NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

The Workshop: Η παραδοσιακή βιοτεχνία παπουτσιών συναντά τη νέα γενιά

The Workshop: Η παραδοσιακή βιοτεχνία παπουτσιών συναντά τη νέα γενιά

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, αλλάζοντας τον χάρτη της αγοράς, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες επιχειρήσεις, που προϋπήρχαν πολλές δεκαετίες πριν, οι οποίες πέρασαν στα χέρια της νέας γενιάς και απέκτησαν μία διαφορετική υπόσταση μπολιασμένη με τον αέρα του εκσυγχρονισμού.

Μία από αυτές είναι και η βιοτεχνία χειροποίητων υποδυμάτων The Workshop. Η εν λόγω επιχείρηση υπήρχε ήδη από το 1938, όταν ο παππούς του Jason Xατζηαναστασίου και των δυο αδελφών του, της Κim και του Alex, Χαρίλαος Χατζηαναστασίου έφτιαχνε τα παπούτσια Originale. Έπειτα, την εταιρεία ανέλαβε ο πατέρας τους και το 2013, εν μέσω κρίσης, τα τρία αδέλφια και ενώ ασχολούνταν με διαφορετικές δουλειές ο καθένας, αποφάσισαν να φτιάξουν μερικά ζευγάρια παπούτσια, προκειμένου να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους.

Μας ήλθε η ιδέα να εκμεταλλευτούμε τα μηχανήματα που ήδη υπήρχαν στη βιοτεχνία, αλλά και την τεχνογνωσία του πατέρας μας, με σκοπό να φτιάξουμε μερικές εσπραντίγιες για εμάς και τους φίλους μας. Δεν είχαμε κατά νου να ανοίξουμε επιχείρηση. Άλλωστε, μέχρι πρότινος δε γνωρίζαμε να κατασκευάζουμε παπούτσια, όλα τα μάθαμε από τον πατέρα μας. Eξάλλου χωρίς τη μακρόχρονη πείρα του όλα αυτά τα περίτεχνα σχέδια που κατασκευάζουμε θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν”, μας είπε ο Jason.

Στην προσπάθειά τους να διαφημίσουν τα χειροποίητα παπούτσια τους στους φίλους τους, τα φωτογράφισαν, δημιούργησαν μία σελίδα στο facebook και τα ανέβασαν εκεί. “Στη συνέχεια όμως άρχισαν να επισκέπτονται τη σελίδα μας και καταστηματάρχες, οι οποίοι μας ρωτούσαν αν πουλούσαμε χονδρική”, πρόσθεσε ο Jason.

Οι πρώτες παραγγελίες χονδρικής για τις εσπραντίγιες Τhe Workshop πάρθηκαν το ίδιο καλοκαίρι. Ωστόσο, τα τρία αδέλφια ήταν διστακτικά για το αν η παραγωγή θα μπορούσε να απορροφηθεί και τον χειμώνα. Όπως μας επισήμανε ο Jason “Τον χειμώνα διαπιστώσαμε ότι τα παπούτσια μας είχαν την ίδια ζήτηση με τους καλοκαιρινούς μήνες, και έτσι πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε δειλά δειλά την επιχείρηση μας”.

Τα παπούτσια Τhe Workshop όπως φανερώνει και το όνομά τους φτιάχνονται σε εργαστήριο και είναι εξολοκλήρου χειροποίητα και απευθύνονται σε όσους εκτιμούν το χειροποίητο υπόδημα. Όπως σχολίασε ο Jason “Βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δοκίμασαν προϊόντα μαζικής παραγωγής και τελικά επέστρεψαν και πάλι στο χειροποίητο”.

Tι είναι αυτό όμως που κάνει τα παπούτσια αυτά να έχουν φανατικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο; “Τα παπούτσια μας είναι μοναδικά, καθώς είναι χειροποίητα και όπως αντιλαμβάνεστε δεν επαναλαμβάνεται ποτέ το ίδιο σχέδιο. Επίσης, ο συνδυασμός δέρματος-υφάσματος που ακολουθούμε τους προσδίδει θηλυκότητα και ρομαντισμό. Όμως και σε ό,τι αφορά στην ποιότητά τους δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία. Θέλουμε τα παπούτσια μας να είναι μαλακά και άνετα. Για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε από τα πιο σπορ όπως είναι οι εσπραντίγιες, τα αρβυλάκια και τα όξφορντ, που τα φοράνε οι γυναίκες καθημερινά στη δουλειά τους. Βέβαια, σταθήκαμε και τυχεροί, καθώς βρήκαμε ανθρώπους, οι οποίοι εκτιμούν τη δουλειά μας και τους αρέσει το γούστο μας. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί που κατασκευάζουν χειροποίητα παπούτσια, όμως το σημαντικό είναι να βρεις εκείνους τους καταναλωτές, που έχουν κοινό γούστο και αισθητική με τη δική σου, ώστε να σε προτιμήσουν”, μας δήλωσε ο Jason.

Χρόνο με το χρόνο η ζήτηση των παπουτσιών, που φτιάχνει ο Jason με τα αδέλφια του παρουσιάζει σημαντική αύξηση και αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην επιχείρηση δέκα άτομα. “Φανταστείτε ότι είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, που βγάλαμε ένα ζευγάρι φέτος και πριν μπει το καλοκαίρι, εξαντλήθηκε”, μας είπε χαρακτηριστικά ο Jason. Όμως και ο εξαγωγικός τομέας της επιχείρησης καταγράφει σημαντική άνοδο καθώς η παραγωγή της επιχείρησης The Workshop πωλούνται χονδρική στην Αυστραλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Ενώ, μέσω του e-shop της έχουν φτάσει μέχρι την Αμερική, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. “Αρκετοί από αυτούς είναι και ομογενείς, οι οποίοι μας γνώριζαν, μετανάστευσαν και εξακολουθούν να μας προτιμούν. Βέβαια, προμηθεύουμε και μπουτίκ σε όλη την Ελλάδα”, μας είπε ο Jason.

Τα τρία αδέλφια δεν θέλουν να παραμένουν στάσιμα. Αντιθέτως φροντίζουν να ανανεώνουν τα σχέδια τους και να εμπλουτίζουν τη συλλογή τους με κάτι διαφορετικό κάθε χρόνο. “Στην αρχή κατασκευάζαμε μόνο φλατ παπούτσια, στη συνέχεια περάσαμε και στα ψηλά. Έχουμε επίσης εντάξει στους κωδικούς μας και κάποια ανδρικά σχέδια. Εδώ και ένα χρόνο φτιάχνουμε επιπλέον και τσάντες. Ενώ, φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να λανσάρουμε και χειροποίητα δερματόδετα σημειωματάρια”.

Ωστόσο, παρόλη την ανοδική πορεία, καθημερινά οι τρεις νέοι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, με κύρια την έλλειψη Ελλήνων προμηθευτών. Όπως μας διευκρίνισε ο Jason “Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί προμηθευτές στον δικό μας τομέα. Η γραμμή παραγωγής, ένα στάδιο πριν από εμάς έχει σχεδόν εκλείψει, διότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να υλοποιήσουμε μία πρωτοποριακή ιδέα, καθώς τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ο αντίστοιχος προμηθευτής του υλικού που χρειαζόμαστε.".

Όμως και η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στους στόχους και στα όνειρα των τριών παιδιών. “Νομίζω ότι σχετίζεται με το δημόσιο και τα διαδικαστικά δεν είναι εύκολο για κανέναν, οπότε και εμείς αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες. Από τη στιγμή όμως που βρισκόμαστε στην Ελλάδα δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε τρόπους, με σκοπό να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μας συγχαίρουν, επειδή έχουμε καταφέρει να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά μέσα στην κρίση, και εμείς από τη μεριά μας τους απαντάμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς σε αυτή τη χώρα ζούμε και επιχειρούμε, οπότε πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο με τα δεδομένα που διαθέτουμε”.

Η αγάπη, η εργατικότητα και η επιμονή αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον Jason και τα αδέλφια του. Και αυτό συμβουλεύει και ο ίδιος όλους τους νέους, που ξεκινούν μία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα του σήμερα. “Το να κάνεις αυτό που αγαπάς, σου δίνει ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Και εμάς μας βοήθησε πολύ το ότι ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε, γι΄ αυτό άλλωστε προσπαθούμε να εξελισσόμαστε συνεχώς και οραματιζόμαστε τα παπούτσια μας να τα φοράνε σε ολόκληρο τον κόσμο”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr