NEWSFLASH...
How To
ανάγνωση

Ξεκινώντας με το YouTube

Ξεκινώντας με το YouTube

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το YouTube, εκεί μπορούμε να δούμε βίντεο εντελώς δωρεάν. Το YouTube ανήκει στην Google, αφού εξαγοράστηκε από αυτήν κάποια χρόνια πριν. Στο εξωτερικό υπάρχουν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, δημιουργοί περιεχομένου (ή αλλιώς YouTubers), ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλής είναι ο PewDiePie, ένας gamer με 52 εκατομμύρια συνδρομητές. Στην χώρα μας βλέπουμε ολοένα και νέους δημιουργούς να “γεννιούνται”, με νέες ιδέες και ταλέντο, και σιγά σιγά αρχίζει και ανθίζει το Ελληνικό YouTube.

Πως ξεκινάω;

Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, στην ουσία αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο YouTube, αν έχετε ήδη ένα Google Account τότε η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο εύκολη. Το ίδιο εύκολο είναι να ανεβάσετε και βίντεο στο YouTube, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μεταφόρτωση” και απλά “σέρνουμε” το βίντεο μας πάνω στην φόρμα.

Πριν όμως ξεκινήσετε να ανεβάζεται τα βίντεο σας θα πρέπει να έχετε κάποιες γνώσεις στον χειρισμό της κάμερας και αργότερα γνώσεις μοντάζ για να επεξεργαστείτε το υλικό. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα μοντάζ, η δωρεάν λύση της Microsoft είναι το Movie Maker, ενώ της Apple το iMovie. Φυσικά υπάρχουν και άλλες δωρεάν επιλογές για μοντάζ και επεξεργασία βίντεο, αν θέλετε κάτι πιο επαγγελματικό τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα:

Apple Final Cut Pro

Adobe Premiere Pro

Sony Vegas Pro

τα οποία χρησιμοποιούνται από YouTubers και επαγγελματίες μοντέρ.

Όμως, το κοινό δεν θα το “κερδίσει” ούτε οι καλές ρυθμίσεις της κάμερας ούτε το άψογο μοντάζ. Αυτό που έχει ακουστεί πολύ και συμφωνούμε και εμείς είναι το “be yourself”, το YouTube δεν είναι τηλεόραση, το κοινό θέλει να βλέπει δημιουργούς που να μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους, να νιώθουν ότι τους συνδέει κάτι, είτε αυτό είναι το gaming είτε ακόμη συμβουλές για make up. Το ίδιο συμβαίνει και με το περιεχόμενο, δεν πρέπει να δημιουργείτε περιεχόμενο επειδή αυτό θα γίνει viral και θα μαζέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες προβολές αλλά περιεχόμενο για το οποίο θα ενδιαφέρεστε και εσείς ο ίδιος.

Τι πρέπει να προσέξω;

Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές για τις οποίες θα πρέπει να δώσετε προσοχή για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον:

Copyrights: Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει πολύ το YouTube και τους YouTubers. Αν δημοσιεύσετε περιεχόμενο στο οποίο ακούγεται τραγούδι που δεν σας ανήκει τότε είναι πολύ πιθανό το βίντεο σας να “κατέβει” από την υπηρεσία. Υπάρχουν μουσικές βιβλιοθήκες με μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα (non copyright music) τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ακόμη και το ίδιο το YouTube έχει την δική του βιβλιοθήκη για να βοηθήσουν τους δημιουργούς στην επιλογή μουσικής χωρίς φυσικά να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα.

Τίτλος & Thumbnail: Από τα σημαντικότερα tips που μπορούμε να δώσουμε είναι αυτό, δώστε προσοχή στον τίτλο του βίντεο καθώς και στο thumbnail (μικρογραφία του βίντεο). Ο χρήστης είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει πριν δει το βίντεο σας, ακόμη και εμείς κρίνουμε το αν θα δούμε το βίντεο από τον τίτλο και το thumbnail. Επομένως προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή με έναν ωραίο τίτλο και μια ωραία εικόνα για thumbnail!

Βγάζοντας χρήματα από το YouTube

Τα χρήματα από την προβολή διαφημίσεων στο YouTube με δυσκολία θα μπορούσαν να συντηρήσουν έναν άνθρωπο, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ένα ποσοστό των κερδών πηγαίνει στην Google. Οπότε μια από της λύσης, που προτιμούν και πολλοί YouTubers του εξωτερικού, είναι το sponsored content.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι σχετικά νέα στον χώρο του YouTube, παρ’ όλα αυτά γίνονται κινήσεις από εταιρείες για την δημιουργία sponsored περιεχομένου είτε στα κανάλια των δημιουργών είτε ακόμη για την δημιουργία διαφημιστικών ενεργειών με πρωταγωνιστές Έλληνες δημιουργούς του YouTube στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ποικιλία στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως agency για διαδικτυακές διασημότητες, όπως είναι οι YouTubers, αλλά σιγά σιγά υπάρχει ανάπτυξη και σε αυτόν τον τομέα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr