NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

MIM ή MBA είσαι στο δίλημμα;

MIM ή MBA είσαι στο δίλημμα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Graduate Management Admission Council, όσοι κάνουν  μεταπτυχιακές σπουδές σε διοίκηση ενδιαφέρονται για τρία πράγματα: να προχωρήσουν την καρίερα τους στο επόμενο επίπεδο, να αλλάξουν καριέρα ή να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Ποιό όμως είναι το κατάλληλο μάστερ για το στάδιο της καριέρας που βρίσκεται ο κάθε υποψήφιος;

 ΜΙΜ (Master in Management):

Αυτό το μάστερ είναι ιδανικό για όσους έχουν μικρή ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία. Μερικά πανεπιστήμια ορίζουν ότι πρέπει ο υποψήφιος να έχει ένα ή δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία (το ανώτερο) μετά το πρώτο πτυχίο, προκειμένου να τον δεχτούν στο πρόγραμμα. Συνήθως ο μέσος όρος ηλικίας σε αυτά τα προγράμματα είναι 23-24 χρόνων. Οι φοιτητές μόλις τελειώσουν το πρόγραμμα βρίσκουν συνήθως θέσεις εισαγωγικού επιπέδου (entry level positions) στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα στοχεύουν στο να μεγιστοποιήσουν τις επιλογές κάποιου που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του. To MIM είναι ένα “MSc in Science”, οπότε σε πολλές περιπτώσεις στοχεύει σε θεωρητική γνώση και ενδέχεται ακόμα να είναι και προσανατολισμένο στην έρευνα. Από άποψη κόστους, είναι δύο ή τρεις φορές φθηνότερο από το MBA.

 MBA (Master in Business Administration)

Το MBA είναι ιδανικό για όσους διαθέτουν τουλάχιστον τρία ως πέντε χρόνια προϋπηρεσία και ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται συνήθως από 27 έως 32 χρονών. Σημασία δεν έχει μόνο o χρόνος αλλά και η ποιότητα της προϋπηρεσίας, καθώς οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν κατά πόσο είναι σε θέση να προσφέρουν στις συζητήσεις μέσα στη τάξη, προσκομίζοντας τις δικές τους απόψεις και εργασιακές εμπειρίες. Οι υποψήφιοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) έχουν φτάσει σε ένα σημείο στη καριέρα τους και θέλουν να πάρουν προαγωγή, ή να αλλάξουν καριέρα (να πάρουν μια καινούργια θέση, ή να δουλέψουν σε άλλη βιομηχανία ή χώρα)˙ β) θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της καριέρας τους αποκτώντας διεθνή εμπειρία˙ γ) θέλουν να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια δική τους επιχειρηματική ιδέα (start-up)˙ δ) θα αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση και χρειάζονται τις σχετικές δεξιότητες για να επιτύχουν. Το πρόγραμμα των ΜΒΑ είναι πρακτικό και αποτελείται από ομαδική εργασία και πολλά case studies.

Περίπου το 80% των ΜΙΜ βρίσκονται στην Ευρώπη ενώ το MBA είναι ένα από τα πιο καθιερωμένα προγράμματα στην Αμερική. Όλα τα MBAs ζητούν από τους υποψηφίους να συμπεριλάβουν και αποτελέσματα από το τεστ GMAT στην αίτηση τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα ΜΙΜ με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα πανεπιστήμια στην Ευρώπη.

Για να δείτε τις τρέχουσες τάσεις στα admissions των MBA πατήστε εδώ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr