NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Προϋπολογισμός 2017: Με νέες επιβαρύνσεις και μεγάλη αβεβαιότητα

Προϋπολογισμός 2017: Με νέες επιβαρύνσεις και μεγάλη αβεβαιότητα

Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο συζητούμε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που κατατίθεται στη βουλή προς ψήφιση. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί απλά ένα σύνολο αριθμών, αλλά ένα σχέδιο δράσης για τη χρονιά που έρχεται. Οι αριθμοί που εμπεριέχονται σε αυτόν φανερώνουν τα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που προτίθεται να ασκήσει την επόμενη χρονιά.

Το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα του προϋπολογισμού αποτελεί η πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ. Αν η πρόβλεψη αυτή αποτύχει τότε όλος ο σχεδιασμός θα παρουσιάσει αποκλίσεις στην υλοποίησή του. Με την ευχή ότι η δικά μας εκτίμηση θα αποδειχθεί λανθασμένη πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017 είναι πολύ αισιόδοξη. Εκτιμούμε ότι είναι λανθασμένη διότι στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές. Προβλέπεται, για παράδειγμα, ότι η ιδιωτική κατανάλωση από  0,6% που μειώθηκε το 2016 έναντι του 2015, θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2017. Αν όχι αδύνατον είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό για δύο τουλάχιστον λόγους.

Πρώτον, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που αισθάνεται ο Έλληνας καταναλωτής για την πορεία της οικονομίας δεν έχει μειωθεί και αυτό τον κάνει πολύ προσεκτικό στην κατανάλωσή του. Δεύτερο, το τσουνάμι των έμμεσων φόρων που έρχεται από 1.1.2017 είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη. Όσον αφορά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές επίσης οι προβλέψεις για την πορεία τους το 2017 θεωρούνται  υπεραισιόδοξες. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς την πορεία των οικονομικών μεταβλητών θα συμφωνούσαμε ωστόσο μαζί του αν οι αισιόδοξες προβλέψεις έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς ως προς την πορεία της οικονομίας, ότι τα πράγματα,δηλαδή, αλλάζουν.

Στο σύντομο αυτό σημείωμα θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τον προϋπολογισμό του 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. θα εξετάσουμε αν ο προϋπολογιμός του 2017 είναι περισσότερο ή λιγότερο σταθεροποιητικός,αναπτυξιακός, πληθωριστικός και κοινωνικά δίκαιος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016.

Προϋπολογισμός 2017: Με νέες επιβαρύνσεις και μεγάλη αβεβαιότητα

Σταθεροποιητικός: Για να βρίσκεται ένας προϋπολογισμός σε σταθεροποιητική πορεία δεν αρκεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι τέτοιου  μεγέθους ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να μην οδηγεί σε νέο δανεισμό. Με άλλα λόγια, το συνολικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού πρέπει να είναι θετικό και όχι μόνο το πρωτογενές. Άρα ο προϋπολογισμός του 2017 δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθεροποιητικός, αν και το μέγεθος του συνολικού ελλείμματος μειώνεται.

Αναπτυξιακός: Η μείωση του μεριδίου  των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ θεωρείται θετική εξέλιξη. Αντίθετα, η στασιμότητα των δαπανών του ΠΔΕ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ το ύψος των δαπανών για τον αναπτυξιακό νόμο θεωρείται ανεπαρκές για να δώσει ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Η αύξηση της φορολογίας θα επηρεάσει αρνητικά την ρευστότητα και αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και είναι πιθανό να τις αποθαρρύνει να αναλάβουν επενδυτικές δραστηριότητες.

Ρεαλιστικός: Υποστηρίξαμε παραπάνω ότι δεν θεωρείται ρεαλιστική η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Κατά συνέπεια και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα αυτών από ΦΠΑ (5,2%), είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Πληθωριστικός: Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσει η αποπληθωριστική διαδιακασία η οποία διαρκεί περισσότερο από σαράντα συνεχείς μήνες, ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ζήτησης. Αν πράγματι η ιδιωτική δαπάνη αυξηθεί κατά 1,8% τότε δεν θεωρείται μη ρεαλιστική παραδοχή η στοφή του πληθωρισμού προς θετική πορεία, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Κοινωνικά δίκαιος: Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά δίκαιος αφού αυξάνεται το μερίδιο των έμμεσων φόρων στα συνολιικά φορολογικά έσοδα. Πρόσθετα, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων θεωρούνται αντίστροφα προοδευτκά μέτρα.

Συμπερασματικά, και ο προϋπολογισμός του 2017 σχεδιάστηκε κάτω από τις πιέσεις των δανειστών χωρίς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, αλλά με στόχο την εσωτερική υποτίμηση, η οποία οδήγησε στη σκληρή λιτότητα που βιώνει επί έξι χρόνια ο ελληνικός λαός, χωρίς να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr