 40).
  • Κεφαλαιοποίηση κόστους δανεισμού (ΔΛΠ 23).
  • Λογιστική απομειώσεων (ΔΛΠ 36).
  • Κρατικές επιχορηγήσεις (ΔΛΠ 20).
  • Εξαντλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ΔΠΧΑ 6).
  • Άυλα Πάγια (ΔΛΠ 38).
  • Προβλέψεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις και στοιχεία του ενεργητικού (ΔΛΠ 37).
  • Επενδύσεις σε συγγενείς επιχειρήσεις (ΔΛΠ 28) και θυγατρικές επιχειρήσεις (ΔΠΧΑ 10).
  • Αναγνώριση εσόδων (ΔΠΧΑ 15).
  • Αλλαγές σε λογιστικές πολιτικές κι εκτιμήσεις (ΔΠΧΑ 8), συναλλαγές συνδεδεμένων μερών (ΔΛΠ 24), γεγονότα μετά το τέλος της περιόδου αναφοράς (ΔΛΠ 10), βασικά θέματα ενδιάμεσων εκθέσεων (ΔΛΠ 34) - σύντομη παρουσίαση.
  • Πληροφόρηση κατά λειτουργικό τομέα (ΔΠΧΑ 8).
  • Πρότυπα σχετιζόμενα με χρηματοοικονομικά μέσα:
    • Χρηματοοικονομικά μέσα: Κατηγοριοποίηση χρηματοοικονομικών μέσων από τον εκδότη τους σε μέσα που ανήκουν στις υποχρεώσεις ή στα ίδια κεφάλαια, μετατρέψιμα μέσα (ΔΛΠ 32).
    • Χρηματοοικονομικά μέσα: Λογιστική αναγνώριση και επιμέτρηση μετά την αρχική αναγνώριση για χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού και υποχρεώσεις, απόσβεση premium/discount ομολόγων (ΔΠΧΑ 9).
  • Μισθώσεις (ΔΠΧΑ 16).
  • Κέρδη ανά μετοχή (ΔΛΠ 33).

Σκοπιμότητα Διεξαγωγής του Μαθήματος

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των Δ.Π.Χ.Α., ώστε μετά την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχοντες να έχουν μια συνολική εικόνα και γνώση για τα βασικότερα λογιστικά ζητήματα που καλύπτονται από τα Δ.Π.Χ.Α. Αναμένεται να είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ χειρισμών που είναι αποδεκτοί από τα πρότυπα, καθώς και να εφαρμόζουν στην πράξη λογιστικούς χειρισμούς για μια σειρά από βασικά αλλά και πιο εξειδικευμένα θέματα Δ.Π.Χ.Α. Επίσης, το σεμινάριο έχει σκοπό την ανάπτυξη κατανόησης για τη διακριτική ευχέρεια που υπάρχει στην εφαρμογή των Δ.Π.Χ.Α., όπως και των βασικών προκλήσεων και δυσκολιών στην εφαρμογή τους στην πράξη για μια σειρά λογιστικών θεμάτων.

Στους συμμετέχοντες δίνεται πρόσβαση σε επιλεγμένα τμήματα του βιβλίου των Kieso E.D., Weygandt J.J., Warfield, D. (2019), Λογιστική-Εκτενής Ανάλυση με ΔΠΧΑ, 2E, John Wiley and Sons, ελληνική έκδοση Broken Hill Publishers.

Εκτός από την παραπάνω πρόσβαση, το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου περιλαμβάνει σημειώσεις (σειρά λεπτομερών διαφανειών) για τα παρουσιαζόμενα πρότυπα, όπως επίσης αναλυτικά λυμένες ασκήσεις και παραδείγματα, τα οποία αναρτώνται σε εβδομαδιαία βάση. Η τελική εξέταση στο σεμινάριο αποτελείται από απαντήσεις σε ερωτήσεις και ασκήσεις πάνω στο σχετικό υλικό.

Διάρκεια - Αιτήσεις

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 3 μήνες (12 εβδομάδες). Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 20 Μαρτίου, μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος elearning.xrh.unipi.gr, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν 23 Μαρτίου.

Δείτε εδώ όλα τα σεμινάρια της 5ης Θεματικής Ενότητας: Χρηματοοικονομική Λογιστική και Ελεγκτική.

Το Πρόγραμμα

  • Η παρακολούθηση δεν γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες. Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης στην οποία θα μπορείτε να εισέρχεστε όποτε έχετε χρόνο. Το υλικό θα αναρτάται σε εβδομαδιαία βάση, αλλά θα έχετε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή στο υλικό της τρέχουσας εβδομάδας και όλων των προηγούμενων. Ο ενδεικτικός χρόνος ενασχόλησης του συμμετέχοντα με το εκπαιδευτικό υλικό είναι περίπου 4 ώρες ανά εβδομάδα.
  • Η πρόσβασή σας στην πλατφόρμα δεν διακόπτεται ποτέ. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν ολοκληρώσετε τη μελέτη σας στον προκαθορισμένο χρόνο, ώστε να δώσετε την εξέταση στις προγραμματισμένες για το συγκεκριμένο τμήμα ημερομηνίες, έχετε τη δυνατότητα να μας ενημερώσετε όταν θα είστε σε θέση να εξεταστείτε ώστε να σας στείλουμε θέματα επανεξέτασης ή και να μεταφερθείτε σε επόμενο τμήμα ώστε συμμετάσχετε στην αντίστοιχη εξέταση (χωρίς φυσικά άλλη οικονομική επιβάρυνση). Επομένως, υπάρχει ευελιξία όσον αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης του σεμιναρίου.
  • Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση χορηγείται Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Eκπαίδευσης – Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης χορηγείται -κατόπιν σχετικής αίτησης- βεβαίωση, συνοδευτική του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης, αναφορικά με τις ώρες παρακολούθησης που αντιστοιχούν στα elearning σεμινάρια του προγράμματος (4 ώρες ανά εβδομάδα elearning).
  • Οι διδάσκοντες του Προγράμματος είναι:
    • μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ή άλλων συνεργαζόμενων Τμημάτων/Ιδρυμάτων
    • καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο Οι διδάσκοντες διασφαλίζουν με την πλούσια διδακτική, ερευνητική και συμβουλευτική τους εμπειρία την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και ενημερώνουν τους εκπαιδευόμενους για όλες τις νεότερες εξελίξεις και καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζονται στο χώρο.

Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς:

  • λειτουργεί από το 2008 προσφέροντας εξειδικευμένα σεμινάρια με τρεις περιόδους έναρξης ετησίως: Οκτώβριο, Μάρτιο και Μάιο,
  • έχει εκπαιδεύσει 10.000 συμμετέχοντες και έχει επιλεγεί από 250 εταιρίες και φορείς για την εκπαίδευση εργαζομένων τους,
  • ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες των εκπαιδευομένων όπως καταδεικνύουν οι υψηλοί δείκτες ικανοποίησης που προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του Προγράμματος από τους αποφοίτους (4,6 με άριστα το 5),
  • παρέχει πρόσβαση σε πλούσιο, διαδραστικό, πολυμεσικό υλικό, ενώ το περιβάλλον εργασίας στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης είναι πολύ φιλικό και εύχρηστο, ώστε να διευκολύνει τη μελέτη,
  • παρέχει άμεση και αποτελεσματική εκπαιδευτική υποστήριξη, κοινοποιώντας στους συμμετέχοντες από την έναρξη του Προγράμματος τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπεύθυνων διδασκόντων, ώστε να επικοινωνούν μαζί τους για την επίλυση των αποριών τους.
  • έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει,
  • προσφέρει 70 σεμινάρια καλύπτοντας μεγάλο εύρος επίκαιρων και σύγχρονων εκπαιδευτικών αντικειμένων.

Προς διευκόλυνσή σας μπορείτε να επιλέξετε τους παρακάτω συνδέσμους :

Περισσότερες πληροφορίες: 2104142186/6949476064, learnxrh@unipi.gr, elearning.xrh.unipi.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr