NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

MyAirCoach: Στήριξη των ασθενών με άσθμα

MyAirCoach: Στήριξη των ασθενών με άσθμα

Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το όνομα myAirCoach, που στοχεύει στη στήριξη των ασθενών με άσθμα συντονίζεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το τριετές έργο φιλοδοξεί να τοποθετήσει τον ασθενή στο επίκεντρο της νόσου και να ενισχύσει το ρόλο του σε όλο το φάσμα της πρόληψης και της περίθαλψης με τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων.

Ανάγκη για μία προσαρμοσμένη αντιμετώπιση του άσθματος

Το άσθμα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και μακροχρόνιες φλεγμονώδεις νόσους των αεραγωγών που επηρεάζει σχεδόν αδιάκριτα ανθρώπους όλων των ηλικιών και φυλών ανά τον κόσμο. Εκτός από τους κλινικούς κινδύνους που δημιουργεί, το άσθμα είναι μια τεράστια ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους, ενώ επηρεάζει τον κάθε πάσχοντα ξεχωριστά: Ο τρόπος ζωής, το εργασιακό περιβάλλον, οι καιρικές συνθήκες, η εποχή ακόμη και τα συναισθήματα (στρες στη δουλειά) αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τα συμπτώματα της νόσου. Το άσθμα αλλάζει διαρκώς μαζί με τη ζωή του ασθενή και για αυτό το λόγο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Δυστυχώς και παρά την αυξανόμενη επικράτηση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χαρακτηρίζονται ως μη καλά ελεγχόμενες περιπτώσεις άσθματος.

Η προτεινόμενη λύση από το myAirCoach

Το έργο myAirCoach στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης της ασθένειας του άσθματος στη βάση των εξατομικευμένων λύσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων (mHealth). Νέες μεθοδολογίες παρακολούθησης κλινικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών πληροφοριών, που σχετίζονται με τον κάθε ασθενή σε συνδυασμό με τις έξυπνες συσκευές ανίχνευσης πρόκειται να αποτελέσουν τη βάση ενός συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών μέσω μιας ολιστικής εικόνας της υγείας τους και θα επιτρέπει στην ιατρική και ερευνητική κοινότητα να προβαίνει σε ακριβείς προβλέψεις για την πορεία της ασθένειας. Ο ασθενής θα λαμβάνει άμεση απόκριση για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασής του, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους του προγράμματος. Η ενδυνάμωση των ασθενών για τη διαχείριση της υγείας τους, θα πραγματοποιηθεί με την παροχή φιλικών προς το χρήστη εργαλείων για τη μέτρηση της κλινικής τους κατάστασης και την τήρηση της προτεινόμενης θεραπείας με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση και στα πλαίσια των εργασιών του myAirCoach θα αναπτυχθούν καινοτόμοι αισθητήρες της αναπνοής, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν με έξυπνες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας. Το περιβάλλον λογισμικού του myAirCoach θα προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη θεραπεία για την επίτευξη καθορισμένων στόχων και κατευθυντήριων γραμμών, είτε αυτόματα είτε υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας μέσω τηλεϊατρικής.

Τα αποτελέσματα του myAirCoach αναμένεται να θέσουν τα θεμέλια για την ευρεία υιοθέτηση των συστημάτων αυτοδιαχείρισης, που βασίζονται σε αισθητήρες σε όλο το φάσμα των αναπνευστικών ασθενειών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε: www.myaircoach.eu

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr