NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Lidl: Στόχος μας η προσφορά υψηλής ποιότητας και ασφαλών προϊόντων

Lidl: Στόχος μας η προσφορά υψηλής ποιότητας και ασφαλών προϊόντων

Η Βασιλική Αδαμίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Hellas, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για την εταιρική υπευθυνότητα, για τις σχέσεις της εταιρείας με τις τοπικές κοινωνίες, για την καταναλωτική συμπεριφορά και για το πώς μπορεί μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ να διαφοροποιηθεί στον ανταγωνισμό με υπευθυνότητα.

Τι σημαίνει για εσάς εταιρική υπευθυνότητα και πώς αντανακλάται στα προϊόντα σας;

Η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί αναμφισβήτητα έναν βασικό άξονα γύρω από τον οποίο έχει δομηθεί η φιλοσοφία της εταιρείας μας. Στην Lidl Hellas στόχος μας είναι να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα και ασφαλή προϊόντα, επειδή η υγεία, η ασφάλεια και η ικανοποίηση των πελατών μας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα. Με το σύνθημα «Στο δρόμο για αύριο», ενημερώνουμε τους πελάτες μας για τα προϊόντα μας και τις δυνατότητες για υπεύθυνη κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχουμε και συστηματικά επανεξετάζουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, μέσα από το εταιρικό μας Σύστημα Διαχείρισης Ποιοτικού Ελέγχου, προσφέροντας στον καταναλωτή μια αυθεντική εγγύηση ασφάλειας και ποιότητας. Συνεργαζόμαστε στενά με ανεξάρτητα και διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών για τον έλεγχο των τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών με στόχο τη συνεχή τους βελτίωση. Είμαστε λοιπόν σε θέση να καθορίζουμε εμείς τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη και παραγωγή των προϊόντων της δικής μας επωνυμίας, οι οποίες φροντίζουμε να είναι πιο αυστηρές και από αυτές που ορίζει ο ισχύων νόμος.

Για παράδειγμα, αξίζει να σημειωθεί πως η Lidl έχει δεσμευτεί να συνεργάζεται διεθνώς με αναγνωρισμένους εταίρους για την αειφόρο καλλιέργεια κακάο, έτσι ώστε μέχρι το έτος 2020 για το σύνολο της best-seller μάρκας σοκολάτας Fin Carrι να χρησιμοποιείται αποκλειστικά κακάο αειφόρου καλλιέργειας που θα φέρει τη σφραγίδα UTZ. Επιπλέον, στα καταστήματά μας υπάρχουν μόνο ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες και η πλειοψηφία των συσκευασιών των προϊόντων μας (χάρτινες, γυάλινες, λευκοσιδηρές κτλ.) είναι ανακυκλώσιμες αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Τέλος, μεγάλος αριθμός προϊόντων από τη γκάμα των κατεψυγμένων ψαριών μας, φέρει πάντα στη δεξιά γωνία σε κίτρινο φόντο το χαρακτηριστικό λογότυπο MSC, το οποίο μεταφράζεται ως «Συμβούλιο για την Προστασία των Θαλασσών» και εγγυάται την αλιεία με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ποιες οι ενέργειες που κάνετε για να στηρίξετε την ελληνική οικονομία;

Θέτουμε ως βασικό μας μέλημα και προτεραιότητα την προμήθεια προϊόντων από την τοπική αγορά με στόχο να στηρίξουμε αλλά και να επενδύσουμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ήδη τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζουμε ολοένα και περισσότερο τα ράφια των καταστημάτων μας με ελληνικά προϊόντα. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Lidl Hellas προέρχεται από την πώληση ελληνικών προϊόντων, καθώς συνεργαζόμαστε ήδη με περισσότερους από 1.500 Έλληνες προμηθευτές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα την ελληνική τοπική κοινωνία.
To 2014 πραγματοποιήσαμε την πρώτη Έκθεση Ελληνικών Προϊόντων «Food Expo Eridanous» της Lidl Hellas στην Ελλάδα. Η Έκθεση απευθυνόταν σε στελέχη και μέλη των Διοικήσεων των 26 χωρών της Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία και βασικός στόχος της ήταν να παρουσιαστούν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που διαθέτει η Lidl Hellas στα καταστήματά της.

Επιπλέον, το τελευταίο έτος, ανάμεσα σε άλλα, εγκαινιάσαμε το νέο κέντρο Logistics στην Αττική, το κτήριο των νέων Κεντρικών Υπηρεσιών καθώς και το κέντρο Logistics της Σίνδου, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια περί τα 200.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου ενός αποθηκευτικού συγκροτήματος 60.000 τ.μ., και αποτελεί το μεγαλύτερο αποθηκευτικό συγκρότημα της Lidl τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις αυτές ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουμε δυναμικά καθώς μέσα στο 2015 πρόκειται να ολοκληρώσουμε το έργο επέκτασης των bake off, ενσωματώνοντας σε όλα τα καταστήματά μας γωνιές bake off.

Ποια η σχέση σας με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείστε;

Τα τελευταία έτη η Lidl Hellas έχει αναπτύξει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ΕΚΕ εστιάζοντας στους παρακάτω πυλώνες: Κοινωνία, Περιβάλλον, Συνεργάτες, Προϊόντα. Μια από τις βασικές αρχές λειτουργίας που διέπουν τη Lidl Hellas, από την ίδρυσή μας μέχρι και σήμερα, αποτελεί η συνεισφορά στην κοινωνία και η ανάπτυξη πρακτικών για μια υπεύθυνη δράση. Σκοπός του προγράμματος ΕΚΕ της εταιρείας μας είναι να συνδυάσουμε τους εταιρικούς στόχους της επιχείρησης με τα οφέλη, σε ανθρώπινο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας είναι η πρόσφατη αναδιαμόρφωση του καταστήματός μας στη Νέα Μάκρη σε Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε στην ουσία συνέχεια της μακρόχρονης σχέσης μας με τον Οργανισμό, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο στη χώρα μας. Από το συγκεκριμένο Κέντρο Στήριξης θα καλύπτονται ανάγκες όλης της ανατολικής Αττικής και μόνο για τη δημιουργία ενός κατάλληλου προς χρήση χώρου βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών προχωρήσαμε σε μια σειρά κατασκευαστικών εργασιών και στην εξασφάλιση πάγιου εξοπλισμού (ψυγεία, καταψύκτες, κλπ.) επενδύοντας για το τρέχον έτος 150.000 ευρώ. Σε μηνιαία βάση η εταιρεία θα καλύπτει ακόμη λειτουργικά έξοδα αξίας 4.000 ευρώ και θα συνεισφέρει παρέχοντας τρόφιμα.

Επιπλέον, αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως η Lidl Hellas εκτός από τη συνεργασία της με το Χαμόγελο, στηρίζει την τελευταία τετραετία την ΜΚΟ «Ανοιχτή Αγκαλιά» και συγκεκριμένα τον κύκλο εκστρατειών προληπτικής ιατρικής σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας όπως π.χ. στην Ικαρία, τους Φούρνους, τους Λειψούς, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Χάλκη, τη Σαμοθράκη, τα Ψαρά, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λήμνο, τη Σύμη, το Καστελόριζο, την Αστυπάλαια και την Ανάφη. Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται σε ετήσια βάση ξεπερνά τις 5.000, εκ των οποίων περίπου οι 3.000 είναι παιδιά, ενώ οι ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται από τα εξειδικευμένα κλιμάκια των γιατρών ξεπερνούν τις 17.000. Τέλος, από το 2013 έχουμε αναλάβει όλα τα λειτουργικά έξοδα του Κοινωνικού Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής Ορεστιάδας.

Η υπευθυνότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών;

Οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ καλά ενημερωμένοι και πραγματοποιούν στοχευμένες αγορές θέτοντας ψηλά τον πήχη και προάγοντας την ευγενή άμιλλα μεταξύ των δράσεων ΕΚΕ των εταιρειών με μοναδικό κερδισμένο στο τέλος την ίδια την κοινωνία.

Η Lidl διεθνώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας και η Lidl Hellas, αποτελεί μία από τις πιλοτικές χώρες σχεδιασμού και εφαρμογής του προγράμματος ΕΚΕ της Lidl διεθνώς. Με γνώμονα ένα πλαίσιο συμφωνημένων αρχών και αξιών σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας μας, διασφαλίζουμε ότι η επιχειρηματική μας λειτουργία πραγματοποιείται με ακεραιότητα, διαφάνεια, εντιμότητα και αντικειμενικότητα σε όλα τα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας καταφέρνοντας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν να στηρίξουν την Lidl Hellas. Τα οφέλη από τη στήριξή τους οι καταναλωτές τα βλέπουν έμπρακτα, καθώς επιστρέφονται μεγεθυμένα από την εταιρεία προς την κοινωνία.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί μία αλυσίδα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ; Για τους καταναλωτές μετράει περισσότερο η τιμή;

Οι εξελίξεις της εποχής μας συνέβαλαν καίρια στην αλλαγή των προσδοκιών του καταναλωτή από τις εταιρείες λιανεμπορίου και από τις επιχειρήσεις γενικότερα. Εκτός από τις ανταγωνιστικές τιμές και τα ποιοτικά προϊόντα ο καταναλωτής θέτει βαρύτητα στο κοινωνικό πρόσωπο μιας επιχείρησης. Η Υπευθυνότητα και η επιχειρηματική ευσυνειδησία αποτελούν απαίτηση του σημερινού καταναλωτή, κάτι που οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπεριλάβουν στην επιχειρηματική τους καθημερινότητα. Μόνο τότε μια επιχείρηση θα επιτύχει μια υγιή ανάπτυξη, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα καταφέρει να διακριθεί στον κλάδο της.

Επιπλέον και αναμενόμενο ο καταναλωτής ζητά από εμάς και από το λιανεμπόριο γενικότερα να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας και να προχωράμε σε προσφορές, μειώσεις τιμών και στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Δημιουργήθηκαν νέα πρότυπα κατανάλωσης και αυτά οφείλουν οι εταιρίες να τα λάβουν υπόψη τους εάν επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από το σύνολο. Ο καταναλωτής ζητά να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες με έξυπνες λύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι και η τιμή παίζει σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά στη Lidl Hellas τα κάνουμε πράξη γι' αυτό έχουμε κερδίσει την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr