NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ στο επίκεντρο νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΒ

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ στο επίκεντρο νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΒ
15_11_2016 | 18:00 15_11_2016 | 22:26
epixeiro icon Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου, τη Δευτέρα 14/11/2016, οργανώθηκε συζήτηση για τις ανάγκες χρηματοδότησης, ρευστότητας και επενδύσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στη συζήτηση εκπροσωπήθηκαν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κλάδων, παρουσιάστηκε το πλαίσιο των απαραίτητων πολιτικών και τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ένταση, κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.   

Όπως τονίστηκε, οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια με την Ευρωζώνη (5.3% στην Ελλάδα σε σχέση με 1.83% στην Ευρωζώνη) και η παράταση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραμένουν σημαντικό αγκάθι για την εξυγίανση επιχειρήσεων και τραπεζών και δυσχεραίνουν την τραπεζική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης θέτει ζητήματα επιβίωσης για τις εξωστρεφείς και υγιείς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες που δεν έχουν τις αντοχές των μεγάλων επιχειρήσεων. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη ότι πολλές υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν επιτόκια δυσανάλογα σε σχέση με επιχειρήσεις σε διαδικασία διακανονισμών των υποχρεώσεων τους, ενώ ταυτόχρονα για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, η αναντιστοιχία επιτοκίων τις πλήττει σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό τους που έχει πρόσβαση σε πολύ πιο φτηνή χρηματοδότηση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, όπως η κ. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Ανδρέας Χασάπης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Commercial Banking της Eurobank, ο κ. Αθανάσιος Ψύλλος, Βοηθός Γενικός Δ/ντής Επιχειρηματικών Κέντρων Αττικής-Εμπορικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και ο κ. Τηλέμαχος Δ. Γεωργάκης, Διευθυντής Επιχειρηματικών Κέντρων της Alpha Bank.

Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ οι κ.κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, Γενικός Γραμματέας και Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας, συντονιστές της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ, σημείωσαν:  «Η καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων και αναγκών της οργανωμένης και δυναμικής επιχειρηματικότητας όλων των μεγεθών, η αντιμετώπιση των συνεπειών της συνεχιζόμενης κρίσης με επίκεντρο τη χρηματοδότηση και η ανάπτυξη συνεργιών αποτελεί σημαντική προϋπόθεση στο πλαίσιο εκπόνησης αποτελεσματικών αναπτυξιακών πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΣΕΒ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρηματική μεγέθυνση κάθε επιχείρησης και στις συνθήκες για την επίτευξη της.»

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην εκδήλωση

Η  κα. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, παρουσίασε τα διαφορετικά εργαλεία ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα μέσα από Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Fixed Income Products, λύσεις value chain finance, αλλά και άλλα εξειδικευμένα εργαλεία και προγράμματα.

Ο  κ. Ανδρέας Χασάπης της Eurobank είπε πως «οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για χρηματοδοτήσεις και εγγυήσεις συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Eurobank για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στη κανονικότητα για τις επιχειρήσεις συνολικά».

Ο  κ. Αθανάσιος Ψύλλος της Τράπεζα Πειραιώς ως εξειδικευμένη στην παροχή υπηρεσιών προς Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις, αξιοποιεί το νέο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν.4399/2016), τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο μοντέλο Αναπτυξιακής Τραπεζικής, το πλαίσιο στήριξης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, τη  Συμβολαιακή Τραπεζική και νέες πλατφόρμες παροχής πληροφόρησης και ηλεκτρονικών  συναλλαγών.

Ο  κ. Τηλέμαχος Γεωργάκης της Alpha Bank τόνισε πως «βασική προϋπόθεση παραμένει η εκπόνηση βιώσιμων και ρεαλιστικών επιχειρηματικών σχεδίων που να στοχεύουν σε ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια» και πως  «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο μέσω κλασικών εργαλείων χρηματοδότησης (κεφάλαια κίνησης, δάνεια, προϊόντα leasing και factoring, προϊόντα συμβολαιακής  επιχειρηματικότητας), όσο και μέσω προϊόντων που δημιουργούνται από κοινού από τις τράπεζες και διεθνείς φορείς (όπως ενδεικτικά EIB, EIF, EBRD)».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr