NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Τουρισμός: Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και αποκατάστασης

Τουρισμός: Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και αποκατάστασης

Ο τουρισμός αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο κλάδο επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Η ραγδαία ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ανάγκη για προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γεννά την ανάγκη για δημιουργία επαγγελματικών στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες που να μπορούν επαρκώς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κλάδου.

Από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέχρι τα online travel agencies υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εξέλιξης στον τουριστικό κλάδο σε τομείς όπως το: marketing, sales, HR, operations, accounting, customer service, F&B, κτλ. Η ανάγκη για δημιουργία στελεχών στο τουριστικό κλάδο αποτελεί και την αιτία δημιουργίας προγραμμάτων τουριστικών σπουδών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού δημιουργούσε πάντοτε ερωτήματα για το κατά πόσο κάποιος μπορεί να κάνει καριέρα στον τουρισμό, για αυτό προτεινόταν πάντοτε ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός προβολής της Ελλάδας όχι ως αποκλειστικά καλοκαιρινού προορισμού και μέσα από τα προγράμματα τουριστικών σπουδών. Καθώς στην πραγματικότητα πολλές επιχειρήσεις απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό για κάποιους μήνες και την επόμενη χρονιά προσλαμβάνουν διαφορετικά άτομα χωρίς σχέδιο ή πλήρη εργασιακά δικαιώματα, υπάρχει η ανάγκη συνολικά αλλαγής της αντίληψης για την ευκαιρία εξέλιξης καριέρας στον τουριστικό κλάδο. Η στήριξη σε φθηνό εργατικό δυναμικό που μπορεί να προέρχεται από άλλες χώρες ή να δέχεται πολύ μειωμένες αποδοχές ή να μη έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα μοιάζει να είναι μια φθηνή λύση, στην πραγματικότητα είναι όμως μια πολύ ακριβή λύση που ούτε τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις ωφελεί, καθώς παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες ούτε συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με προοπτική.

Η δημιουργία και η δομή των προγραμμάτων τουριστικών σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο φανερώνει την ανάγκη ανάπτυξης στελεχών σε διάφορα επίπεδα και τομείς που θα έχουν φυσικά προοπτική εξέλιξης καριέρας στη βάση προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πέρα από τη λογική της θάλασσας, άμμου, ήλιου.


Στιγμιότυπο επίσκεψης φοιτητών στο Costa Navarino

Από την πλευρά των ενδιαφερόμενων για σπουδές και καριέρα στον τουρισμό, φαίνεται να αλλάζει η αντίληψη ότι η απασχόληση στον τουρισμό δεν είναι παρά ευκαιριακή. Πολλοί νέοι αλλά και οι επόμενες γενιές σε τουριστικές επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευσή τους, αντιλαμβανόμενοι την προοπτική και τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού για τη δημιουργία και εξέλιξη καριέρας με βάση και την πλούσια πολιτιστική, γεωγραφική και ιστορική κληρονομιά της χώρας μας που μπορούν θαυμάσια να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών ολόκληρο τον χρόνο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα προγράμματα τουριστικών σπουδών πρέπει επίσης να δίνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία στελεχών. Το πρόγραμμα του MSc in Tourism Management που προσφέρεται στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece για παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει επαγγελματικά στελέχη, τα οποία να μπορούν να αναλάβουν ανώτερα διοικητικά καθήκοντα σε τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως όλα τα προγράμματα που έχει δημιουργήσει το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, το MSc in Tourism Management χαρακτηρίζεται από υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα, αφού έχει σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα των κορυφαίων αντίστοιχων προγραμμάτων στον κόσμο, ενώ διδάσκουν στο πρόγραμμα, κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους καθηγητές του χώρου παγκοσμίως. Η δομή και η φιλοσοφία του προγράμματος στοχεύουν στο να προσφέρουν στους φοιτητές τις πιο σύγχρονες θεωρητικές γνώσεις που αφορούν στην επιτυχημένη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τα πιο σημαντικά πρακτικά εργαλεία για να τις εφαρμόσουν ακόμη και αν αυτοί έχουν διαφορετικές προπτυχιακές σπουδές. Μάλιστα, όσο πιο έντονη η διαφορετικότητα στο εκπαιδευτικό υπόβαθρο των φοιτητών τόσο πιο πλούσιες ευκαιρίες δίνονται σε μια τέτοια τάξη να αναπτύσσει και να παρουσιάζει μια πολυφωνία στην προσέγγιση των διάφορων θεμάτων που συζητούνται.

Η στρατηγική συνεργασία με την Costa Navarino προσφέρει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πρόγραμμα, αφού δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να επισκέπτονται δύο φορές το χρόνο την Costa Navarino, να ξεναγούνται στους χώρους της, να μαθαίνουν τη φιλοσοφία της, να παρακολουθούν εξειδικευμένα σεμινάρια για τη λειτουργία της επιχείρησης, τη στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθεί, τις πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Τα σεμινάρια αυτά δίνουν στους φοιτητές μας την ευκαιρία να συνδυάσουν τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν με τις σύγχρονες πρακτικές της Costa Navarino. Για αυτή την τόσο ξεχωριστή συνεργασία, το πρόγραμμά βραβεύτηκε στο θεσμό Tourism Awards. 


Στιγμιότυπο από τη φετινή πρώτη επίσκεψη στη Costa Navarino

Η δομή και η φιλοσοφία του προγράμματος MSc in Tourism Management θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 18:30 στο ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το πρόγραμμα αυτό καθώς και για τις ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των σπουδών. Μπορείτε εδώ να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr