NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Aloe Vera-Hellas: Το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αλόης στην Ελλάδα

Aloe Vera-Hellas: Το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αλόης στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για τις θρεπτικές, αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης. Φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων και εταιρείες καλλυντικών σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το τζελ από το συγκεκριμένο φυτό, προκειμένου να παράγουν διάφορα προϊόντα. Για όλα αυτά ενημερώθηκαν, πριν από πέντε χρόνια ο κ. Γκίκας Μιχαήλος μαζί με τον αδελφό του Εμμανουήλ και αποφάσισαν, το 2013, να ιδρύσουν την εταιρεία Aloe Vera-Hellas, η οποία στις 30 Ιουνίου θα εγκαινιάσει το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αλόης στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Θα είμαστε το μόνο εργοστάσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα κάνουμε σταθεροποίηση του τζελ της αλόης, το οποίο θα περνάει από υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, θα φιλτράρεται από ειδικά φίλτρα, έτσι ώστε να είναι διάφανο και όχι κίτρινο” μας είπε ο Γκίκας. Το εργοστάσιο της εταιρείας Aloe Vera-Hellas, που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου, κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και υλοποιήθηκε με ίδια κεφάλαια των δύο αδελφών.

Η δυναμική του εργοστασίου είναι να επεξεργάζεται και να παράγει 15.000 τόνους τζελ αλόης τον χρόνο. “Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε από την αρχή να επεξεργαστούμε την παραγωγή και από τα 500 στρέμματα των συνεργατών μας. Αρχικά, θα έχουμε στη διάθεσή μας την παραγωγή από 120 στρέμματα αλόης, ενώ του χρόνου υπολογίζουμε να εκμεταλλευτούμε περίπου τη συγκομιδή από 250-300 στρέμματα”, μας επισήμανε ο Γκίκας. Σε ό,τι αφορά στον ετήσιο τζίρο, τον οποίο αναμένεται να έχει η επιχείρηση, ο Γκίκας μας ανέφερε ότι “Αρχικά οι ποσότητες παραγωγής μας θα είναι περιορισμένες, για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούμε να παρέχουμε και μεγάλες ποσότητες τζελ. Οπότε, από το 2018, που θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και τα 600 στρέμματα, θα αρχίσει ο τζίρος μας να σταθεροποιείται”.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η εταιρεία Aloe Vera-Hellas έχει συνάψει συμφωνίες για εξαγωγή τζελ αλόης με δύο εταιρείες στη Γερμανία και με μία στη Ρωσία. Άλλωστε, ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας αποτελεί και το όραμα των ιδρυτών της, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Γκίκας. “Εκτός από εταιρείες του εξωτερικού, θα προμηθεύουμε και ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να κλείσουμε πολλές συμφωνίες από την αρχή, γιατί δεν θα διαθέτουμε τόσο τζελ για να καλύψουμε τη ζήτηση” μας εξήγησε.

Την Aloe Vera Barbadensis Miller ή αλλιώς τη γνήσια Αλόη Βέρα, η επιχείρηση του Γκίκα και του Μάνου την προμηθεύεται από το Τέξας της Αμερικής και από την Ινδία. Όπως μας ανέλυσε ο Γκίκας “Εμείς την εισάγουμε και την προμηθεύουμε στους συνεργάτες μας, καθώς εφαρμόζουμε συμβολαιακή γεωργία. Δηλαδή, τους παρέχουμε τα φυτά και την τεχνογνωσία για την καλλιέργεια, με γεωπόνους, που διαθέτει η εταιρεία μας και στη συνέχεια αγοράζουμε την παραγωγή τους και την πηγαίνουμε στο εργοστάσιο για επεξεργασία”.

Την τρέχουσα περίοδο, η επιχείρηση Aloe Vera Hellas συνεργάζεται με 190 καλλιεργητές αλόης σε όλη την Ελλάδα “Εμείς εκμεταλλευόμαστε την παραγωγή από 650 στρέμματα, που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κω, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Ωστόσο, μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι προστίθενται συνεχώς στην επιχείρησή μας και νέοι συνεργάτες”.

Για να συνεργαστεί κάποιος με την εταιρεία Aloe Vera Hellas, το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτει την έκταση, στην οποία θα καλλιεργήσει την αλόη. Το κάθε στρέμμα καλλιέργειας κοστίζει 4.600 ευρώ τα 2.000 φυτά, συν 500 ευρώ για τον εξοπλισμό του ποτίσματος. “Το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι το έξοδο αυτό γίνεται μία φορά. Για την καλλιέργειας της αλόης δεν απαιτούνται λιπάσματα και φάρμακα, καθώς πρόκειται για βιολογικό προϊόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι 2-3 φορές το χρόνο ξεχορτάριασμα, το χωράφι και 7-8 φορές το χρόνο πότισμα, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται”, τόνισε ο Γκίκας. Και συνέχισε λέγοντας “Τα φυτά με τα οποία προμηθεύουμε εμείς τους καλλιεργητές μας είναι δύο ετών και ξεκινούν να αποδίδουν μετά από 3 χρόνια από την ημέρα που θα τα φυτέψουν. Το στρέμμα 2.000 ριζών αλόης μπορεί να παράγει ετησίως μέχρι και 10 τόνους καθαρού τζελ, αποφέροντας στον καλλιεργητή κέρδος από 7.000 μέχρι 13.000 ευρώ τον χρόνο”.

Όμως, το να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια αλόης μέσα στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες όσο και αν φαίνεται απλό δεν είναι. Όπως μας ανέφερε ο Γκίκας “Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ τους ανθρώπους και δεν παίρνουν το ρίσκο να επενδύσουν και να καλλιεργήσουν. Επιπλέον, ο κόσμος δυσκολεύεται να μας εμπιστευτεί, γιατί τα τελευταία χρόνια συνέβησαν πολλά με συνεταιρισμούς και ενώσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν πλέον μία προκατάληψη και δικαίως. Πιστεύω όμως ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η ψυχολογία θα αλλάξει”.

Για τους δυο νέους επιχειρηματίες τα πράγματα δεν ήλθαν ιδιαιτέρως ευνοϊκά. “Στην αρχή δεν μπορούσαμε να βρούμε κωδικούς δραστηριότητας, για να εντάξουμε την εταιρεία. Μας πήρε αρκετό χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε τα χαρτιά, καθώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την αλόη. Επιπλέον, στην Ελλάδα δεν υφίσταται κάποιος φορέας, προκειμένου να πιστοποιήσει τη δική μας αλόη ότι ανήκει στη συγκεκριμένη ποικιλία. Οπότε αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά προσπαθούμε να τα οργανώσουμε μόνοι μας σιγά σιγά”.

Παρά το πλήθος των δυσκολιών, που κλήθηκαν ο Γκίκας και ο Μάνος να αντιμετωπίσουν δεν το έβαλαν κάτω, αλλά με πείσμα και υπομονή τα κατάφεραν. Το ίδιο συμβουλεύει και ο Γκίκας κάθε νέο επιχειρηματία να πράξει “Όποιος έχει μία ιδέα, εγώ θα του πρότεινα να μην την αφήσει, αλλά να προσπαθήσει να την υλοποιήσει μέχρι το τέλος. Εγώ είμαι της άποψης ότι με ό,τι καταπιανόμαστε δεν πρέπει να το αφήνουμε στη μέση”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr