NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Marketing
ανάγνωση

Οι μασκότ των κορυφαίων ελληνικών συλλόγων

Οι μασκότ των κορυφαίων ελληνικών συλλόγων

Η λέξη « mascotte » στα γαλλικά σημαίνει γούρι και έγινε ευρέως γνωστή από την όπερα ‘La Mascotte’, τον Δεκέμβριο του 1880. Έκτοτε η χρήση τους έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο κυρίως στον αθλητισμό αλλά και από άλλου είδους εταιρείες.

Μάλιστα στις αρχές ως μασκότ χρησιμοποιούνταν πραγματικά ζώα. Συνήθως αρπακτικά με σκοπό να προκαλέσουν δέος και φόβο στους αντιπάλους τους. Η μετάβαση στα σημερινά μασκότ σηματοδοτήθηκε από την δημιουργία των γνωστών Muppets στα τέλη του 1960. Κάπως έτσι τα μασκότ απέκτησαν τον ρόλο του χαριτωμένου πρεσβευτή. Και έκτοτε τα μασκότ αποτέλεσαν μεγάλη επιτυχία από άποψη δημοσίων σχέσεων και marketing. Φυσικά οι μασκότ είναι περισσότερο γνωστές στον χώρο του αθλητισμού. Κάπως έτσι το epixeiro.gr ήρθε σε επικοινωνία με τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους και ζήτησε την γνώμη από τους ίδιους για τις δικές τους μασκότ.

Παράθεση - epixeiro.gr

Φτιάξαμε μασκότ λόγω της αυξανόμενης αγοράς του αθλητικού Μάρκετινγκ, εξυπηρέτησης εμπορικών σκοπών & επικοινωνίας με τους μικρούς φίλους της ομάδας

ΚΑΕ ΑΕΚ.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει δύο μασκότ, τον Panda Pandou και τον Bombira. Και οι δυο δημιουργήθηκαν πρόσφατα, μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Ο PandaPandou, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αλέξανδρος Κοζαρίδης, Υπεύθυνος Τύπου της ΚΑΕ ΑΕΚ δημιουργήθηκε με αφορμή το γνωστό σύνθημα « ΑΕΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ » ενώ ο Bombiras δημιουργήθηκε για τους μικρούς fans της ομάδας. «Ο PandaPandou είναι  απελευθερωμένες από συμβολισμούς και στερεότυπα, είναι έτοιμος να εκτεθεί στους οπαδούς και τους αντιπάλους, να συντονίσει , να διασκεδάσει, να θυμώσει, να γελάσει και να ενσωματωθεί με τον κόσμο της ομάδας, να γίνει ένα με την κερκίδα, και να δώσει ρυθμό. O Βombiras είναι ο φίλος των παιδιών. Όλοι  υπήρξαμε μπόμπιρες» μας απαντάει χαρακτηριστικά ο κ. Κοζαρίδης. Επειδή και τα 2 μασκότ κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα δεν έχουν βγει σχετικά προϊόντα ακόμα στην αγορά.

ΠΑΕ ΑΕΚ

Η μασκότ της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι ο γνωστός Haga ( Χάγκα ) και δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι του 2016. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει χαρά στους μικρούς φίλους της ομάδας όπως μας είπε η Μαριάννα Αθανασιάδου, Marketing Manager της ΠΑΕ. Το όνομα προέκυψε ύστερα από σχετική ψηφοφορία ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφιότητες που επέλεξαν οι οπαδοί της ΑΕΚ. Ποιος ήταν, όμως, ο Χάγκα; Ο αυτοκράτορας Κομνηνός, που είχε καταγωγή από την Παφλαγονία, θέλησε να μεταβάλει την επίσημη σημαία του κράτους, επιβάλλοντας ως κυρίαρχη παράσταση μία μυθική οντότητα της πατρίδας του, το αετόμορφο δικέφαλο θηρίο Χάγκα. Το συγκεκριμένο ον θεωρείτο από τον πληθυσμό της Παφλαγονίας προικισμένο με υπερφυσικες ικανότητες για να τιμωρεί την αδικία. Οι τοπικοί μύθοι διηγούνται για έναν γιγάντιο αετό με δύο κεφάλια που εύκολα σήκωνε έναν ολόκληρο ταύρο με τα νύχια του. Ο Χάγκα ήταν η προσωποποίηση της δύναμης, ενώ οι άνθρωποι συχνά στις προσευχές τους ζητούσαν την προστασία του. Η κ. Αθανασιάδου σημειώνει πως ο Χάγκα έχει μεγαλύτερη απήχηση στις ηληκίες 2 με 12. Όπως και με τις μπασκετικές μασκότ της ΑΕΚ έτσι και εδώ δεν έχουν βγει ακόμα προιόντα σχετικά με την μασκότ, βρίσκονται όμως στο στάδιο της υλοποίησης. « Συντελεί όμως στην επιτυχία του AEK Kids Club » αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αθανασιάδου.

ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η Μασκότ του Ολυμπιακού είναι ο LEONE και δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013. Η αφορμή της δημιουργίας είναι η σημασία, για το Σύλλογο της παρουσίας των παιδιών στο «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης» προκειμένου το στάδιο να είναι γεμάτο σε κάθε αγώνα τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς φίλους του Ολυμπιακού. Το όνομα του προέρχεται από το ιστορικό Porto Leone, το λιμάνι των Λεόντων της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί φυσική συνέχεια του «Θρυλέων», ως γιος του και είναι η επόμενη γενιά της μασκότ του Ολυμπιακού. Όπως μας απαντήσανε από το Commercial Department της ΠΑΕ, έχουν προσέξει πως υπάρχει πολύ μεγάλη απήχηση στα παιδιά όμως παρά το γεγονός ότι αυτός είναι και ο σκοπός, υπάρχει απήχηση και στους μεγαλύτερους σε ηλικία φιλάθλους. Στα καταστήματα RED STORE υπάρχουν προϊόντα της μασκότ τα οποία απευθύνονται στους «μικρούς Ολυμπιακούς» αλλά κύριος σκοπός της ύπαρξης του Leone μας απαντάνε,  αποτελεί το να είναι ο συνδετικός κρίκος της ομάδας με τους μικρούς φιλάθλους.

ΚΑΕ ΠΑΟΚ

Η μασκότ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ λέγεται Παοκάρας και δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Μέχρι αυτή την ημερομηνία δεν υπήρχε μασκότ, όμως τα τελευταία 7 χρόνια έχει ανοίξει παιδική κερκίδα, οπότε ήταν απαίτηση του κόσμο να δημιουργηθεί μια κυρίως για τα μικρά παιδιά αλλά όχι μόνο. Ο συμβολισμός της μασκότ είναι ξεκάθαρος από το όνομά του και από το ν1 στην φανέλα του. « Έχουμε προσέξει απήχηση σε ηληκίες από 2-4 χρονών έως 12-14 αλλά και σε μεγαλύτερες ηληκίες φυσικά » αναφέρει σχετικά ο κ. Στύλλας Κωνσταντίνος, Υπεύθυνος marketing & εμπορικής ανάπτυξης. Αναμένονται σύντομα και αντίστοιχα προϊόντα, πχ. λούτρινα παιχνίδια και μπλουζάκια.

ΠΑΕ ΠΑΟ

Η μασκότ του Παναθηναϊκού λέγεται « Πανάθας » και είναι η παλαιότερη της παρέας μας καθώς μετράει 20 χρόνια παρουσίας από την δημιουργία του το 1997. Οι λόγοι για την δημιουργία και διατήρησή της είναι 3 σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Λεοντάρη, Event & CSR Coordinator της ΠΑΕ. a) Η αυξανόμενη αγορά του αθλητικού Μάρκετινγκ, b) Εξυπηρέτηση εμπορικών σκοπών, c) Επικοινωνία με τους μικρούς φίλους της ομάδας. Η λευκή αυτή τίγρης συμβολίζει δυνατά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ομορφιά, η σπανιότητα, η δυναμική και η φιλική εικόνα προς τα παιδιά. Η απήχηση και εδώ είναι  κυρίως σε παιδιά, ηληκίας 3 έως 12 χρονών. Από άποψη marketing βοήθεια της μασκότ είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν ειδικά προϊόντα σηματοποιημένα ενώ έχει ιδρυθεί και το Πανάθας Club.

ΚΑΕ ΠΑΟ

Τέλος, η μασκότ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός λέγεται Mr. Green και Green  «γεννήθηκε»  το 2006. Η κατασκευή του διήρκησε δυόμιση μήνες, καθώς είναι φτιαγμένος από υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές κοστουμιών σε κινηματογραφικές παραγωγές στο Hollywood. Η στολή του είναι από τέτοιο υλικό που του επιτρέπει να είναι όσο διαδραστικός γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό, δίνοντάς του την δυνατότητα να συμμετέχει σε όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός και εκτός του παρκέ. Όπως μας απάντησε η κα. Μαχιμάρη από το τμήμα marketing της ΚΑΕ, ο λόγος δημιουργίας του ήταν να κατασκευαστεί θα ψυχαγωγεί και θα διασκεδάζει τους φιλάθλους όλων των ηλικιών στους αγώνες της ομάδας. Επίσης, συμμετέχει ως σημαντικός παράγοντας σε όλους τους διαγωνισμούς ημιχρόνου μοιράζοντας δώρα της ομάδας και χορηγών καθώς και βγάζοντας φωτογραφίες με το κοινό. Έχει έντονη αλληλεπίδραση με τους φιλάθλους μέσα στο γήπεδο με σκοπό να διατηρήσει την δυναμική και θετική ενέργεια εντός αρένας. Ο Mr. Green, αυτός ο πράσινος μυώδης μπασκετμπολίστας με κεφάλι μπάλας μπάσκετ, συμμετέχει σε κάθε αγώνα της ομάδας στο ΟΑΚΑ και είναι πάντα δίπλα στα παιδιά και όχι μόνο, καθώς συμμετέχει και σε εκδηλώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η μασκότ συμμετέχει ενεργά σε πολλές δραστηριότητες και event είναι αναγνωρίσιμος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη πώληση προϊόντων με την καρικατούρα του. 

Ο Mr Green είναι συνεχώς ενεργός καθ 'όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών με εκδηλώσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαφήμιση των εμπορευμάτων της ομάδας, τα οποία πωλούνται από το κατάστημα PAO SHOP, αφού η στολή του αποτελείται από μια αυθεντική φανέλα και σορτς της ομάδας με το θρυλικό νούμερο 8 στην πλάτη που σηματοδοτεί τα γενέθλια της ομάδας από το 1908.

Έχετε επιχείρηση; Μην καθυστερείτε άλλο και δημιουργείστε και εσείς μια δικιά σας μασκότ!

Όπως βλέπετε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας που μεταξύ άλλων είναι και ανώνυμες εταιρείες έχουν φροντίσει για την δημιουργία μασκότ είτε από πολύ παλιά είτε πρόσφατα μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι καθώς έχουν συνειδητοποιήσει την μεγάλη σημασία που έχουν, ειδικά όσον αφορά την απήχηση που μπορούν να έχουν στα παιδιά. Γιατί  μπορεί να ακούγεται άσχημο, αλλά τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί πελάτες. Οπότε είναι σαφώς σημαντικό μια εταιρεία να φροντίζει και για το μέλλον της, και ποιος καλύτερος τρόπος από μια φιλική, αστεία, χαριτωμένη και διασκεδαστική μασκότ!

Και αυτά ισχύουν όχι μόνο για τις αθλητικές  εταιρείες, καθώς μπορείτε να πάρετε παράδειγμα από την mascot Παπαδοπούλου που είναι τα πολυαγαπημένα μπισκότα των παιδιών. Είναι οι χαρούμενες φατσούλες που γεμίζουν τους μικρούς φίλους με κέφι, απόλαυση και ενέργεια και τους παρασύρουν σε έναν κόσμο διασκέδασης, ψυχαγωγίας και άθλησης. Τα Mascot έχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές των παιδιών! Μέχρι και ξεχωριστό site δημιουργήθηκε για τους μικρούς φίλου όπου μπορούν να διασκεδάσουν παίζοντας tetris, puzzle και άλλα μοναδικά παιχνίδια!

Οπότε αν έχετε μια επιχείρηση και θέλετε να επενδύσετε στο μέλλον, μήπως πρέπει να λάβετε στα υπόψιν την δημιουργία και μιας μασκότ; 

Η σειρά των ομάδων είναι τυχαία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr