NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Ζώντας σε έναν πλανήτη: Από το BedZed στο Λονδίνο στην ECOWEEK στον Άγιο Νικόλαο

Ζώντας σε έναν πλανήτη: Από το BedZed στο Λονδίνο στην ECOWEEK στον Άγιο Νικόλαο
30_06_2016 04_07_2017

Ο περιβαλλοντολόγος Benjamin Gill της BioRegional, μιλάει στο epixeiro.gr στο πλαίσιο της ECOWEEK που θα λάβει χώρα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, 3-10 Ιουλίου.

Ο Benjamin Gill είναι ο Τεχνικός Διευθυντής στο One Planet Living. Ο Ben αναπτύσει το πλαίσιο του One Planet Living, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι του είναι σύμφωνοι με την τελευταία λέξη της επιστήμης του κλίματος, καθώς και με την αύξηση της χρήσης του προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεργάζεται στενά με έναν αριθμό έργων στην εφαρμογή της στρατηγικής αειφορίας τους, όπως, Villages Nature (Παρίσι), Singita Grumeti (Τανζανία) και Hollerich Village (Λουξεμβούργο). Έχει αναπτύξει στρατηγικές αειφορίας για νέες κοινότητες υπό κατασκευή (WGV, Hollerich), για την κυβέρνηση (Fremantle, Sutton, Defra), τουριστικές δραστηριότητες (Village Nature, Singita) και οργανισμούς (B&Q).
Σπούδασε στο Cambridge και στο Imperial και είναι πιστοποιημένος Περιβαλλοντολόγος με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Αξιολόγησης.

Μιλήστε μας για την Bioregional και τη δουλειά που κάνετε

Η Bioregional είναι μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση για την αειφορία που ιδρύθηκε το 1994. Στόχος μας είναι η δημιουργία έργων που μπορούν να συντηρηθούν οικονομικά, που όμως έχουν και μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ενώ το έργο μας ξεκίνησε στον τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης των αποβλήτων, το μεγαλύτερο αντίκτυπο το έχουμε πετύχει με την ανάπτυξη κοινοτήτων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπου οι κάτοικοι μπορούν να ζήσουν έναν πραγματικά βιώσιμο τρόπο ζωής. Το BedZed, μια κοινότητα με 100 κατοικίες μικτής χρήσης ήταν το πρώτο από αυτά τα έργα, και ακολούθησε το One Brighton το 2010, με 170 διαμερίσματα, ενώ σήμερα αναζητούμε νέες ευκαιρίες.
Στη βάση αυτής της δραστηριότητας βρίσκεται η δημιουργία του πλαισίου One Planet Living και το δίκτυο συνεργατών, που έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία πραγματικά και μετρήσιμα βιώσιμων κοινοτήτων ή οργανισμών. Χρησιμοποιούμε την επιτυχία των έργων μας και των εταίρων μας, για να αναλάβουμε το έργο υπεράσπισης βιώσιμων λύσεων - ειδικά στον ΟΗΕ.

Δώστε μας μια ιδέα για το τι είναι το One Planet Living και πώς σκοπεύετε να το εφαρμόσετε στον Άγιο Νικόλαο

Αν ο καθένας από εμάς σε όλο τον κόσμο κατανάλωνε φυσικούς πόρους, όπως ο μέσος κάτοικος της Δυτικής Ευρώπης, θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να μας υποστηρίξουν. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή μέσα στα όρια και τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Η Bioregional έχει αναπτύξει ένα δοκιμασμένο σύστημα για να κάνει ακριβώς αυτό και ονομάζεται One Planet Living. Το πλαίσιο One Planet Living αποτελείται από 10 αρχές που παρέχουν έναν απλό τρόπο για να σχεδιάζουμε, να παραδίδουμε και να επικοινωνούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εστιάζει δε στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους πέρα από τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος και της συντήρησης, στο πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την ευημερία και την οικοδόμηση καλύτερων κοινοτήτων. Όλα αυτά παρουσιασμένα σε μια απλή ιστορία που είναι εύκολο να γίνει κατανοητή.

Στον Άγιο Νικόλαο θα συνεργαστούμε με τη ΜΚΟ ECOWEEK και θα χρησιμοποιήσουμε τις αρχές του One Planet Living ως δημιουργικό εργαλείο σχεδιασμού. Θα υποστηρίξει τους φοιτητές στα εργαστήρια σχεδιασμού στο να επικεντρωθούν στο πώς οι σχεδιαστικές τους προτάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τελικό χρήστη και να τους επιτρέψει να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Πώς οι One αρχές Planet Living εφαρμόζονται στα πράσινα κτίρια;

Οι αρχές του One Planet Living βάζουν τα κτίρια μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο, καθώς δεν είναι μόνο οι άμεσες επιπτώσεις από τα κτίρια σημαντικές, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις για τις μεταφορές και το πώς ζούμε τη ζωή μας. Ένας μέσος κάτοικος στο BedZed έχει ένα ανθρακικό αποτύπωμα περίπου το μισό του μέσου όρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου το μισό της αποταμίευσης οφείλεται στα ίδια τα κτίρια. Όμως ένα άλλο μισό οφείλεται στο γεγονός ότι οδηγούν λιγότερο και έχουν αλλάξει τον τρόπο που αγοράζουν και τρώνε.

Το One Planet Living θέτει το ερώτημα, «πώς μπορεί αυτό το έργο να κάνει το βιώσιμο τρόπο ζωής εύκολο;» και προκαλεί τους σχεδιαστές να ξεκινήσουν από το σημείο του χρήστη και τι χρειάζεται για να ζήσει βιώσιμα και στη συνέχεια εργάζονται προς τα πίσω προς το σχεδιαστικό αποτέλεσμα.

Ποιες άλλες αρχές One Planet Living θα εφαρμοστούν στην ECOWEEK στον Άγιο Νικόλαο;

Το One Planet Living βασίζεται σε 10 αρχές και όλες είναι ίσης σημασίας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου έργου. Γι 'αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να κρατήσουν αυτή την βασική αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων. Από την άλλη μεριά, η ECOWEEK αποσκοπεί στον αν παραδώσει συγκεκριμένες προτάσεις, οπότε θα δώσουμε πραγματική έμφαση στη χρήση βιώσιμων υλικών για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την παροχή ανέσεων για τους χρήστες.

Ποια θα είναι η συμμετοχή σας στο ECOWEEK 2016 στην Κρήτη και πώς η πόλη θα επωφεληθεί από τις αρχές του One Planet Living;

Δουλεύοντας με την ECOWEEK ετοιμάζουμε κατευθυντήριες γραμμές για τα εργαστήρια. Στη συνέχεια θα δώσω μια εισαγωγική διάλεξη και θα υποστηρίξω τις ομάδες των εργαστηρίων στη δουλειά τους. Οι αρχές του One Planet Living είναι ελεύθερα διαθέσιμες για χρήση και η Bioregional αναπτύσσει μια σειρά από εργαλεία για δήμους και τουριστικούς προορισμούς για να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε να κάνουν τη λειτουργία τους πιό βιώσιμη. Δυνητικά μία από τις ομάδες των εργαστηρίων της ECOWEEK μπορεί να εξακολουθήσει να αναπτύσει την πρότασή του, μετά το πέρας της εβδομάδας ECOWEEK στον Άγιο Νικόλαο και να προβεί σε ανάλυση των σημερινών πρακτικών της πόλης του Αγίου Νικολάου σε σχέση με τις αρχές του One Planet Living. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρους σχεδίου δράσης για τη βιωσιμότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για το One Planet Living μπορείτε να βρείτε εδώ και για την ECOWEEK στην Κρήτη εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr