NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Edith Piaf: Η γυναίκα που δεν πτοήθηκε ποτέ!

Edith Piaf: Η γυναίκα που δεν πτοήθηκε ποτέ!

Τι να πει κανείς γι αυτή τη γυναίκα, γι αυτή τη φωνή, γι αυτό το ανεξάντλητο ταλέντο!

Piaf ή αλλιώς σπουργίτι στην παρισινή αργκό, ήταν το ψευδώνυμο που της δόθηκε, λόγω της μικροκαμωμένης της εμφάνισης και της κελαριστής φωνής της.

Η φωνή που όλοι αναγνωρίζουμε μόλις ακούσουμε τα τραγούδια “La vie en rose” και “Non, je ne regrette rien” ανήκει στην Edith Piaf!

Αν παρακολουθήσει κάποιος τη ζωή της, θα καταλάβει ότι άθελά της δίνει μαθήματα ζωής σε όλους τους ανθρώπους και πείθει όσο κανένας άλλος,  ότι όταν κάποιος θέλει πραγματικά κάτι θα το καταφέρει αρκεί να μην το βάλει κάτω! Εκείνη δεν το έβαλε ποτέ κάτω!

Το μικρό σπουργίτι

Το όνομά της ήταν Édith Giovanna Gassion, γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 στο Παρίσι και πέθανε στο Γκρας της Γαλλίας στις 10 Οκτωβρίου του 1963, σε ηλικία 47 ετών.

Γονείς της Edith, ήταν ο Λουί Αλφόνς Γκασσιόν ο οποίος ήταν ακροβάτης του δρόμου και η Ανιτά Μεγιάρ η οποία ήταν λυρική τραγουδίστρια, που τραγουδούσε όμως σε καφέ. Κανένας από τους γονείς της δεν ήταν σε θέση να τη μεγαλώσει, έτσι στην αρχή μεγάλωσε σε συνθήκες ανέχειας με τη μητέρα της μητέρας της και στη συνέχεια ο πατέρας της την άφησε στη δική του μητέρα, που ήταν ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής στη Νορμανδία.

Έτσι η Edith από μικρή ήρθε σε επαφή με έναν περίεργο και ιδιαίτερο για την ηλικία της κόσμο, ωστόσο ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις κοπέλες που εργάζονταν στον οίκο, αποκτώντας τη μητρική φιγούρα που της έλειπε. Η Edith, φιλάσθενη καθώς ήταν, το 1919 τυφλώθηκε από μηνιγγίτιδα, ευτυχώς ωστόσο δύο χρόνια αργότερα επανήλθε η όρασή της.

Ο πατέρας της στα εφτά της χρόνια, την πήρε από τον οίκο για να κάνει περιοδείες μαζί του με το τσίρκο. Στην αρχή έκανε διάφορες δουλειές για να τους βοηθάει, μέχρι που ο πατέρας της κατάλαβε τη δύναμη που είχε η φωνή της και έτσι στα εννιά της χρόνια ξεκίνησε το τραγούδι στους δρόμους, γυρνώντας όλη τη Γαλλία.


Παράθεση - epixeiro.gr

Μη σε νοιάζει τι λέει ο κόσμος. Μη δίνεις σημασία στους δικούς τους κανόνες. -Edith Piaf-

Η καριέρα της και η άστατη ζωή της

Άφησε τον πατέρα της σε ηλικία 15 ετών για να δοκιμάσει την τύχη της μόνη της τραγουδώντας στους δρόμους. Εκεί την ανακάλυψε ο Λουί Λεπλέ, διευθυντής ενός καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία, ο οποίος μαγεύτηκε από τη φωνή της, έκανε συμβόλαιο μαζί της και ήταν και ο καλλιτεχνικός νονός της, αφού τη βάφτισε piaf!

Έτσι ξεκίνησε η καριέρα της, καθώς το 1935 έβγαλε τον πρώτο της δίσκο. Έμελε ωστόσο να χάσει τον μέντορά της ο οποίος δολοφονήθηκε.

Στα 23 της, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν ήδη διάσημη, ενώ έκανε και την πρώτη της ταινία, που χαρακτηρίστηκε θρίαμβος.  Από νεαρή ηλικία έπινε πολύ αλκοόλ ενώ μετά και από δύο τροχαία ατυχήματα το 1951 εθίστηκε και στη μορφίνη. Η κατάσταση της υγείας της συνεχώς επιδεινωνόταν, καταβάλλοντάς την σωματικά, ωστόσο εκείνη δεν το έβαζε κάτω, καθώς το τραγούδι γι αυτή ήταν ο τρόπος για να αναπνέει.

Πολύ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στα τέλη του 1950 σε μία συναυλία στη Στοκχόλμη κατέρρευσε πάνω στη σκηνή και διαγνώστηκε με καρκίνο. Ωστόσο τίποτα δεν τη σταμάτησε από το τραγούδι με αποκορύφωμα το 1960 όπου τραγούδησε σε συναυλία τρεκλίζοντας, το «Non, Je Ne Regrette Rien» και αποθεώθηκε.

Έρωτας και θάνατος

Ερωτεύτηκε τον Λουί Ντυπόν τo 1932, με τον οποίο απέκτησε και ένα κοριτσάκι , τη Μαρσέλ. Οι καυγάδες μαζί του ήταν πολλοί λόγω της δουλειάς της, ενώ η μικρή Μαρσέλ έμενε πολλές φορές μόνη, μέχρι που χώρισαν οι δρόμοι τους και η Μαρσέλ πέθανε σε ηλικία δύο ετών από μηνιγγίτιδα. Πολλοί σύντροφοι πέρασαν από τη ζωή της, αυτός ωστόσο που τη στιγμάτισε ήταν ο πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν ο οποίος το 1949 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα και εκείνη δεν μπόρεσε ποτέ να τον ξεπεράσει.  Παντρεύτηκε δύο φορές, το 1952 τον τραγουδιστή Ζακ Πιλ και το 1961 τον 26χρονο 'Ελληνα Θεοφάνη Λαμπουκά.

Έφυγε από τη ζωή το 1963 από κίρρωση του ήπατος, αφήνοντας παρακαταθήκη πάνω από 80 τραγούδια, ενώ προς τιμήν της έχει στηθεί ένα γλυπτό στο Παρίσι καθώς και ένα μουσείο που φέρει το όνομά της.

Μπορεί λοιπόν εκείνη να «έφυγε» ωστόσο κατάφερε η φωνή της να μη μας αφήσει ποτέ, αφού τα τραγούδια της ακούγονται μέχρι και σήμερα και υπάρχουν ακόμα πολλές επανεκτελέσεις!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr