NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

«Η Δύναμη του ΕΝΟΣ στο ΜΑΖΙ»: Είναι η Συν – Εργασία λέξη ελληνική»;

«Η Δύναμη του ΕΝΟΣ στο ΜΑΖΙ»: Είναι η Συν – Εργασία λέξη ελληνική»;
08_12_2016 | 20:59
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Πολλαπλά τα Μηνύματα από το 10ο CEO Summit του Τομέα Ηγεσία της ΕΕΔΕ.

Ως ένα από τα ουσιαστικότερα βήματα που πραγματοποίησε ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ στα χρόνια λειτουργίας του, χαρακτήρισε το 10 CEO Summit, ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Πίττας.

«Η Ηγεσία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της, την αξιοπιστία της, αλλά κυρίως με την αποτελεσματικότητά της, θα δείξει το δρόμο για να ακολουθήσει ολόκληρη η κοινωνία. Χωρίς ηγεσία δεν υπάρχει ούτε εμπιστοσύνη, ούτε συνεργασία. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη» τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Νίκος Βασιλείου, στον χαιρετισμό του προσθέτοντας ότι «ο ηγέτης είναι εκείνος που πρέπει να πρωτοστατήσει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, στον δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι «η συνάντηση αυτή είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων χρόνων διότι εμπεριέχει τρεις βασικές έννοιες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν στη χώρα μας και τον λαό της σημαντική προοπτική για το μέλλον: Την έννοια της Ηγεσίας και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για το μέλλον της χώρας. Την έννοια της ομαδικότητας και κατ’ επέκταση της αποτελεσματικότητας και ένα σημαντικό πρόθεμα λέξης το «συν» που μπορεί να κάνει θαύματα» Και κατέληξε «χρειάζεται ένα σκληρό εσωτερικό μνημόνιο μεταξύ μας για να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για τους εαυτούς μας, την αξιοπρέπεια και τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε σε όσα μπορούν να γίνουν για να υπάρχει ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για εθνικές δράσεις. «Το 2017 προβλέπεται να είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, παρά τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που είναι εδώ και επαναφέρουν την οικονομία στο επίπεδο του 2014. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και μεγάλες. Πιστεύω ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε επιτέλους κυβέρνηση, κοινωνία και επιχειρήσεις ότι πρέπει να βάλουμε το άλογο, δηλαδή την πραγματική οικονομία, μπροστά από το κάρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, και συνέχισε 

Ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ρόλο της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Από το 2009 έως πρόσφατα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επλήγη βάναυσα, τόσο επειδή η κρίση βρήκε την οικονομία να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια όσο και επειδή οι πολιτικές λιτότητας που ασκήθηκαν αποσκοπούσαν κυρίως στη δημοσιονομική εξισορρόπηση και ελάχιστα στη μεταρρυθμιστική ανάπτυξη της οικονομίας και κοινωνίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαία εξυγίανση να υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό μια αχρείαστη καταστροφή επιχειρήσεων, ανθρώπων και ιδεών και συνακόλουθα της εμπιστοσύνης που είναι το δομικό υλικό πάνω στο οποίο χτίζονται κοινωνικές συναινέσεις, πολιτικές συμπράξεις και εθνικές επιτυχίες. Φτάσαμε, έτσι σε ένα κομβικό σημείο, όπου η παραπάνω ακολουθία να χρειάζεται να αντιστραφεί και η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τη χώρα να απαιτεί την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. Ευρύτερες συναινέσεις, όμως, οικοδομούνται πάνω σε γερά θεμέλια μόνο όταν όλοι οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το μερίδιο των ευθυνών και υποχρεώσεων που τους αναλογούν. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πέτυχαν τους στόχους τους στηριζόμενες σε ευρύτερες συναινέσεις, οι οποίες ήταν πολυεπίπεδες στην υφή και πρακτική τους. Συναινέσεις στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού συστήματος. Οι προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης δεν έχουν βρει δυστυχώς την ανταπόκριση την οποία απαιτούν οι συνθήκες στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα», είπε ο υπουργός.

Ο Δημήτρης Α. Μαύρος, Μέλος ΔΣ της MRB και πρώην πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, παρουσιάζοντας την Έρευνα: «Μαζί κατά δήλωση ή πραγματικά μαζί;» αναφέρθηκε σε αυτά που πιστεύει το ευρύ κοινό και ο κόσμος των επιχειρήσεων για τη συνεργασία και την κρίση. Το α' panel, με θέμα «Μπορεί ο Έλληνας να συνεργαστεί;» συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης και συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe, Γιώργος Βελέντζας, Διευθύνων Σύμβουλος στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. και Μάρκος Βερέμης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Upstream.

Στην ατομική ευθύνη μέσα στις συλλογικότητες, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής, Δημήτρης Νανόπουλος, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M. Χωρίς το "εσύ" δεν υπάρχει "εγώ". «Γενικεύοντας την έννοια της συνεργασίας, μεταξύ κοινωνικών ομάδων, πολιτικών κομμάτων, χωρών, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται αυτόματα» είπε ο κ. Νανόπουλος. «Είναι κάτι που πρέπει να μας οδηγεί, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε κοινωνική πρόοδο, ειρήνη και πολιτισμική ανάπτυξη. Το μοτίβο του Αλέξανδρου Δουμά από τους τρεις Σωματοφύλακες: Όλοι για έναν και ένας για όλους, νομίζω ότι είναι καθοριστικό. Όπως έχω πει επανειλημμένως, οι νέοι γονείς πρέπει να περάσουν αυτές τις ιδέες στα παιδιά τους, όπως και την εξάλειψη του φθόνου, ένα άλλο χαρακτηριστικό των Ελλήνων, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε ίσοι εταίροι στον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης, που εμείς φτιάξαμε…».

«Μέσα στη συλλογικότητα υπάρχει η έννοια της σχέσης και της οργάνωσης» τόνισε ο επίσημος ομιλητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην εργασία, η οποία πρέπει να έχει σαν στόχο το "εμείς", στην εκπαίδευση, στις ίσες ευκαιρίες, σε μια ομιλία μεστή νοημάτων.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή και Πρώην Πρωθυπουργός, τόνισε στην παρέμβασή του ότι στην κοινωνία πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συγκρούσεων. Είπε, ακόμα ότι πρέπει να μάθουμε να συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις αντί ύβρεων, ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι κινδυνεύει να βιώσει εικόνες του παρελθόντος, διότι η κάθε χώρα λειτουργεί μόνο προς δικό της όφελος. Στο β’ panel συμμετείχαν, πέραν του κ. Πικραμένου οι Λευτέρης Πετρούνιας, χρυσός ολυμπιονίκης στο Rio 2016 και Μάκης Μάτσας, πρόεδρος της «Μίνως – ΕΜΙ Music» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις.

Το 10ο CEO Summit, με θέμα «Η Δύναμη του ΕΝΟΣ στο ΜΑΖΙ»: Είναι η Συν – Εργασία λέξη ελληνική; πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, με συνδιοργανωτές τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον ΣΕΤΕ. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr