NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Η διαχείριση της αλλαγής προσδίδει σε ένα στέλεχος ξεχωριστή αξία

Η διαχείριση της αλλαγής προσδίδει σε ένα στέλεχος ξεχωριστή αξία

Ο Μιχάλης Σάρρος, Global HR Business Partner, Therapy Areas με έδρα το Cambridge της Αγγλίας και με 17 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και εργαζόμενος τα τελευταία 8 χρόνια στην AstraZeneca μίλησε στο epixeiro.gr.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;

Είναι γνωστό ότι η αγορά εργασίας είναι μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά άρα είναι δύσκολο να πούμε ότι μια μόνο δεξιότητα είναι αυτή που συγκεντρώνει καθολικά τις προτιμήσεις όλων των ανθρώπων που επιλέγουν συνεργάτες είτε στην AstraZeneca είτε αλλού. Αν όμως έπρεπε να επιλέξω μια μόνο, θα έλεγα ότι η διαχείριση της αλλαγής μπορεί να προσδώσει σε ένα στέλεχος ξεχωριστή αξία. Με τον όρο διαχείριση της αλλαγής εννοούμε την ευχέρεια προσαρμογής σε νέες συνθήκες σε προσωπικό ή εταιρικό επίπεδο και την παροχή προστιθέμενης αξίας το συντομότερο δυνατό.

Ποιες είναι οι  3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας; 

Αν και ισχύει ότι είπαμε και πιο πριν για το να περιορίσουμε τις ανάγκες όλων των θέσεων εργασίας σε 3 μόνο δεξιότητες, θα ήταν οι εξής, όχι απαραίτητα με τη σειρά αυτή: Η ικανότητα επικοινωνίας – όχι απλά το να μεταφέρουμε τη σωστή πληροφορία, το νόημα μιας κατάστασης αλλά η ικανότητα του να προσαρμόζουμε το μήνυμά μας με απλό και κατανοητό τρόπο σε διαφορετικό κοινό. Η ομαδική εργασία – δηλαδή η ικανότητα του να είμαστε παραγωγικοί μέσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο σύνολο είναι μια ξεχωριστή δεξιότητα. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά πολλές φορές το να παραμερίσουμε το «εγώ» για το όφελος της ομάδας ή η ανιδιοτελής προσφορά στην ομάδα μέσα σε περιβάλλον ανταγωνισμού δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί. Τέλος, η ικανότητα του ανθρώπου να αναπτύσσεται  αποτελεί μια δυσεύρετη δεξιότητα. Η εκπαίδευση ενός στελέχους θα τον/την βοηθήσει στα πρώτα επαγγελματικά βήματα, η ικανότητα να αναπτύσσεται θα του διασφαλίσει ανταγωνιστικότητα για όλο τον επαγγελματικό βίο.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η ικανότητα του ανθρώπου να αναπτύσσεται αποτελεί μια δυσεύρετη δεξιότητα

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι  υποψήφιοι στο βιογραφικό τους;

Ορισμένα χαρακτηριστικά λάθη στο βιογραφικό σημείωμα είναι τα εξής: Αρκετά συχνά απουσιάζει ο προσανατολισμός στο βιογραφικό σημείωμα, δεν είναι δηλαδή σαφές για ποια θέση κάνει αίτηση ο υποψήφιος. Αυτό έχει σα συνέπεια να μην δίνει επαρκείς πληροφορίες αναφορικά με το γιατί μπορεί να καλύψει επαρκώς τη συγκεκριμένη θέση. Ένα άλλο λάθος που συναντάμε συχνά είναι η λανθασμένη δομή στο βιογραφικό. Άνθρωποι με εμπειρία εξακολουθούν να αναλώνονται υπερβολικά στην εκπαίδευσή τους και να παρέχουν περιορισμένη πληροφόρηση για τις τελευταίες εργασιακές θέσεις. Επιπλέον, η ύπαρξη χρονολογικών κενών χωρίς κάποια εξήγηση, δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με τους λόγους που κάτι τέτοιο δεν καλύπτεται επαρκώς.

Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;

Όπως ειπώθηκε και πριν ένα προσεγμένο, δομημένο, συνοπτικό και περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα είναι ελκυστικό στον επαγγελματία του Ανθρ. Δυναμικού. Από εκεί και πέρα, για υποψήφιους μεγαλύτερης εμπειρίας, θα πρέπει να δίνει απαντήσεις πρώτιστα στο για ποιο λόγο ο υποψήφιος αυτός θα είναι μια καλή επιλογή τόσο για τον συγκεκριμένο ρόλο όσο και για άλλους ρόλους μέσα στην εταιρεία δηλαδή έχει την προοπτική περαιτέρω εξέλιξης και ανέλιξης στην ιεραρχία. Ειδικά για το εξωτερικό, λόγω της πληθώρας υποψηφίων, χρησιμοποιούνται μηχανές αναζήτησης άρα οι λέξεις και οι όροι που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι οι σωστοί.

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Σίγουρα δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος παρακίνησης για οποιαδήποτε ομάδα και τις περισσότερες φορές η καλύτερη απάντηση είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Σε γενικές όμως γραμμές μπορούμε να πούμε ότι: το όραμα (ενός τμήματος ή εταιρείας), η ξεκάθαρη επικοινωνία με το κάθε μέλος της ομάδας, το να καταλάβει ο καθένας στο πως συμβάλλει στην επιτυχία, το να νιώθουν τα μέλη της ομάδας την εκτίμηση στο πρόσωπό τους, η παροχή προκλητικών στόχων, η υποστήριξη ιδεών, η παροχή ευκαιριών ανάπτυξης, η σχέση εκτίμησης με τον/την manager και η σωστή αμοιβή με βάση τα ισχύοντα στην αγορά εργασίας αποτελούν παράγοντες παρακίνησης για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.  

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; 

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει; Είναι σημαντικό να είναι κανείς προσανατολισμένος στο τι θέλει να κάνει, στη θέση που στοχεύει αλλά και τις εταιρείες για τις οποίες θα ήθελε να εργαστεί και οι οποίες θα μπορούσαν εκτός από εμπειρία να τον αναπτύξουν και ως στέλεχος. Για το σκοπό αυτό είναι σημαντικό να είναι κανείς ενημερωμένος για όλα τα παραπάνω. Ευτυχώς στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών είτε στο διαδίκτυο, είτε σε εκδηλώσεις καριέρας που διοργανώνονται. Τέλος, μέσα από τον κύκλο γνωριμιών, είναι καλό να μιλήσει κανείς με ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στο χώρο ρωτώντας να ενημερωθούν όχι μόνο για τη θέση και το ρόλο για τον οποίο στοχεύουν αλλά και για μελλοντικά μονοπάτια εξέλιξης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr