NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Η Μάλτα στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: οι προσδοκίες και οι προτεραιότητες

Η Μάλτα στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: οι προσδοκίες και οι προτεραιότητες
05_01_2017 | 11:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

Η Μάλτα πήρε τη σκυτάλη από τη Σλοβακία και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ρόλου της ως ρυθμιστής της ατζέντας καλείται να αντιμετωπίσει σειρά από προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, οι εντάσεις στην εξωτερική πολιτική και η αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ζητήσαμε από ευρωβουλευτές της Μάλτας να μοιραστούν μαζί μας τις προσδοκίες τους από την προεδρία της χώρας τους.

Ντέιβιντ Κάσα (ΕΛΚ)

Η προεδρία της Μάλτας έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων. Αναμένονται σημαντικές εκλογές στη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ η Βρετανία αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδό της από την ΕΕ. Το Brexit  είναι αναμφισβήτητα μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και η διαχείριση αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει την ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες.

Η ασφάλεια και το προσφυγικό παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας. Είμαι αισιόδοξος και περιμένω ότι θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς η συνολική πολιτική, η ασφάλεια και οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν τεράστια πρόκληση και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά.

Προτεραιότητα αποτελούν επίσης η απασχόληση και η ανάπτυξη. Αν και η ανεργία έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην ΕΕ, οι ανισότητες στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των περιφερειών εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ)

Έχουμε δουλέψει σκληρά για την προεδρία της Μάλτας και θα είναι μια πολύ περήφανη στιγμή για τη χώρα μας και το Γκόζο.

Σαν ευρωβουλευτής και πολίτης θέλω η προεδρία να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και τη χώρα. Μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες και να τονίσουμε τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε την Ευρώπη αλλά και τις αξίες που φυλάσσουμε με αγάπη.

Άλφρεντ Σαν (Σοσιαλιστές)

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει σωστή επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών και της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Η ΕΕ όπως και ο υπόλοιπος κόσμος , θα αντιμετωπίσει μεγάλες αβεβαιότητες. Όλα τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφάνεια και ξεκάθαρο τρόπο.

Επίσης, μια από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Μάλτα είναι τα διοικητικά και πολιτικά ζητήματα που θα προκύψουν. Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε. Εντέλει, θα ήθελα να δω πρόοδο στα ζητήματα του προσφυγικού και των πολιτικών που αφορούν τη Μεσόγειο.

Μίριαμ Ντάλλι (Σοσιαλιστές)

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της Ένωσης. Στις προτεραιότητες της προεδρίας σίγουρα συμπεριλαμβάνεται η μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ασύλου που να εξασφαλίζει την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια στη μετεγκατάσταση. Άλλες προτεραιότητες, στους τομείς που εργάζομαι εγώ, αφορούν την κυκλική οικονομία, τις εκπομπές αερίων και τα τέλη περιαγωγής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr