NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

Food for Business: Μαγειρεύοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Food for Business: Μαγειρεύοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες
20_01_2017 | 15:07 20_01_2017 | 17:12
epixeiro icon Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων

Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του INNOVATHENS, του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, είναι ένα 3μηνο πρόγραμμα που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ομάδες και startups που φιλοδοξούν να επιχειρήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

To 2015, υποστηρίχθηκαν 54 σχήματα σε τρεις κύκλους χωρίς θεματικό περιορισμό ως προς το πεδίο δρατηριότητας. Συνοπτικά οι ιδέες για τη δημιουργία start ups αφορούσαν: Εφαρμογές ΤΠΕ (24), Αγροτικά προϊόντα (7), Ενέργεια (2), Πολιτισμό (5), Τουρισμό (7), Δημιουργική βιομηχανία (2), Κοινωνική επιχειρηματικότητα (4), Αεροδιαστημική/αυτοματισμοί (3). Τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής επιτάχυνσης ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, αφού 12 απ’ αυτά τα σχήματα έχουν προχωρήσει ήδη στη σύσταση εταιρίας, αρκετά επεδίωξαν τη χρηματοδότησή τους είτε μέσω του ΕΣΠΑ για νεοφυείς επιχειρήσεις είτε από ιδιώτες επενδυτές και τουλάχιστον 4 εκτιμάται ότι έχουν σημαντικές πιθανότητες θεαματικής εξέλιξης.

Για το 2016, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε δύο διακεκριμένα θεματικά πεδία: την αγροδιατροφή/γαστρονομία και τις δημιουργικές/πολιτιστικές βιομηχανίες. Σχεδιάσαμε, λοιπόν, και λειτουργούμε τους επιχειρηματικούς επιταχυντές Food for Business και Creative Industries, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στη δεύτερη φάση της τρίμηνης, ταχύρρυθμης διαδικασίας υποστήριξης.

Ειδικότερα, η επιλογή δημιουργίας του 4ου κύκλου Food for Business τεκμηριώθηκε με μια σειρά από λόγους. Διαπιστώθηκε (και εν μέσω κρίσης) το εξαιρετικά ενδιαφέρον επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της σχετικής επιχειρηματικότητας, η ύπαρξη ικανοποιητικής τεχνογνωσίας, η σημασία της μεσογειακής διατροφής τόσο ως έκφραση πολιτισμού όσο και ως βασικός πυλώνας του τουρισμού μας, η αυξανόμενη δημοφιλία της «ελληνικής κουζίνας», ενώ η μελέτη ανάλογων επιτυχημένων προσπαθειών σε άλλες χώρες φαίνεται να καθιστά ελκυστική την προοπτική δημιουργίας ελπιδοφόρων start ups στο συγκεκριμένο πεδίο.

Έτσι, το Food for Business επιδιώκει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα που αφορά την λεγόμενη αγροδιατροφική αλυσίδα, μια σειρά δηλαδή από επιμέρους δραστηριότητες και την εκάστοτε επιχειρηματική τους έκφραση στους τομείς: της πρωτογενούς παραγωγής καινοτόμων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, της μεταποίησης με έμφαση στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας, της διατροφικής σημασίας, της ανώτερης ποιότητας και της προηγμένης τυποποίησής τους, της τυποποίησης νέων ελληνικών προϊόντων με στόχο την εξαγωγή τους καθώς και συνδυασμένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, όπως η υγιεινή/μεσογειακή διατροφής, η γαστρονομία, η ανάδειξη της τοπικής ελληνικής κουζίνας, ο πολιτισμός και ο τουρισμός γεύσης κλπ.

Το τρίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, εναρμονιζόμενο πλήρως με τη γενική φιλοσοφία λειτουργίας του INNOVATHENS, συνδύασε την ενημέρωση/δικτύωση των εμπλεκομένων, την εκπαίδευση/κατάρτισή τους σε θεματικές ενότητες σχετικού ενδιαφέροντος και το επιχειρηματικό consulting/mentoring/coaching.

Για την καλύτερη και αποδοτικότερη υλοποίηση του προγράμματος το INNOVATHENS συνεργάστηκε με τα 3 βασικά εργαστήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλακτοκομίας, Οινολογίας και Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων), με ειδικούς εμπειρογνώμονες από την αγορά της γαστρονομίας και του branding προϊόντων, καθώς και με έμπειρους συμβούλους επιχειρήσεων (Planet S.A.-Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Επιχειρηματικότητας και ΚΕΜΕΛ).

Η συμβουλευτική που προσφέρθηκε, διαρθρώθηκε σε σεμιναριακή και εξατομικευμένη. Τα σεμινάρια αναφέρονται στις βασικές επιχειρησιακές λειτουργίες: σύσταση και λειτουργία εταιρίας, διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, πωλήσεις και μάρκετινγκ, διαχείριση καινοτομίας, χρηματοδοτικά εργαλεία, μοντελοποίηση δραστηριοτήτων, εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου. Κάθε σχήμα είχε στη συνέχεια τον δικό του επιχειρηματικό σύμβουλο/μέντορα που ανέλαβε μέσα από αλλεπάλληλες συνεδρίες την παρακολούθηση και καθοδήγηση της προόδου του μέχρι τη σύνταξη αξιόπιστου και ρεαλιστικού business plan.

Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (που ήταν: η πληρότητα περιγραφής και ο βαθμός καινοτομικότητας της επιχειρηματικής ιδέας, η ανταγωνιστικότητα και ο βαθμός εξωστρέφειάς της, η εφικτότητα υλοποίησης και η συμπληρωματικότητα και ωριμότητα της ομάδας), στο Food for Business εντάχθηκαν, τελικά, 16 σχήματα, που στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν (ή ήδη δρασηριοποιούνται) σε μια σειρά από τομείς:

  • την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων (ελιά, προϊόντα σύκου, αίγεια γαλακτοκομικά): Οlive Οil Powder, Food Electroceutic, Συκοφάγος, Σκύρος
  • την τυποποίηση ελαιολάδου και ελιάς με στόχο την εξαγωγή: Achilles Olive Farms
  • το σχεδιασμό και κατασκευή πρωτότυπης συσκευασίας: Lea,  Αskada Farm
  • τη γαστρονομία σε συνδυασμό με την πολιτισμική εμπειρία, τον τουρισμό και την αρχιτεκτονική: Olea, Olipop, Apollo Delight, Olive Oil plus, Μουσείο Kρητικής Γαστρονομίας
  • την ανάπτυξη επιχειρήσεων στον αγροτουρισμό σε προνομιούχες αλλά όχι αναπτυγμένες περιοχές της χώρας: Ι. Καποκάκης, Πράσινη Μεσογειακή Εμπειρία, καθώς και
  • την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών διατροφής και γαστρονομίας: Wine Puzzle Gastronomy, Blue for Thought

Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση “Food for Business: The pitching”, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στο INNOVATHENS, στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα και το όραμά τους, την ανάλυση της αγοράς, στην οποία απευθύνονται, το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες της αγοράς και να αναμετρηθούν με τις πραγματικές συνθήκες, στις οποίες θα κληθούν άμεσα να δράσουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr