NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ο εσωτερικός δρόμος της επιχειρηματικότητας

Ο εσωτερικός δρόμος της επιχειρηματικότητας

Το κρίσιμο στάδιο της εσωτερικής μελέτης βιωσιμότητας

Η ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργικότητα αποτελεί το βασικό κίνητρο της επιχειρηματικότητας, τον θεμέλιο λίθο της δραστηριότητας με στόχο τη δημιουργία, την ανάπτυξη, το κέρδος και την εξέλιξη.

Κατά την πλειονότητα των επιχειρηματικών δράσεων, οι άνθρωποι του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζουν κυρίως στην επιχειρηματική ιδέα, την οποία διαχειρίζονται κατάλληλα με όλες τις αναγκαίες μεθόδους και διαδικασίες –marketing plan, business plan και όλα τα σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία– προκειμένου να εκτιμήσουν, επιβεβαιώσουν, εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης και κερδοφορίας. Λειτουργούν, ως ενδείκνυται, με την ανάλογη εξωστρεφή οπτική δηλαδή συνθήκες αγοράς, μεγέθη, προοπτικές, ισχυρά και αδύναμα σημεία του πλάνου, κίνδυνοι και ευκαιρίες από τις περιστάσεις και όλα τα συναφή και γνώριμα σχεδόν για όλους.

Βρισκόμαστε σε ένα ρευστό και ασαφές επαγγελματικό περιβάλλον που ωθεί (ή/ και ‘’ωθεί’’) όλο και περισσότερους επαγγελματίες σε αναζήτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας προς αντικατάσταση της εξαρτημένης ή συνεργατικής εργασίας.

Σήμερα στρέφουμε την ‘κάμερα’ της επιχειρηματικής γένεσης και δραστηριότητας προς τα ‘μέσα’: παρατηρώντας τον, συνήθως χωρίς ιδιαίτερο φωτισμό, εσωτερικό κόσμο των εν δυνάμει  επιχειρηματιών. Το εσωτερικό υπόβαθρο και δυναμικό, που διαμορφώνεται ραγδαία, πιεστικά και πολλές φορές κάτω από το καθεστώς του δισταγμού και του φόβου που δημιουργείται από εσωτερικά και εξωτερικά αίτια.

Ανασφάλεια και δισταγμοί, πίεση για γρήγορη δράση, οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, ώθηση για δημιουργία με το ‘πιστόλι’ στον παραγωγικό κρόταφο είναι μερικές από τις συνθήκες της διαδικασίας σύλληψης, μελέτης, σχεδιασμού και εκτέλεσης του project.

Ε ναι, βέβαια η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει ρίσκο, κατά προτίμηση προϋπολογισμένο, κυρίως για τις συνθήκες τις εξωτερικές. Υπάρχει όμως και το εσωτερικό ρίσκο της επιχειρηματικότητας που καλούμαστε να εκμηδενίσουμε με ξεκάθαρους και αποτελεσματικούς τρόπους. Συγκλίνοντας πάντα με τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις εμπνεύσεις, τις προσωπικές αξίες, τις δράσεις που  ολοκληρώνουν σχέδια ζωής, προσωπικής ανακάλυψης και ουσιαστικής εξέλιξης του επιχειρηματία. Ακολουθώντας το ένστικτο και τις έμφυτες τάσεις –όχι πάντα  ορμώμενοι από την συμβατική λογική– του ανθρώπου που ενθουσιάζεται και οραματίζεται μέσα στην δημιουργική ενέργεια και ξυπνά με την όρεξη του καλλιτέχνη που φόρτισε το ‘πακέτο’ έμπνευσής του όλο το βράδυ.

Από αυτό το πεδίο της δημιουργικότητας μπορούμε να ξεκινήσουμε τότε την ορθολογική μελέτη και έρευνα που αναφέραμε παραπάνω, με την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία που  θεμελιώνουν την φυσική κλίση και επιβεβαιώνουν τα ουσιαστικά κίνητρα της σημαντικής και καθοριστικής αυτής δραστηριότητας.

Η έλξη της έμπνευσης και του ενθουσιασμού, καθώς και η πραγμάτωση ζωτικών οραμάτων λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά από τον εξαναγκασμό της ‘εις άτοπον απαγωγής’, της ‘τελευταίας’ ευκαιρίας και της ανάγκης ‘επιβίωσης’.

Η ανάγκη της κατάλληλης έκφρασης του κάθε ανθρώπου στοιχειοθετεί την πρωτογενή επιχειρηματικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr