NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Οι τεχνολογίες “Third Platform” θα καλύπτουν το 70% των δαπανών ΙΤ στην Ευρώπη

Οι τεχνολογίες “Third Platform” θα καλύπτουν το 70% των δαπανών ΙΤ στην Ευρώπη

Έντονο ψηφιακό αποτύπωμα αφήνουν, ήδη, οι τεχνολογίες και υπηρεσίες της λεγόμενης “3ης Πλατφόρμας” στους περισσότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Το οικοσύστημα των τεχνολογιών του “Third Platform” (Mobility Cloud Computing, Big Data Analytics, Social Networks), ήδη, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αγορά της Πληροφορικής, με την τάση αυτή να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η IDC προβλέπει ότι, από το 2019, οι τεχνολογίες και υπηρεσίες της 3ης πλατφόρμας θα καλύπτουν πάνω από το 70% των ΙΤ δαπανών στην Ευρώπη.

Παράθεση - epixeiro.gr

Για το 40% των εταιρειών του ευρωπαϊκού FTSE500, το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων θα εξαρτάται από την ικανότητα να δημιουργούν ψηφιακά προϊόντα

Στην πραγματικότητα, έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο καμπής, για τα επόμενα τρία χρόνια, θα δούμε μια στροφή του ψηφιακού μετασχηματισμού προς μια μακροοικονομική κλίμακα, καθώς πολλές παγκόσμιες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν περισσότερο από το ήμισυ του τζίρου τους από ψηφιακές υπηρεσίες (προσφορές, λειτουργίες και δίκτυα προμηθειών, διανομής, και πελατών). 

Όπως ανέφερε ο Senior Vice President, EMEA Region, MD CEMA Region της IDC, Steven Frantzen, η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών του “Third Platform” (Επιταχυντές Καινοτομίας) επιταχύνεται με δραματικές συνέπειες στους περισσότερους κλάδους. Μόνο για την Ευρώπη, προβλέπεται ότι, από το 2020, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του 40% των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού FTSE500 θα εξαρτάται από την ικανότητά τους να δημιουργούν ψηφιακά ενισχυμένα προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της IDC, όπως τις μετέφερε ο Steven Frantzen στο 6ο συνέδριο του Hellenic CIO Forum του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός σηματοδοτεί την αλλαγή του ρόλου και του προφίλ του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο ρόλος του CEO θα συνεχίσει να απαιτεί ένα περισσότερο τεχνολογικό προφίλ. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι, μέχρι το 2020, το ένα τρίτο των CEOs και COOs της ευρωπαϊκών εταιρειών του FT500 θα έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια εμπειρίας σε ηγετικό ρόλο στο χώρο της τεχνολογίας. 

Νέοι ρόλοι 

Επιπλέον, οι εταιρείες δημιουργούν νέους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του CDO (Chief Digital Officer) ή ενδυνάμωση των CIOs (Chief Information Officer), COOs (Chief Operations Officer)και CMOs (Chief Marketing Officer), ώστε να ηγηθούν στην ψηφιακή στρατηγική.

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν, επίσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τη δημιουργία νέων μονάδων, που επικεντρώνονται σε αυτήν τη στρατηγική και τα εργαστήρια καινοτομίας. Στόχος τους να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες για τους πελάτες τους (π.χ. μέσω AR/VR), αντιμετωπίζοντας τα δεδομένα ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, που δημιουργεί νέες πηγές εσόδων (χρησιμοποιούν την πληροφορία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα) ή αναζητώντας γνωστικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI/cognitive solutions) για τη δημιουργία νέας αξίας και υιοθετώντας το cloud. 

4η Πλατφόρμα 

Αν το παρόν δείχνει εντυπωσιακό σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του κλάδου των ΤΠΕ. Αυτό, όπως τόνισε ο keynote speaker του Συνεδρίου, αυτό το επόμενο στάδιο αποκαλείται "4η Πλατφόρμα" και θεωρείται ως η τομή της τεχνολογίας με το ανθρώπινο σώμα, με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο ανθρώπινο βιοσύστημα και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την κατασκευή βιολογικών συστημάτων. Η αποστολή της 4ης Πλατφόρμας είναι αυτό που αποκαλείται “augmented humanity”. Από την "4η Πλατφόρμα" αναδύονται όλων των ειδών τα ερωτήματα για τις επιπτώσεις των ΤΠΕ στην ανθρωπότητα, την κοινωνία και την ηθική.

Με πληροφορίες από sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr