NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

«Η αποτυχία σαν ευκαιρία επιτυχίας» από τον Sonny Vu

«Η αποτυχία σαν ευκαιρία επιτυχίας» από τον Sonny Vu

O Sonny Vu ο Πρόεδρος και CTO των Connected Devices, Fossil Group μίλησε στο epixeiro.gr  στα πλαίσια του συνεδρίου StartSmart, που διοργάνωσε το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, σχετικά με το τι σημαίνει επιτυχία για μια επιχείρηση και ποια τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO.

1. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίας επιτυχημένης επιχείρησης; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα και να μας πείτε γιατί το πιστεύετε αυτό;

Για εμένα μια επιτυχημένη είναι μία επιχείρηση που:

  • Παρέχει αγαθά και υπηρεσίες που καθιστούν τις κοινωνίες ικανές να αναπτυχθούν.
  • Δημιουργεί ευκαιρίες για ανθρώπους να εκφράσουν την έμφυτη δημιουργική και παραγωγική τους ικανότητα με ουσιαστικούς τρόπους.

Πιστεύω ότι η Google είναι ένα τέτοιο παράδειγμα επιτυχίας. Με την έλευση των υπηρεσιών της η ζωή μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο – από το να μπορούμε να βρούμε χρήσιμες πληροφορίες όποτε τις χρειαζόμαστε, και να πλοηγηθούμε στο φυσικό περιβάλλον, έως πρόσφατα στη δημιουργία μηχανών που είτε ισοδυναμούν είτε υπερέχουν της ανθρώπινης ευφυΐας.

2. Υπάρχει ο τέλειος CEO; Αν ναι ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα;

Βέβαια. Όπως ισχύει και σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί CEO όπως υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι τόσο καλοί. Εγώ είχα την ευκαιρία να δουλέψω με λίγους όποτε το δείγμα μου είναι περιορισμένο. Αλλά από αυτούς με τους οποίους έχω δουλέψει πιστεύω ότι ο John Sculley πρώην CEO της Pepsi και της Apple είναι φοβερός. Είναι φανταστικός επιχειρηματίας με εμπειρία άνω των 5 δεκαετιών, για τον John σημασία δεν είχαν ποτέ μόνο τα λεφτά αλλά η αποστολή και οι άνθρωποι. Σκοπός του ήταν να μας κάνει να εστιάζουμε σε μία άξια, φιλόδοξη αποστολή και στο να αναπτύσσει τους ανθρώπους σε καλούς αρχηγούς ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να τους αφήνει να αποτυγχάνουν που και που. Πάντα μας έδινε το παράδειγμα.

3. Τι σημαίνει αποτυχία για εσένα; Είναι αναπόφευκτη ή είναι υγιές να αποτυγχάνεις;

Η αποτυχία δεν είναι ωραία, ποτέ δεν θέλεις να αποτύχεις. Ποτέ. Αλλά ναι είναι αναπόφευκτη. Στο Silicon Valley φοράμε την αποτυχία ως παράσημο τιμής και είναι μάλλον πιο υπερυψωμένη από ότι θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, το να έχεις την ευκαιρία να αποτύχεις και να ορθοποδήσεις είναι αυτό που κάνει μέρη όπως το Silicon Valley, το Ισραήλ το Πεκίνο κ.α. τους πιο καινοτόμους τόπους στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί μαθαίνεις πολλά περισσότερα από την αποτυχία από ότι από την επιτυχία.

4. Μπορείτε να δώσετε μια συμβουλή στο επιχειρηματικό κοινό μας;

Ένα από τα μαθήματα ζωής που έχω εκτιμήσει περισσότερο μου το έδωσε ο Πρόεδρος Li Ka- Shing: Στη προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή, θα πρέπει να αφήνει κανείς "χρήματα" στο τραπέζι για την απέναντι διαπραγματευτική πλευρά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr