NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πλήττεται ο πτηνοτροφικός κλάδος στην Ουγγαρία

Πλήττεται ο πτηνοτροφικός κλάδος στην Ουγγαρία
18_02_2017 | 18:53 20_03_2017 | 20:22
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, οι εξαγωγές πουλερικών της Ουγγαρίας έχουν πληγεί σημαντικά, καθώς και γενικότερα ο πτηνοτροφικός κλάδος της χώρας, εξαιτίας της έξαρσης της νόσου των πτηνών (Η5Ν8) που πλήττει την Ουγγαρία από τον Φεβρουάριο 2015. 

Συνολικά έχουν θανατωθεί 3 εκατομμύρια πτηνά, προκαλώντας ζημία της τάξης των 3 δις HUF (9,8 εκ €) στον αγροτικό κλάδο. Πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Σερβία, η Ν. Αφρική, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη) έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές ζωντανών πτηνών αλλά και νωπών πουλερικών από την Ουγγαρία, ενώ αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Ν. Κορέα και η Ιορδανία έχουν απαγορέψει παντελώς τις εισαγωγές ουγγρικών πουλερικών.

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ουγγαρία έχει διαμορφωθεί ως εξής: πουλερικά: 29,7 χγρ., χοιρινό: 25,2 χγρ., βόειο: 2,4 χγρ. και πρόβειο: 0,1 χγρ.

Ήδη, στην αγορά της Ουγγαρίας παρατηρούνται πλέον σοβαρές ελλείψεις στο κρέας πάπιας και χήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η έλλειψη θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ως επακόλουθο της έλλειψης, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της τιμής των σχετικών προϊόντων.

Συμπερασματικά το Γραφείο ΟΕΥ εκτιμά ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών πουλερικών στην Ουγγαρία και -κυρίως- στις χώρες που έχουν απαγορέψει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ουγγαρία και οι οποίες, λογικά, αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας κρέατος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr