NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Μη διαβάσεις αυτό το άρθρο... Θα σε εκνευρίσει!

Μη διαβάσεις αυτό το άρθρο... Θα σε εκνευρίσει!

Θέλει χαρακτήρα η επιτυχία!

Κάποτε ήμουν μια απλή καθηγήτρια. Με διάκριση από το πανεπιστήμιό μου, αλλά και πάλι ήμουν μια καθηγήτρια. Δεν ήμουν επιχειρηματίας. Δεν είχα κεφάλαιο στην άκρη (δεν είχα ιδέα για την αξία του κεφαλαίου κίνησης). Δεν είχα οικονομικές γνώσεις πέρα από τα 20άρια στα μαθηματικά (άλγεβρα και γεωμετρία).

Και όταν έστησα την πρώτη μου επιχείρηση στην ηλικία των 22, εκεί που νόμιζα ότι μόνο η διδασκαλία φτάνει, εκεί κατάλαβα ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα.  Μόνο τρία θα αναφέρω εδώ. Τρία που είναι αρκετά για αρχή, διότι όταν χάνεις την περιουσία σου δύο φορές μέσα σε λίγα χρόνια και σε νεαρή ηλικία, σίγουρα κάτι σε διδάσκει, και σίγουρα όχι μόνο τρεις αλήθειες.

Μάθε να λες την αλήθεια

Η αλήθεια είναι πικρή και πονάει. Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η πρόταση; Η αλήθεια έχει πολλά επίπεδα. Για τις ικανότητες μας. Για τα όνειρά μας. Όταν έχουμε μεγάλο εγώ, για τη ματαιοδοξία και τις φιλοδοξίες μας. Για το ότι είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε επί πτωμάτων. Για το ότι μας κινούν δυνάμεις μίσους, οργής και εκδικητικότητας. Για το ότι ίσως να παίζουμε ένα μόνιμο θέατρο. Για το ότι δήθεν αγαπάμε όλον τον κόσμο, αλλά στην ουσία έχουμε ανάγκη αυτόν τον κόσμο για να αναπνέουμε και να επιβεβαιωνόμαστε. Για το ότι κάνουμε λάθη. Και για το πού οφείλονται αυτά τα λάθη. Για το ότι στηριζόμαστε στις θεωρίες θετικότητας της Νέας Εποχής (New Age philosophy) και αφήνουμε την πραγματική αξιολόγηση έξω από το παιχνίδι. Και άλλες, καλές αλήθειες.

Λάθη και αξιολόγηση

Έμαθα να διακρίνω που κάνω λάθη και να τα παραδέχομαι- και ας πήρε λίγα χρόνια μετά την πρώτη αποτυχία στα εικοσιτέσσερά μου με “coaching” από άτομα που μόνο την αλήθεια υποστήριζαν και η αξιολόγησή τους ήταν η μόνη που μετρούσε. Έμαθα να μη φοβάμαι τη γνώμη που μετρούσε και πήγαινα στον πιο «σκληρό» επικριτή μου να ρωτήσω και να μάθω. Μέχρι που πλέον ήξερα πως να αξιολογώ ρεαλιστικά - και χωρίς την ανάγκη για καλή κουβέντα - τον εαυτό μου εγώ η ίδια. Και έμαθα να μη φοβάμαι να λέω την αλήθεια όταν η κοινωνία θεωρούσε ότι, από φιλότιμο, «ας μη μιλήσουμε για την ανικανότητα του άλλου».

Αυθεντικότητα: το θέατρο του αιώνα

Πολλοί επιχειρηματίες και στελέχη ξεχνούν μια άλλη μεγάλη αλήθεια: η αυθεντικότητα από μόνη της ως έννοια δε λέει τίποτα. Από πίσω κρύβεται ολόκληρη «επιστήμη» που προσπαθεί να μας πείσει να είμαστε «αυθεντικοί». Αυτό που αποφεύγουν να πουν είναι ότι υπάρχει αυθεντικότητα και στη βλακεία, στην ανικανότητα και στην κακία. Όταν κάνω coaching σε στελέχη, βλέπω πολλούς να θεωρούν ότι με τις σωστές τεχνικές επικοινωνίας, θα φαίνεται ο αυθεντικός εαυτός, αυτός του ηγέτη, ενώ κατά βάση σε αυτό που αναζητούν να εξειδικευτούν είναι να συνεχίσουν να παίζουν ένα θέατρο, το θέατρο του αυθεντικού.

Μη διαβάσεις αυτό το άρθρο... Θα σε εκνευρίσει!

Ηγεσία vs οτιδήποτε άλλο

Ένας ηγέτης έχει το δικαίωμα να είναι αληθινός, αλλά και σκληρός. Να έχει καλά, αλλά και αρνητικά στοιχεία που κάνουν τους άλλους να γοητεύονται, αλλά και να ακολουθούν. Ένας πραγματικός ηγέτης έχει άλλα δικαιώματα. Και του τα δίνουμε εμείς διότι έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη να μας πηγαίνει κάπου. Μέχρι να πειστείς ότι είσαι ηγέτης όμως, θα χρειαστεί να μην τους μιμείσαι, διότι θα φαίνεται ψεύτικο, τεχνητό, μη αληθινό. Να θυμάσαι ότι τέτοιοι υπάρχουν μόνο λίγοι και δεν υπάρχει χώρος για πολλούς. Μέχρι τότε θα χρειαστεί να έχεις τον ρόλο σου: στέλεχος, ιδιοκτήτης μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης ή επιχειρηματίας ή ό,τι άλλο σε γεμίζει (ή όχι).

Ο επίλογος που πονάει

Η ζωή έχει ανάγκη την αλήθεια. Έχει ανάγκη τη ρεαλιστική αξιολόγηση του εαυτού και όχι την ιδανική εικόνα που θέλεις να έχεις για τον εαυτό σου. Διότι εάν σε αξιολογήσουν δέκα, να θυμάσαι ότι ο ένας που δεν υποκύπτει στις θεωρίες επιβράβευσης λόγω της ανάγκης για ενθάρρυνση (ειδικά όταν δεν υπάρχει βάση και ουσία) και της ανυπόστατης θετικότητας, είναι αυτός που θα σου πει την αλήθεια, θέλεις δε θέλεις. Και ότι ηγέτης δεν μπορείς να είσαι – πολύ απλά διότι η κοινωνία δε χτίστηκε έτσι ώστε να αποδέχεται πολλούς ως ηγέτες. Αλλιώς ο ορισμός του ηγέτη θα ήταν κάτι άλλο στο λεξικό.

Κανείς δε σου υποσχέθηκε ότι η ζωή είναι μόνο ωραία και ότι θα είσαι ικανός σε όλα για να σου λένε «μπράβο», ή ότι θα αρέσεις σε όλους.

Και αν είσαι πραγματικά καλός και ικανός και λες τις αλήθειες που πρέπει, τότε εσύ χαμογέλασες με αυτό το άρθρο. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr