NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μη χρηματοοικονομικοί απολογισμοί και Εταιρική Υπευθυνότητα

Μη χρηματοοικονομικοί απολογισμοί και Εταιρική Υπευθυνότητα

Ο μη-χρηματοοικονομικός απολογισμός θα αποτελεί πλέον νόμο του κράτους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, ακολουθώντας αφενός τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου την ωρίμανση και εξέλιξη γενικότερα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, ως κουλτούρας και πρακτικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, οι επιχειρήσεις :

«κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού τους, οι οποίες υπερβαίνουν τον μέσο αριθμό των 500 εργαζομένων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στην έκθεση διαχείρισης μια μη χρηματοοικονομική κατάσταση που περιέχει πληροφορίες, στον βαθμό που απαιτείται για την κατανόηση της εξέλιξης, των επιδόσεων, της θέσης και του αντίκτυπου των δραστηριοτήτων της, σε σχέση, τουλάχιστον, με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και με θέματα σχετικά με τη δωροδοκία».

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη αλλά και προσδοκώμενη μετά τις τελευταίες οδηγίες της Ε.Ε. και έχει ήδη υιοθετηθεί από σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου. Με το νόμο όμως, εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της λογοδοσίας των επιχειρήσεων.

Καθώς η έκδοση των υπόψη μη χρηματοοικονομικών απολογισμών αποτελεί βασικό συστατικό της εταιρικής διακυβέρνησης, ενισχύεται ο θεσμός της «συνετής επιχείρησης», καθώς οι απολογισμοί που θα δημοσιεύονται θα αποδίδουν τα μέγιστα οφέλη για την ίδια την επιχείρηση και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, η νέα αυτή υποχρέωση δεν αποτελεί ένα επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά μία ευκαιρία σύνταξης ενός στρατηγικού εργαλείου που οδηγεί στην αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους, καθώς ο μη χρηματοοικονομικός απολογισμός θα αποτελεί με νόμο του κράτους ένα από τα κύρια εργαλεία ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Δεδομένου ότι ο μη-χρηματοοικονομικός απολογισμός κάθε επιχείρησης θα είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημοσιεύσουν απεριόριστες πληροφορίες για τη λειτουργία τους, έτσι ώστε:

  • να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους,
  • να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις κοινότητες και τα ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζουν,
  • να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και εν τέλει,
  • να παράσχουν μία σημαντική πηγή πληροφοριών για τους εν δυνάμει πελάτες τους.

Η υποχρεωτική έκδοση μη χρηματοοικονομικών απολογισμών, προκύπτει από τη μεγαλύτερη ανάγκη των ενδιαφερομένων μερών για περισσότερο διαφάνεια από την πλευρά των επιχειρήσεων. Οι stakeholders επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις υπεύθυνες ή μη πρακτικές των επιχειρήσεων και ζητούν με έντονο και ουσιαστικό τρόπο ενημέρωση γι αυτές. Αναφορικά με τον Έλληνα καταναλωτή, ακόμα και σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας όπως η σημερινή, εδραιώνεται συνεχώς με ανοδικές τάσεις στη συνείδησή του η ενεργή πράξη επιβράβευσης και τιμωρίας (συνειδητός καταναλωτισμός), καθώς όπως μαρτυρά σχετική έρευνα (Ινστιτούτο Επικοινωνίας - Globe Scan - Πάντειο Πανεπιστήμιο, τίτλος έρευνας: CSR 2014), η ισχυρή πλειονότητα των καταναλωτών έχει ενεργήσει προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν υποχρεώνει τη χρήση συγκεκριμένου προτύπου, μεθοδολογίας ή τρόπου προσέγγισης της πρακτικής δημοσιοποίησης ή σύνταξης των εν λόγω μη χρηματοοικονομικών απολογισμών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr