NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Αποπληθωρισμός: Ευλογία ή Κατάρα

Αποπληθωρισμός:  Ευλογία  ή  Κατάρα

Ποια τα αίτια τα οποία προκαλούν την αρνητική πορεία των τιμών;

Αποληθωρισμός ορίζεται η συνεχής  αρνητική  πορεία του γενικού επιπέδου των τιμών, σε αντίθεση με τον αντιπληθωρισμό,  όπου το γενικό επίπεδο των τιμών συνεχίζει να ανέρχεται ,αλλά με μειούμενο ρυθμό.

Το ελληνικό επίπεδο τιμών  για περισσότερους από 43 συνεχείς μήνες  ακολουθεί πτωτική πορεία. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν θα πρέπει να χαιρόμαστε ή να προβληματιζόμαστε για αυτή την εξέλιξη. Η πρώτη αντίδραση ενός μη ειδικού θα ήταν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία αφού βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά της.  

Για να απαντήσουμε όμως, στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια τα οποία προκαλούν την αρνητική πορεία των τιμών. Εάν τα τελευταία είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας ,η μείωση των τιμών των πρώτων υλών ή των τιμών των συντελεστών παραγωγής τότε η εξέλιξη αυτή είναι  θετική  για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα , αν η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ζήτησης της οικονομίας τότε δυστυχώς είναι μια  μη επιθυμητή εξέλιξη, η οποία έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Μπορεί  η συνεχής αρνητική πορεία του επιπέδου των τιμών  να είναι αποτελέσματα του γεγονότος ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους για να τα πουλήσουν. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και συνεπώς και μείωση των απασχολούμενων συντελεστών παραγωγής.Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί αναγκάζονται να απολύσουν εργαζόμενους αφού δεν μπορούν να τους απασχολήσουν.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η αρνητική πορεία του γενικού επιπέδου των τιμών που προκαλείται από την ανεπαρκή ζήτηση στην οικονομία μπορεί να προσφέρει ένα χαμηλότερο επίπεδο τιμών για τον καταναλωτή , αλλά η κοινωνία δέχεται σοβαρό πλήγμα αφού ένα μέρος των πολιτών χάνει την δουλειά του με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση ο αποπληθωρισμός είναι κατάρα και όχι ευλογία για την κοινωνία,αφού η ελληνική κρίση προκάλεσε μείωση της ζήτησης στην οικονομία , η οποία οδήγησε την ανεργία σε τραγικά επίπεδα.

Τέλος ,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το γενικό επίπεδο των τιμών φαίνεται να αλλάζει πορεία, δηλαδή , βαίνει προς θετική κατεύθυνση. Αν πράγματι σταθεροποιηθεί αυτή η πορεία μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη για αλλαγή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.Οι ευχές μας λοιπόν είναι να είναι έτσι τα πράγματα το 2017,δηλαδή να έχουμε μια πολύ μικρή ανοδική πορεία του γενικού επιπέδου των τιμών, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία,για το καλό της οικονομίας   και της κοινωνίας μας.  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr