NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αξίζει πραγματικά να δουλέψετε για την οικογενειακή σας επιχείρηση;

Αξίζει πραγματικά να δουλέψετε για την οικογενειακή σας επιχείρηση;

Έχει συζητηθεί πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι για την ελληνική και όχι μόνο, οικονομία, η συμβολή των οικογενειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης έχει τρείς δρόμους: την διαδοχή, την πώληση ή την ρευστοποίηση με τα αντίστοιχα ερωτήματα που δημιουργούνται: «από ποιον», «σε ποιον» και «πόσο».

Με άλλα λόγια η ύπαρξη μιας οικογενειακής επιχείρησης δεν προϋποθέτει απαραιτήτως την μεταβίβασή της στον/ην νεότερο/η της οικογένειας. Αν η οικογένειά σας διαθέτει οικογενειακή επιχείρηση και είστε ο πιθανός διάδοχος είναι σημαντικό (και απαραίτητο) ο επιχειρηματικός δρόμος που ανοίγεται μπροστά σας επιχείρησης, να είναι εκείνος που ταιριάζει στις βλέψεις και τους στόχους που έχετε θέσει. Βλέπετε, κάποιες φορές ο δρόμος που φαντάζει ως ο πλέον γρήγορος δε σημαίνει πως θα είναι και ο ευκολότερος!

Τα πλεονεκτήματα του να εμπλακεί κάποιος με την επιχείρηση της οικογένειάς του, είναι ομολογουμένως πολλά και αρκετά δελεαστικά αν αναλογιστεί κανείς τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ως ένας επιχειρηματίας που ξεκινάει μόνος του “από το μηδέν”, όπως χαρακτηριστικά συνηθίζουμε να λέμε. Καταρχάς πρόκειται για μία επιχείρηση η οποία είναι “στρωμένη”. Αυτό είναι θετικό. Έτσι; Λάθος! Δεν είναι πάντα θετικό.

Αναλαμβάνοντας μία οικογενειακή επιχείρηση, εκτός από το πελατολόγιο, τους προμηθευτές, τον εξοπλισμό, τη φήμη και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνοδεύουν τη μέχρι τώρα πορεία της, αναλαμβάνετε και κάτι άλλο. Παίρνετε σαν παρακαταθήκη και το μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της. Μία επιχείρηση λειτουργεί με έναν τρόπο που είτε είναι καλός είτε είναι κακός, είναι ο οικείος εκείνος τρόπος που έχουν συνηθίσει τόσο τα μέλη της οικογένειας όσο και οι πελάτες της επιχείρησης. Έχετε την υπομονή, την επιμονή αλλά και τη στρατηγική για να αλλάξετε εκείνα τα σημεία της επιχείρησής τα οποία πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξουν; Απαιτείται προσπάθεια και ψυχικό σθένος για να αλλάξετε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και πολύ περισσότερο τη φιλοσοφία μιας παλαιότερης γενιάς που μέχρι τώρα είχε τον έλεγχο της κατάστασης. Της γενιάς των γονέων (πρεσβυτέρων) σας! Παράλληλα, έχετε εκείνες τις ιδέες, τη διάθεση αλλά και την ενεργητικότητα να αποδείξετε πως μπορείτε διαχειριστείτε με επιτυχία αυτό που με κόπο έχτισαν οι δικοί σας; Θα εμπλακείτε με την οικογενειακή σας επιχείρηση επειδή νιώθετε ανασφάλεια για να κάνετε το δικό σας επιχειρηματικό βήμα ή επειδή έχετε μάθει να αγαπάτε τη συγκεκριμένη δουλειά; Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας πριν εμπλακείτε με την οικογενειακή σας επιχείρηση και για να διασαφηνίσουμε ακόμη περισσότερο τα συν και τα πλην μίας τέτοιας προοπτικής, κάντε το βήμα μόνο αν:

  • Γνωρίζετε, αγαπάτε και σας ενδιαφέρει πραγματικά το αντικείμενο της επιχείρησης.
  • Θέλετε να αξιοποιήσετε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει μία εδραιωμένη επιχείρηση.
  • Επιθυμείτε να φτάσετε σε έναν στόχο που έχετε θέσει, χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσετε από τις βάσεις μιας νέας επιχείρησης.
  • Μπορείτε να διαχωρίσετε τα επαγγελματικά θέματα από τα οικογενειακά και να θέσετε τα όρια που χρειάζονται.
  • Αντιμετωπίσετε την επιχείρηση με τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό που θα δείχνατε και σε μια ξένη εργασία.

Μην το κάνετε αν:

  • Δεν είσαστε έτοιμοι να έρθετε κάποιες φορές σε αντιπαράθεση με πρόσωπα που αγαπάτε.
  • Έχετε την εσωτερική ανάγκη να δημιουργήσετε κάτι αμιγώς δικό σας και δε θέλετε να εγκλωβιστείτε σε κάτι που δε σας εκφράζει.
  • Το κάνετε καταναγκαστικά, οδηγούμενοι από συναισθήματα ανασφάλειας για την αγορά και τις επιλογές που έχετε.
  • Έχετε κουραστεί από την άμεση ή έμμεση επαφή που μέχρι τώρα είχατε από την οικογενειακή επιχείρηση.
  • Γνωρίζετε εξαρχής πως μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση, κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο και αν προσπαθήσετε.

Σε μία οικογενειακή επιχείρηση ισχύει ακριβώς το ίδιο πράγμα που ισχύει για κάθε εργασία. Πρέπει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και το επαγγελματικό αντικείμενο που έχετε αποφασίσει να δραστηριοποιηθείτε. Το ότι σας ανοίγεται μέσω της οικογενειακής σας επιχείρησης ένας δρόμος, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είναι εκείνος που πρέπει να ακολουθήσετε. Ο μόνος δρόμος που σας ταιριάζει, είναι εκείνος που σας κάνει ευτυχισμένους και κατ’ επέκταση δημιουργικούς και παραγωγικούς!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr