NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Αρίστος Δοξιάδης: Επενδύοντας σε ομάδες που έχουν καλές ιδέες

Αρίστος Δοξιάδης: Επενδύοντας σε ομάδες που έχουν καλές ιδέες

Ο Αρίστος Δοξιάδης πρωτοπόρος στη βιομηχανία του Private Equity στην Ελλάδα μίλησε στο epixeiro.gr, στα πλαίσια του συνεδρίου StartSmart Greece που διοργάνωσε το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, για το πότε μια startup επιχείρηση πληρεί τα κριτήρια για να επενδύσει κανείς σ’ αυτήν.

Ποιος είναι ο Αρίστος Δοξιάδης;

Με 17 χρόνια εμπειρίας στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχει επηρεάσει την επέκταση κεφαλαιουχικών επενδύσεων, εξαγορές και εξόδους, ενώ επίσης, έχει δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και startups,  έχει πρωτοστατήσει σε διάφορα εγχειρήματα έχοντας αναπτύξει και οικοδομήσει κεφάλαια. Έχει συμμετάσχει στα Δ.Σ. πάνω από 15 εταιρειών έχοντας ενεργό εκτελεστικό ρόλο σε μερικές από αυτές. Επιπλέον, έχει εκτενή εμπειρία στο management consulting και στην παροχή συμβουλών δημόσιας διοίκησης.

1. Τι κάνει μια startup «κατάλληλη» για να επενδύσετε σε αυτήν;

Να απευθύνεται στη διεθνή αγορά, να έχει ένα σχέδιο με μεγάλες οικονομίες κλίμακας, και να είναι καινοτόμα ώστε να μην μπορούν να την αντιγράψουν εύκολα.


Παράθεση - epixeiro.gr

Προσπάθησε να λύσεις ένα πρόβλημα που καταλαβαίνεις καλά, βρες συνεργάτες που σε συμπληρώνουν και τους εμπιστεύεσαι και αφιέρωσε αποκλειστικά τουλάχιστον τρία χρόνια από τη ζωή σου στη νέα επιχείρηση.

2. Μπορείτε να μας πείτε με ποια σειρά κατατάσσετε την ιδέα, τους ιδρυτές, την ομάδα και σε τι θα επενδύατε;

Δεν επενδύουμε σε ιδέες. Επενδύουμε σε ομάδες που έχουν καλές ιδέες, και που αν χρειαστεί μπορούν να τις τροποποιήσουν και να τις κάνουν καλύτερες.

3. Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι 3 πρωταρχικοί λόγοι για τους οποίους μια επένδυση δεν πάει καλά;

α. Λείπουν από την ιδρυτική ομάδα κάποιες βασικές ικανότητες. Το ελάχιστο που χρειάζεται η ομάδα είναι κάποιον που καταλαβαίνει καλά την τεχνολογία και κάποιον που καταλαβαίνει πώς να πείσει τους πελάτες. β. Ασχολούνται με δευτερεύοντα θέματα ή περιττούς στόχους, αντί να εστιάζουν σε έναν μεγάλο στόχο. Αυτός, κατά κανόνα, πρέπει να είναι να πετύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ορισμένο χρόνο (πριν τελειώσουν τα χρήματα), ώστε να πείσουν μια νέα σειρά επενδυτών να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην επιχείρηση. Αργότερα, βέβαια, ο μεγάλος στόχος είναι να αρχίσει η επιχείρηση να βγάζει κέρδη. γ. Δε βρίσκουν τι ακριβώς θέλει ο πελάτης και τι τον εμποδίζει να χρησιμοποιήσει το προϊόν. Πολλές φορές οι ιδρυτές νομίζουν ότι λύνουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα για έναν ιδεατό χρήστη, ενώ οι πραγματικοί χρήστες χρειάζονται κάτι αρκετά διαφορετικό.

4. Μπορείτε να βοηθήσετε το κοινό σας εξηγώντας τους ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί σας; Και πόσος είναι ο χρόνος απόκρισης σας;

Το Openfund ΙΙ έχει σταματήσει να επενδύει σε νέες επιχειρήσεις από το καλοκαίρι 2016. Σε μερικούς μήνες ελπίζω ότι θα έχουμε δύο νέα funds, με νέο όνομα και διαφoροποιημένη στόχευση. Θα τα ανακοινώσουμε στο site του Openfund, μαζί με συμβουλές για όσους θέλουν να στείλουν προτάσεις.

5. Ποια είναι η συμβουλή σας για νέους επιχειρηματίες; 

Προσπάθησε να λύσεις ένα πρόβλημα που καταλαβαίνεις καλά, βρες έναν ή δύο συνεργάτες που σε συμπληρώνουν και τους εμπιστεύεσαι, ετοιμάσου για πολλά απρόοπτα, και αφιέρωσε αποκλειστικά τουλάχιστον τρία χρόνια από τη ζωή σου στη νέα επιχείρηση.

Παρακολουθήστε online την ομιλία "Learn from the Greek & Israeli VCs" μεταξύ του κ. Δοξιάδη και του Ισραηλινού επενδυτή Eran Wagner, General Partner, Gemini Israel Ventures, στο συνέδριο StartSmart Greece 2016: http://bit.ly/2f5YYmH


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr