NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Εναλεία: Γιατί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αλιεία;

Εναλεία: Γιατί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αλιεία;

Ο Λευτέρης Αραπάκης, Co-Founder και CEO της Εναλείας, μίλησε στο epixeiro.gr και μας εξηγεί τι είναι η Εναλεία, ποιος ο σκοπός της και γιατί κάποιος να εγγραφεί στην πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας στην Ελλάδα!

Η Εναλεία είναι η πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα. Αποτελεί μια βραβευμένη νεανική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει νέους στο επάγγελμα του αλιευτικού πληρώματος και του αλιευτικού καπετάνιου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καλυφθούν πάνω από 1500 θέσεις εργασίας, να παραχθεί αξία για τους πλοιοκτήτες και τους καπετάνιους, οι οποίοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους πλήρως εκπαιδευμένα πληρώματα, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η προστασία των αλιευμάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Η Εναλεία έχει βραβευτεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, όπως ο διαγωνισμός του ιδρύματος “Angelopoulou-Clinton”, το Ιncubator “Ace in” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), από τον διαγωνισμό του incubator για θαλάσσια επιχειρηματικότητα Bluegrowth, ως καλύτερη ιδέα στον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ΟΠΑ, ενώ λαμβάνει την υποστήριξη και την αιγίδα των δύο μεγαλύτερων οικονομικών πανεπιστημίων της Ελλάδας, του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Παράθεση - epixeiro.gr

Για να ανταπεξέλθει κάποιος στο απαιτητικό επάγγελμα του αλιέα, έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με σύγχρονα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα εκπαιδευτικά μοντέλα

Γιατί κάποιος όμως να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αλιεία;

Ο κόσμος της αλιείας έχει πολλά να προσφέρει σε έναn νεοεισερχόμενο στον κλάδο, όπως ανταγωνιστικούς μισθούς, σταθερές επαγγελματικές συνθήκες με προοπτικές εξέλιξης καθώς και ένα απέραντο χώρο εργασίας, το πέλαγος. Ενδιαφέρον έχει να τονιστεί ότι ο πρώτος μισθός ενός αλιεργάτη κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, ενώ αυτό το ποσό μπορεί να ανέβει σημαντικά, εάν κάποιος επιθυμήσει να εξελιχθεί στο επάγγελμα.

Τι προσφέρει η Εναλεία στους σπουδαστές της;

Για να ανταπεξέλθει κάποιος στο απαιτητικό επάγγελμα του αλιέα, έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με σύγχρονα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα εκπαιδευτικά μοντέλα,  προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες του επαγγέλματος. Μέσα από διαδραστικές διαλέξεις, αλλά και από αρκετή μάθηση στην πράξη, οι σπουδαστές μαθαίνουν τα εξής αντικείμενα: Την τέχνη της αλιείας, σωστικά και ασφάλεια, πώς να χειριστούν τα αλιευτικά εργαλεία, ιχθυολογία, γνώσεις για το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γνώσεις σχετικές με την αλιευτική νομοθεσία, καθώς επίσης και τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων. Το ενδιαφέρον που έχει η διδασκαλία του προγράμματος σπουδών είναι ότι δεν περιορίζεται στις διαλέξεις και τις ομιλίες, ως μοναδικό τρόπο διδασκαλίας. Εμπεριέχεται πολύ μάθηση στην πράξη ( συρραφή διχτυών, χρήση σύρματος και λοιπόν αλιευτικών εργαλείων, ναυτικοί κόμποι, χρήση σωσίβιας λέμβου στη θάλασσα και άλλα), αρκετές προβολές βίντεο, καθώς και έντονη διάδραση με τους συμμετέχοντες μέσω debate.

Τα μαθήματα θα γίνονται απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης, Παρασκευής, 17:00-21:00. Η διάρκεια φοίτησης είναι 5 μήνες, ξεκινώντας από 7 Φεβρουαρίου  και τελειώνοντας 23 Ιουνίου. Ο χώρος φοίτησης είναι το νεοκλασικό δημαρχείο του Πειραιά, στην Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου.

Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να εγγραφεί στα μαθήματα της Εναλείας;

Προκειμένου να εγγραφεί κάποιος στα μαθήματα, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απολυτήριο τουλάχιστον γυμνασίου από σχολείο της χώρας. Όσον αφορά το κόστος φοίτησης, ανέρχεται στα χίλια ευρώ για το σύνολο της φοίτησης. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά δεν είναι. Αρχικά, οι σπουδαστές μπορούν να το καταβάλλουν σε 2 δόσεις, 500 ευρώ κατά τη φοίτηση, και 500 με το που πάρουν τον πρώτο τους μισθό, ο οποίος ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Οπότε, το συνολικό κόστος φοίτησης ισούται με τον πρώτο μισθό που θα έχουν κατά την αποφοίτηση. Δεν υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορούν να το υποσχεθούν αυτό. Επίσης, παρέχονται μερικές ή και πλήρεις υποτροφίες σε σπουδαστές μας, με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Ήδη ο πρώτος κύκλος της Εναλείας ξεκίνησε με 10 σπουδαστές στον Πειραιά, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και πρόγραμμα e-learning για απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr