NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Στα 22.239 ευρώ, αυξημένη κατά 1,7%, η μέση αγοραστική δύναμη των Γερμανών το 2017

Στα 22.239 ευρώ, αυξημένη κατά 1,7%, η μέση αγοραστική δύναμη των Γερμανών το 2017

Αυξημένη κατά 1,7% έναντι του 2016, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 22.239 ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η μέση ετήσια κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Γερμανίας, με βάση την έρευνα του ινστιτούτου GfK. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τον συνδυασμό της αύξησης αφενός της συνολικής αγοραστικής δύναμης στη Γερμανία – κατά 2,9%, στα 1,8275 τρισεκ. ευρώ – και, αφετέρου, του πληθυσμού της χώρας – κατά 1,2% (2016 σε σύγκριση με το 2015).

Τα παραπάνω ονομαστικά ποσά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσης κρατικές επιδοτήσεις και παροχές) αφορούν τα χρήματα που θα έχει στη διάθεσή του κάθε Γερμανός για πάσης φύσης δαπάνες, από τις βασικές (στέγαση, διατροφή, ένδυση) μέχρι εκείνες που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο του. Ωστόσο, η πραγματική αγοραστική δύναμη εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη του πληθωρισμού και του δείκτη τιμών καταναλωτή στη διάρκεια του έτους.

Αξιοσημείωτες είναι, πάντως, οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται ανάμεσα στις 402 περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 7 στις 10 με την υψηλότερη αγοραστική δύναμη βρίσκονται στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας, με το Στάρνμπεργκ να συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Εκεί, η μέση κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στα 32.194 ευρώ, δηλαδή θα είναι κατά 45% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο σε όλη τη χώρα. Στο άλλο άκρο, η περιφέρεια με τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη εμφανίζεται να είναι το Γκέρλιτς της Σαξονίας, με 17.496 ευρώ ή κατά 21,3% πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκριση με βάση τον πληθυσμό των διάφορων περιφερειών. Οφείλουμε καταρχήν να διαπιστώσουμε ότι στις 25 περιφέρειες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αναλογεί το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής αγοραστικής δύναμης των Γερμανών. Αυτές οι περιφέρειες, με βάση τη συνολική τους αγοραστική δύναμη, εμφανίζουν κατά κεφαλή μέσο όρο που είναι κατά 4,6% υψηλότερος σε σύγκριση με τον εθνικό. Ωστόσο, με εξαίρεση το Μόναχο, καμία από αυτές δεν βρίσκεται στη λίστα με εκείνες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Με βάση τη μελέτη του GfK, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται είναι σημαντικές. Έτσι, στο Μόναχο η μέση αγοραστική δύναμη είναι κατά 35,5% υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο, στο Ντίσελντορφ κατά 18,7%, στο Λούντβιγκσμπουργκ κατά 15,9% και στη Φρανκφούρτη κατά 14,8%. Αντιθέτως, στις τρεις περιφέρειες της ανατολικής Γερμανίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, δηλαδή το Βερολίνο, τη Λειψία και τη Δρέσδη, η αγοραστική δύναμη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, κατά 8,3%, 13,1% και 9,1% αντιστοίχως – ενώ στη φτωχότερη περιφέρεια, το Ντούισμπουργκ, είναι κατά 15,1% χαμηλότερη.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι – όπως σημειώνει και το ίδιο το GfK – οι παραπάνω μέσοι όροι δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση το χάσμα που ενδέχεται να υπάρχει ανάμεσα στους πλουσιότερους και φτωχότερους, ακόμη και στις πιο πλούσιες περιφέρειες της χώρας. Επίσης, τονίζεται πως η εικόνα σε διάφορες περιφέρειες ενδέχεται να επηρεάζεται σημαντικά από την παρουσία σε αυτές «ειδικών» κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι φοιτητές (π.χ. στο Βερολίνο).

Με πληροφορίες από την INTZEIDIS Consulting.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr