NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το ελληνικό «επιχειρείν» ελπίζει σε ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό...

Το ελληνικό «επιχειρείν» ελπίζει σε ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό...

«Ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες επρόκειτο να δοθεί μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το πέρας του καλοκαιριού.  

Βέβαια πρόκειται για μία ανάσα με πολλές παραμέτρους, εξαιρέσεις και κριτήρια υπαγωγής των ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, δίχως την εμπλοκή του δικαστηρίου σε αυτό και εν τέλει οι εταιρείες θα κατορθώσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές, τραπεζικά ιδρύματα, εφορία. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο χρόνος εκκίνησης της εν λόγω διαδικασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση η έναρξη της θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο του 2017, καθώς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, η εφαρμογή τού απαιτεί ένα δίμηνο από την ημερομηνία ψήφισής του. Ταυτοχρόνως, δεν είναι βέβαιο αν δύναται να διαγραφούν ή να υπαχθούν σε διακανονισμό όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Έξι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και εντός 6 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και σε περίπτωση, βέβαια, που δεν επιτευχθεί η συμφωνία, η όλη διαδικασία θα θεωρείται μη επιτυχημένη και οι οφειλές θα εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά. 

Αναλυτικότερα, σε πρώτο στάδιο η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα που θα διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εν συνεχεία θα ελέγχεται αν πληρεί ή όχι τα απαραίτητα κριτήρια ο ενδιαφερόμενος. Σημειωτέον δε ότι αίτηση θα δύναται να υποβάλλει όποιος δε μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση του Νόμου Κατσέλη.

Έπειτα, θα ελέγχεται κατά πόσο είναι λειτουργικά κερδοφόρα η επιχείρηση ενώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η βιωσιμότητά τους θα επιβεβαιώνεται και από έκθεση ειδικού μελετητή. Αντιθέτως, για τις μικρότερες επιχειρήσεις η διαδικασία θα είναι πιο αυτοματοποιημένη. Στη συνέχεια, μετά την αποδοχή της αίτησης και της καταβολής ενός παραβόλου αξίας 200-400 ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης) θα ορίζεται συντονιστής, ο οποίος θα καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συνάντηση εντός 15 ημερών, κατά την οποία θα παρουσιάζονται οι προτεινόμενες λύσεις για τη διευθέτηση της οφειλής. Θα ακολουθούν μάλιστα διαδοχικές συναντήσεις με σκοπό την αναζήτησή της καλύτερης λύσης ενώ το 15νθήμερο θα είναι πιο ευέλικτο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. 

Τέλος, η συμφωνία θα γίνεται αποδεκτή και θα επικυρώνεται εφόσον την αποδέχεται το 60% των πιστωτών ή το 40% όσων έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Με την ανωτέρω εφαρμογή επιχειρείται να δοθεί μια «σανίδα σωτηρίας» στις επιχειρήσεις τη στιγμή που τα λουκέτα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η «φυγή» πολλών εταιρειών σε φορολογικώς ελκτικές χώρες διαδέχεται η μία την άλλη, με το κράτος να αποδυναμώνει τους επιχειρηματίες, να αυξάνει ολοένα τη φορολογία, να μην επιδιώκει συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και συνεπώς να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχειτηματικότητα στο γκρεμό...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr