NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Σχεδόν 1 εκατ. άτομα συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Σχεδόν 1 εκατ. άτομα συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού
17_01_2017 | 15:03
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, στη διάρκεια της οποίας περίπου 1 εκατ.  άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με δραστηριότητες, όπως η συγγραφή κώδικα. Συγκεκριμένα, 970.000 Ευρωπαίοι όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργούν οι υπολογιστές, να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν παιχνίδια, να κατασκευάσουν ιστότοπους, να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με το hardware και τα ρομπότ, ακόμη και να γράψουν πρόγραμμα για ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τη χρήση γλώσσας προγραμματισμού.

Από τις 7 έως τις 22 Οκτωβρίου - οπότε διεξήχθη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού - οι Ευρωπαίοι πολίτες πήραν μέρος σε κάποια από τις 23.000 εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ευρώπη. Μάλιστα, ο αριθμός των συμμετεχόντων το 2016 ήταν αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 2015. 

Εξαιρετικά ενθαρρυντικό για το ψηφιακό μέλλον των Ευρωπαίων είναι ότι η φετινή διοργάνωση προσέλκυσε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων γένους θηλυκού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδόν ένας στους δύο συμμετέχοντες (46%) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ήταν κορίτσια, με μέσο όρο ηλικίας τα 11 χρόνια. Για το 2017, που αποτελεί την πέμπτη χρονιά διοργάνωσης του “Europe Code Week”, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 22 Οκτωβρίου. 

Ψηφιακό έλλειμμα 

Στόχος της διοργάνωσης είναι να ανατρέψει το υφιστάμενο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στους νέους Ευρωπαίους ένα σίγουρο “διαβατήριο” για την επαγγελματική επιβίωση και την περαιτέρω εξέλιξή τους. Και αυτό, καθώς στο πολύ άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι εννέα στις δέκα θέσεις εργασίας θα απαιτούν τη γνώση τουλάχιστον βασικών ICT skills, με τις ψηφιακές δεξιότητες να καταλαμβάνουν, πλέον, κορυφαία θέση στα βιογραφικά των νέων. Για την ακρίβεια, στο εγγύς μέλλον, το 90 % των θέσεων εργασίας - σε επαγγέλματα, όπως η τεχνολογία, η λογιστική, η νοσηλευτική, η ιατρική, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική, και πολλά άλλα - θα απαιτούν κάποιο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. 

23.000 εκδηλώσεις 

Στη διάρκεια της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού πραγματοποιήθηκαν 23.000 χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Λάτρεις του προγραμματισμού οργάνωσαν εργαστήρια προγραμματισμού σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αλλού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και φέτος στο διαγωνισμό CodeWeek4All (Εβδομάδα Προγραμματισμού Για Όλους), στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.833 σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη. 

Επιδόσεις 

Σήμερα στην Ευρώπη, το 40% των ενηλίκων έχει πολύ χαμηλό ή ανύπαρκτο επίπεδο γνώσης των digital skills, με αποτέλεσμα το λεγόμενο “ψηφιακό κενό” στον τομέα των δεξιοτήτων να εξελίσσεται σε ύψιστη απειλή για την αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ένα ποσοστό της τάξης του 13% των εργαζομένων δεν διαθέτει καθόλου digital skills. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν χώρες, όπως η Δανία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο digital skills ανάμεσα στους τακτικούς χρήστες του Διαδικτύου (ψηφιακές δεξιότητες διαθέτει το 20,8% των χρηστών του Ιnternet). Η Ελλάδα (8,27%), το Βέλγιο (7,87%), η Γαλλία (7,78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,35%) βρίσκονται στο μέσον της κατάταξης, ενώ η Γερμανία (4,73%), η Ιταλία (4,22%) και η Πολωνία (3,32%) ακολουθούν.

Με πληροφορίες από sepe.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr