NEWSFLASH...
Επινήσιες Ιστορίες
ανάγνωση

Αντώνης Παπαδόπουλος: Το Τρανζιστοράκι της Αμοργού που τον έκανε να αφήσει την Αθήνα

Αντώνης Παπαδόπουλος: Το Τρανζιστοράκι της Αμοργού που τον έκανε να αφήσει την Αθήνα
30_01_2017 20_07_2017

Powered by:
AEΛΙΑ-Επινήσια Ηώς Στηρίζει νέους στα ελληνικά νησιά
epixeiro icon Επινήσιες Ιστορίες

Το ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς προβάλλει την ιστορία του Αντώνη Παπαδόπουλου που επέλεξε, αφήνοντας τη ζωή του στην Αθήνα, να ανοίξει μία νέα επιχείρηση εστίασης στο νησί του την Αμοργό.

Δημοσιεύουμε σήμερα στο epixeiro, ως 5η ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ιστορία, τη συνέντευξη που έδωσε στην ΑΕΛΙΑ στο πλαίσιο του ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς ο Αντώνης Παπαδόπουλος από την Αμοργό, ο οποίος, πολύ λίγο μετά τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επέλεξε συνειδητά να αφήσει την Αθήνα και τη θέση του σε πολυεθνική εταιρεία στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών, όπου εργαζόταν, και να ανοίξει στο νησί του μία δική του επιχείρηση, το μεζεδοπωλείο «Τρανζιστοράκι».

1)Πες μας λίγα λόγια για το μεζεδοπωλείο "Τρανζιστοράκι". Πώς πήρες την απόφαση να το ξεκινήσεις και πώς εξελίχθηκε; 

Το Τρανζιστοράκι ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015 αν και σαν ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου τουλάχιστον  τα τρία τελευταία χρόνια. Έχοντας  καταγωγή από Αμοργό, όλα τα καλοκαίρια μου τα πέρναγα εκεί  και από την ηλικία των 15 κιόλας άρχισα να εργάζομαι σε διάφορα μαγαζιά μαζικής εστίασης .Έτσι όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ξεκίνησα να εργάζομαι για μία πολυεθνική εταιρεία, με το που βρέθηκα το πρώτο καλοκαίρι για μία μόνο εβδομάδα στην Αμοργό, συνειδητοποίησα  ότι αυτό που έκανα για τόσα χρόνια κάθε καλοκαίρι –το να βρίσκομαι στην Αμοργό - ήταν και αυτό που πραγματικά ήθελα και με ευχαριστούσε..

Έτσι αποφάσισα να πάρω το ρίσκο, να παραιτηθώ από την  ’μόνιμη» δουλειά που είχα, να φτιάξω ένα μαγαζί στην Αμοργό και να ασχοληθώ μόνο με αυτό ώστε να έρθει η στιγμή που θα λειτουργήσει. Το τι είδους μαγαζί θα έκανα ήταν  κάτι που το ήξερα από την αρχή, αφού αυτό που ήθελα ήταν ένα μεζεδοπωλείο.

Προφανώς και η αρχή δεν ήταν εύκολη και κυρίως από άποψη οικονομική αλλά όταν κάτι το θες πολύ και έχεις και την υποστήριξη της οικογενείας και των φίλων δεν σε πάει τίποτα πίσω μέχρι να το δεις να υλοποιείται και έτσι και έγινε..

Η πρώτη χρονιά πήγε πολύ καλά και ο κόσμος στήριξε το μαγαζί με αποτέλεσμα η δεύτερη χρονιά να είναι ακόμα πολύ καλύτερη .

2) Υπάρχουν φορές που μετανιώνεις την απόφαση που πήρες να αφήσεις το χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων της Αθήνας και να ξεκινήσεις μία δική σου επιχείρηση στην Αμοργό;

Νιώθω ευλογημένος που, αν και είναι μικρό το χρονικό διάστημα που έχω το μαγαζί, δεν έχω σκεφτεί ούτε μία φορά μήπως πήρα την λάθος απόφαση. Το ότι βρίσκομαι 5 μήνες στο νησί μου σε συνδυασμό  με το ότι έφτιαξα το Τρανζιστοράκι,  έτσι όπως ακριβώς το είχα φανταστεί, είναι κάτι που με κάνει πραγματικά χαρούμενο. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά στην εποχή που ζούμε να κάνεις επάγγελμα αυτό που σε εκφράζει έστω και αν υπάρχουν διάφορες δυσκολίες και ειδικά στο ξεκίνημα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Επιχειρώντας στην Αμοργό από επιλογή.

3) Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις όντας επιχειρηματίας και όντας στην Αμοργό;

Ξεκινώντας μία επιχείρηση, η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς και ειδικά στην Ελλάδα είναι το θέμα της γραφειοκρατίας. Όντας στην Αμοργό, σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα το ότι δεν υπάρχει αεροδρόμιο, ώστε οι μετακινήσεις  να είναι πιο εύκολες.

 Επίσης κάποια προϊόντα που χρειάζεται να έρθουν από Αθήνα ή τα γύρω νησιά υπάρχουν φορές που θα καθυστερήσουν ή δεν θα έρθουν στην καλύτερη κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορείς και να τα προσφέρεις στον πελάτη.

Ένα άλλο θέμα είναι οι συνεργάτες. Βιώνοντας δύο σεζόν μέχρι τώρα, συνειδητοποιείς ότι το μαγαζί είσαι εσύ και οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί σου και πρέπει να κτίσεις μία καλή ομάδα για να έχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δουλεύοντας όμως σεζόν και μόνο για 4-5 μήνες , δεν σου εξασφαλίζει ότι και το επόμενο καλοκαίρι θα έχεις τους  ίδιους ανθρώπους εφόσον δεν είναι μία δουλειά που είναι για όλο το χρόνο. Έτσι πρέπει να ξαναπροσπαθήσεις να βρεις πάλι τους κατάλληλους ανθρώπους .

Βέβαια είναι δυσκολίες που από την αρχή είχα στο μυαλό μου και δεν πρέπει να μας σταματάνε, γιατί δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να βρίσκουμε  λύσεις και να προχωράμε.

Αντώνης Παπαδόπουλος: Το Τρανζιστοράκι της Αμοργού που τον έκανε να αφήσει την Αθήνα

4) Εάν παρατηρούσες τον εαυτό σου ως τρίτος ποια στοιχεία σου πιστεύεις ότι σε βοήθησαν ώστε αυτό που αρχικά ήταν μία ιδέα σήμερα να είναι μία επιτυχημένη επιχείρηση;

 Μου είναι δύσκολο να μιλάω για τον εαυτό μου γιατί προτιμώ να ακούω την γνώμη των άλλων είτε είναι αρνητική είτε θετική.. Παρ ‘όλα αυτά , μπορώ να σας πω τα στοιχεία που πιστεύω ότι συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί μία καλή εικόνα και φήμη για το Τρανζιστοράκι(Δεν χρησιμοποιώ ακόμα την φράση  «επιτυχημένη επιχείρηση» γιατί είναι μία νέα επιχείρηση και πιστεύω ότι πρέπει να αντέξει στον χρόνο για να φανεί η επιτυχία της). Τα στοιχεία αυτά   είναι η επιμονή μου για αυτά που θέλω να πετύχω και το γεγονός ότι η πραγματική μου ικανοποίηση είναι να βλέπω τους ανθρώπους που έρχονται να φάνε στο μαγαζί να φεύγουν με το χαμόγελο και την ευχαρίστηση. Με αυτόν τον στόχο δουλεύω και αυτή τη νοοτροπία θέλω να έχει και η υπόλοιπη ομάδα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτονται άνθρωποι το μαγαζί σου και φεύγοντας να σου λένε ωραία λόγια γιατί σου δίνουν την δύναμη να συνεχίσεις.  Όπως είπα και προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικό να έχεις την στήριξη των δικών σου ανθρώπων και σίγουρα το ότι δουλεύει μαζί μου ο ξάδερφος μου από το ξεκίνημά μου, είναι  πολύ σημαντική βοήθεια τόσο στις δυσκολίες που πιθανώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσο και στην ωραία διάθεση που έχουμε και όλο αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Η κοινωφελής εταιρεία ΑΕΛΙΑ σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς για την υποστήριξη και τη δικτύωση επαγγελματιών αλλά και υποψήφιων επαγγελματιών από 24 νησιά: ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, έμποροι, καλλιτέχνες αλλά και νέοι με ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος στα επιμέρους νησιά η ΑΕΛΙΑ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δραστήριους επαγγελματίες που ξεχώρισαν για τη δραστηριότητά τους και που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αποτελούν πρότυπο για πολλούς άλλους επαγγελματίες από τα νησιά του Προγράμματος ή από όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Σοφία Μακρή, Πέτρος Κωνσταντάς, Φαίη Ορφανού

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr