NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η ανάπτυξη έρχεται για τον κλάδο των Επιστημών της Ζωής

Η ανάπτυξη έρχεται για τον κλάδο των Επιστημών της Ζωής

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα επόμενα χρόνια στην κοινωνία οι Επιστήμες της Ζωής;

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες παρουσιάζονται για συγκεκριμένους τομείς του κλάδου των Επιστημών της Ζωής όπως είναι η Βιοτεχνολογία, τα Ιατρικά Μηχανήματα και το Digital Health και ουσιαστικά ένας νέος κόσμος αναδύεται.

Το ενδιαφέρον για το μέλλον είναι μεγάλο για την επιχειρηματική και την επιστημονική κοινότητα γι’ αυτό και μιλήσαμε με τον Άρη Κωνσταντινίδη, Ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της NBGi Ventures. Ο κ. Κωνσταντινίδης θα συμμετέχει ως ομιλητής στην εκδήλωση "Α New Life Sciences World is Emerging”, που διοργανώνει το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece  στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στις 21 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του κύκλου Technologies That Matter.

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά μπροστά σε μία επανάσταση των Επιστημών της Ζωής (Life Sciences) οι οποίες είναι πλέον σε θέση να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και στην κοινωνία μας» μας είπε ο κ. Κωνσταντινίδης όταν τον ρωτήσαμε για τον αντίκτυπο των Επιστημών της Ζωής στην κοινωνία, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν.

Σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες όπως το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες η γνώση γύρω από πολλές σοβαρές ασθένειες. Ακόμα, οι τεχνολογίες όπως η γενετική, η πληροφορική και οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας πλέον νέους και καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης πολλών ανίατων ασθενειών με πολύ χαμηλότερο κόστος. Τέλος, σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον από τη μεριά των πολιτών, οι οποίοι πλέον αναζητούν την πληροφόρηση και την ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία.

Οι Επιστήμες της Ζωής όπως διέκρινε ο κ. Κωνσταντινίδης μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τη βιοτεχνολογία (biotechnology), τη φαρμακευτική (drug discovery), τις ιατρικές συσκευές (medical devices) και την ψηφιακή υγεία (digital health). «Και οι τέσσερις αυτοί τομείς θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο και θα μας επηρεάσουν με διαφορετικούς τρόπους» τόνισε.

Στην ερώτηση ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους τομείς για να ξεχωρίσουν ο κ. Κωνσταντινίδης μας απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν κάτι πραγματικά καινοτόμο.

Για να ξεχωρίσει μια ομάδα και να λάβει χρηματοδότηση δεν αρκεί πλέον να δημιουργήσει κάτι λίγο καλύτερο αλλά να διαφοροποιηθεί. Συνήθως οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούνται αρχικά από μικρές επιστημονικές ομάδες, εξειδικευμένες στους τομείς της δραστηριότητάς τους, οι οποίες μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους με λιγοστούς πόρους.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν είναι η ευελιξία, καθώς οι ομάδες αυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να ελίσσονται γρήγορα και να προσαρμόζονται σε εξωτερικές πιέσεις.

Ο κ. Κωνσταντινίδης μοιράστηκε μαζί μας και ένα παράδειγμα από την αρχαιότητα που συνδύαζε αυτά τα χαρακτηριστικά, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό του γνωστού και πολυμήχανου Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας είχε να αντιμετωπίσει ποικίλους κινδύνους στα ταξίδια του και σκεφτόταν συνεχώς έξυπνους τρόπους να τους αντιμετωπίσει με τα λιγοστά μέσα που διέθετε.

«Αντίστοιχα λοιπόν και οι πετυχημένες επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο σκεπτικό και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με ανοικτό μυαλό και νέες ιδέες» επισήμανε.

Μία ερώτηση η απάντηση της οποίας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων επιχειρηματιών είναι οι ιστορίες επιτυχίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας που πήραν χρηματοδότηση.

Στο εξωτερικό, μοιράστηκε μαζί μας, υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα που έχουν καταφέρει σημαντικές επιτυχίες.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τον χώρο των ιατρικών συσκευών ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι η Corevalve η οποία ανέπτυξε μία αορτική βαλβίδα με την οποία δεν χρειάζεται εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για αντικατάσταση της ασθενούς βαλβίδας και η οποία έχει τοποθετηθεί σε πάνω από 50.000 ασθενείς. Από το χώρο της βιοτεχνολγίας η Cellectis πρόσφατα παρουσίασε σημαντικές επιτυχίες στη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας.

Από την Ελλάδα ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η εταιρεία Dysis Medical (ξεκίνησε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης) η οποία έχει αναπτύξει μία συσκευή για την καλύτερη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου. Με την κατάλληλη χρηματοδότηση το προϊόν της διατίθεται τώρα παγκοσμίως και οι πωλήσεις της αυξάνονται συνεχώς.

«Το κοινό που έχουν όλες οι παραπάνω εταιρείες είναι ότι εκτός του ότι προσφέρουν κάτι πραγματικά καινοτόμο, έχουν λάβει χρηματοδότηση από venture capital funds που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σαν ομιλητής στην εκδήλωση "Α New Life Sciences World is Emerging”πιστεύετε ότι πραγματικά ένας νέος κόσμος αναδύεται όσον αφορά τις Επιστήμες της Ζωής και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

«Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στην ανάπτυξη αυτού του νέου κόσμου και οι τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει έχουν τεράστιες δυνατότητες τις οποίες ακόμη δεν έχουμε πλήρως αξιοποιήσει» επισήμανε.

Κάποιες τάσεις που μας είπε ότι θα δούμε στο μέλλον είναι ότι θα δοθεί έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση πριν από την εξάπλωση κάποιας ασθένειας (πχ καρκίνος, καρδιοπάθειες κλπ.) ενώ οι επεμβάσεις θα είναι πολύ λιγότερο τραυματικές για τον οργανισμό.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «με τη γνώση που θα έχουμε γύρω από τον γενετικό κώδικα του κάθε ατόμου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες προσαρμοσμένες και στοχευμένες στον καθένα μας οι οποίες επομένως θα έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας και λιγότερες παρενέργειες από αυτές που στοχεύουν στον γενικό πληθυσμό».

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μας συνοδεύουν στην καθημερινότητά μας επιτηρώντας την υγεία μας και ενθαρρύνοντάς μας να ζούμε πιο υγιεινά, ενώ τα κοινωνικά συστήματα υγείας των κρατών θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα υιοθετώντας πολλές από αυτές τις καινοτομίες και μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα για να επιβιώσουν» τόνισε.

«Ώς αποτέλεσμα όλων αυτών πιστεύω ότι θα ζούμε περισσότερα χρόνια και ότι θα παραμένουμε δραστήριοι μέχρι το τέλος της ζωής μας» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας «βέβαια τίθενται και πολύ σημαντικά ηθικά και κοινωνικά ζητήματα γιατί πλέον μπορούμε να επέμβουμε στον ίδιο το μηχανισμό δημιουργίας της ζωής, θέματα που θα πρέπει να λυθούν».

Όταν τον ρωτήσαμε τι θα συμβούλευε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο των Επιστημών της Ζωής μας απάντησε κάτι πολύ ελπιδοφόρο για τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς όπως είπε «ο χώρος αυτός θα συνεχίσει να έχει ανάπτυξη για πολλά ακόμα χρόνια και οι νέοι άνθρωποι και επιχειρήσεις σίγουρα θα έχουν αντικείμενο για πολλές ακόμα δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο, πρέπει να συγκεντρωθούν σε κάτι πραγματικά καινοτόμο, να πατεντάρουν τις ευρεσιτεχνίες τους και να συνεργαστούν όσο είναι δυνατό με άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο χώρο τους.

Κλείνοντας επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν υπ’ όψη τους από νωρίς τα μελλοντικά κόστη των τεχνολογιών που αναπτύσσουν, καθώς στο μέλλον τα κρατικά συστήματα υγείας και οι ιδιωτικές ασφάλειες θα υποστηρίζουν μόνο τις λύσεις εκείνες που έχουν το χαμηλότερο συνολικό κόστος. «Πρέπει λοιπόν από νωρίς να ξεκινήσουν τις επαφές τους με venture capital funds για να μπορέσουν να πάρουν χρηματοδότηση» κατέληξε.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν απαιτείται όμως εγγραφή. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο Α New Life Sciences World is Emerging.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr