NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαγωνισμοί
ανάγνωση

Σε τρεις καινοτόμες τεχνολογίες νέων ερευνητών τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του ΕΙΕ

Σε τρεις καινοτόμες τεχνολογίες νέων ερευνητών τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του ΕΙΕ

Στόχος των Βραβείων είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν πρωτότυπες προτάσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες.

Με τη βράβευση τριών καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων από νέους ερευνητές, οι οποίες στηρίζονται στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών στους τομείς ΤΠΕ, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός για τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα 2016, μια πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (EIE), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ (ΘΕΑ) με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017 σε εκδήλωση στο ΕΙΕ.

Στόχος των Βραβείων είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν πρωτότυπες προτάσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης με χρήση πρωτοποριακών συστημάτων ή με παροχή επιπλέον σύγχρονων υπηρεσιών. Τα Βραβεία αφορούσαν τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Νέες μορφές ενέργειας και Περιβάλλον - Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας - Ασφάλεια Τροφίμων και Αειφόρος Γεωργία - Βιοτεχνολογία και Υγεία.

Το  1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην επιχειρηματική πρόταση με τίτλο "Mobile diagnostics: ένα φορητό εργαστήριο διαγνωστικών αναλύσεων συνδεδεμένο με το κινητό σου", με εμπνευστές τους Ηλέκτρα Γκιζελή & Γιώργο Παπαδάκη, ερευνητές στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η πρόταση που κατατέθηκε στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας» αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης αίματος, το οποίο είναι αυτόνομο και φορητό και μπορεί να λειτουργήσει από έναν εργαστηριακό χώρο μέχρι το σπίτι ενός ασθενούς με τη βοήθεια ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Στην περίπτωση ανάλυσης στο σπίτι, μέσω του οικοσυστήματος Internet of Things (IoT) επιτρέπεται η άμεση μεταφορά του αποτελέσματος στον γιατρό, το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας, όπου θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Ηλ. Γκιζέλη, πρόκειται για ένα φορητό διαγνωστικό σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει βακτήρια, ιούς, κλπ. σε μία σταγόνα αίματος, με υψηλή ευαισθησία και χαμηλό κόστος με δυνατότητα κατ’ οίκον χρήσης και παρακολούθηση ασθενών εξ’ αποστάσεως. Τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι: Χαμηλό κόστος παραγωγής ακουστικών μικροσυσκευών, Μικρό μέγεθος, απλή κατασκευή, Ταχεία ανίχνευση (μερικά λεπτά), Εξαιρετική ευαισθησία και όριο ανίχνευσης, Δυνατότητα λήψης ασύρματων μετρήσεων και σύζευξη με δίκτυα κινητής και “cloud”.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα διάθεσης του συστήματος στην αγορά, που έχουν εκπονήσει οι δημιουργοί του, το 2017 αναμένεται η ίδρυση εταιρείας spin off. Ακολουθεί η αξιολόγησή του σε διαγνωστικό κέντρο (2017-2018), ο βιομηχανικός σχεδιασμός (2018) και η διάθεσή του στην αγορά το 2019. 

Σε τρεις καινοτόμες τεχνολογίες νέων ερευνητών τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του ΕΙΕ
Η Ηλέκτρα Γκιζέλη με τον Πρόεδρο ΕΙΕ Βασίλειο Γρηγορίου και τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτισια Κυπριανίδου.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στην επιχειρηματική πρόταση με τίτλο "Διάφανο φωτοβολταϊκό πάνελ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τοποθετημένο πάνω σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα παραγωγής ζεστού νερού" της Γαρυφαλλιάς Μίνου, Ηλεκτρονικός Μηχανικός-Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η πρόταση που κατατέθηκε στον τομέα «Περιβάλλον και Νέες Μορφές Ενέργειας» αφορά τον σχεδιασμό και παραγωγή ενός νέου τύπου ηλιακού θερμοσίφωνα που θα επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού χρήσης ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια συσκευή χωρίς μετατροπή από τη μία μορφή ενέργειας στην άλλη.

Πρόκειται για μια τεχνολογία διπλής χρήσης: ηλιακός θερμοσίφωνας και διαφανές φωτοβολταϊκό. Είναι ένα αυτόνομο ανεξάρτητο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού και ζεστού νερού (4η γενιά τεχνολογίας), το οποίο επιτρέπει την ηλιακή ενέργεια να περάσει μέσα από το φωτοβολταϊκό γυαλί, απορροφώντας το 30% της ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφήνοντας 70 % της ενέργειας για θέρμανση της πλάκας του θερμοσίφωνα για τη θέρμανση του νερού (θερμική ενέργεια). Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ως αυτόνομη (φορτιστής, συσσωρευτές και inverter) είτε ως διασυνδεδεμένη με την ΔΕΗ (μέσω μετρητή και inverter), ενώ το ζεστό νερό μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για χρήση είτε για θέρμανση. Το σύστημα έχει κατοχυρωθεί πρόσφατα με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τη Γ. Μίνου, σημαντική καινοτομία του συστήματος, το οποίο θα διατίθεται σε προσιτή τιμή, είναι ότι η σχεδίαση εξασφαλίζει ότι το συγκεκριμένο διάφανο φ/β απορροφά μόνο το 30% της θερμικής ακτινοβολίας και επιτρέπει το υπόλοιπο 70% να αξιοποιηθεί από το θερμικό πάνελ (τα διάφανα φ/β της αγοράς επιτρέπουν τη διέλευση μόλις του 20%). Μπορεί να γίνεται εκτύπωση 6 λεπτών στρωμάτων στο γυαλί μέσω ενός ειδικού εκτυπωτή ή με την μέθοδο της μεταξοτυπίας (το πρωτότυπο έχει ήδη κατασκευαστεί με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας). Το ανώτερο στρώμα λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα, κρυσταλλώνεται σε 180°C και προστατεύει το πάνελ από τυχόν χτυπήματα ή γρατζουνιές. Το σύστημα έχει συμπαγές μέγεθος για να ταιριάζει σε όλες τις στέγες των κτιρίων και συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους των κτηρίων.

Σε τρεις καινοτόμες τεχνολογίες νέων ερευνητών τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του ΕΙΕ
Η Γαρυφαλλιά Μίνου.

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο "Υπεράκτιο υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ενέργειας από αιολική και κυματική ενέργεια", εμπνευστής της οποίας είναι ο Σωτήριος Καπνόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η πρόταση που κατατέθηκε στον τομέα «Περιβάλλον και Νέες Μορφές Ενέργειας» αποσκοπεί στην συνεκμετάλλευση της διαθέσιμης αιολικής και κυματικής ενέργειας για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ισχύος με την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας και μιας συσκευής κυματικής ενέργειας, οι οποίες τοποθετούνται σε κατάλληλη πλατφόρμα σε θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Σ. Καπνόπουλο, μερικά από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι ότι πρόκειται για συναρμολογούμενη κατασκευή (στιβαρή και στεγανή), με δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μεταφοράς και ευκολία σύνδεσης και εγκατάστασης, και με ρυθμιζόμενο ύψος τοποθέτησης σε διάφορα βάθη θάλασσας. Επίσης, το κόστος συντήρησης είναι σχεδόν μηδενικό. Το σύστημα αξιοποιεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργεί σε χαμηλές και υψηλές δυσμενής καιρικές συνθήκες. Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, προβλέπεται ηα γίνει βελτιστοποίηση του συστήματος, με ολοκληρωμένη συλλογή μετρήσεων. Επίσης, θα αναπτυχθούν μια συσκευή μέτρησης ύψους θαλάσσιου κύματος και ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αιολικής/κυματικής), με αύξηση της εγκατεστημένης ισχύς συστήματος.

Σε τρεις καινοτόμες τεχνολογίες νέων ερευνητών τα Βραβεία Αριστείας στην Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα του ΕΙΕ
Ο Σωτήριος Καπνόπουλος με τον Αργύρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Και τα τρία βραβεία περιλαμβάνουν φιλοξενία- στέγαση μίας επιχειρηματικής ομάδας στις εγκαταστάσεις της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.), από 1 Φεβρουαρίου 2017 έως 31 Ιανουαρίου 2018, καθώς και διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη για ένα άτομο στις Βρυξέλλες, που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο νικητής του πρώτου βραβείου λαμβάνει χρηματική ενίσχυση 2.000 ευρώ για την υποστήριξη στην υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας από το ΕΙΕ, καθώς και δημιουργία εταιρικής και προϊοντικής ταυτότητας, παροχή ενός εύρους συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης (mentorship) και υπηρεσίες επικοινωνίας από την εταιρία admore.

Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΙΕ δήλωσε σχετικά «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που άλλη μία διοργάνωση Αριστείας στην Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στέφθηκε με επιτυχία. Στόχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είναι μέσα από τέτοιου είδους δράσεις να προωθήσει την επιχειρηματικότητα που θα βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία και να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που τολμούν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε και εμείς στο να πολλαπλασιαστούν τέτοιου είδους προτάσεις».

Η Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας υπογράμμισε ότι «Κεντρική επιδίωξη του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι η καινοτομία που προκύπτει από την ερευνητική δραστηριότητα να ενθαρρυνθεί και να χρηματοδοτηθεί με στόχο την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε οικονομία έντασης γνώσης. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τον σκοπό αυτό συγκεκριμένες δράσεις: για την υποστήριξη του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας, ειδικά των νέων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μονοσήμαντης φυγής στο εξωτερικό, την ανάπτυξη της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι η ίδρυση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)».

Ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε «Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει η ΤτΕ η Ελλάδα αυτή την στιγμή βιώνει το 3ο μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης. Ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων (ηλικίας 15-64) ξεπερνά τις 427.000 που συνεπάγεται με άμεσο ετήσιο κόστος μόνο του brain drain πάνω από 7 δισ. ευρώ. Το ΕΒΕΑ είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας πάνω από 100.000 επιχειρήσεις. Με δράσεις του υποστηρίζει τη λειτουργεία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας. Είναι το πρώτο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία. Το πιο σημαντικό στοίχημα είναι να στραφούμε στη νέα γενιά προτείνοντας την επιχειρηματικότητα ως θετική επιλογή, την αριστεία ως φιλοδοξία ζωής και την καινοτομία ως καταλύτη δημιουργικότητας. Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις γνώσεις και τα ταλέντα των νέων μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισήμανε τέλος, ότι «Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού αποτελούν τις ναυαρχίδες της ανάκαμψης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των Κρατών Μελών της. Αποτελούν, επίσης, για την Ελλάδα την ελπίδα για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους νέους επιστήμονες. Η έρευνα δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίξαμε την προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ για επιβράβευση της αριστείας στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr