NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το Orange Grove Patras στηρίζει την startup κοινότητα στην Πάτρα

Το Orange Grove Patras στηρίζει την startup κοινότητα στην Πάτρα

Το Orange Grove Patras (OGP) αποτελεί ένα συνεργατικό χώρο στήριξης και προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Πάτρα με σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού startup οικοσυστήματος στη Δυτική Ελλάδα. Η ομάδα του OGP μίλησε στο epixeiro.gr.

Μία πρωτοβουλία των Γιάννη Κανελλόπουλου, Γιάννη Νικολόπουλου, Γιάννη Κικίδη και Αλεξάνδρας Σαρμά, το OGP ανακοίνωσε τον πρώτο κύκλο αιτήσεων στις αρχές Φεβρουαρίου, καλώντας άτομα/ομάδες που έχουν μία καλή επιχειρηματική ιδέα την οποία επιθυμούν να υλοποιήσουν ή που έχουν μία νεοσύστατη επιχείρηση την οποία θέλουν να εξελίξουν, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα incubation που προσφέρει το OGP. Το OGP, ουσιαστικά, αποτελεί «παιδί» του Orange Grove στην Αθήνα και θα λειτουργήσει κατά το πρότυπο αυτού, ενώ θα στεγαστεί στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών το οποίο θα συνεισφέρει στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας προσφέροντας γραφειακό χώρο και υποστηρικτικό προσωπικό.

Ποια ήταν η αφορμή και η έμπνευση πίσω από το Orange Grove Πάτρας;

Η σκέψη για τη δημιουργία του Orange Grove Patras υπήρχε από καιρό. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος συμμετέχει στο Orange Grove στην Αθήνα ως μέντορας για τα φιλοξενούμενα startups σχεδόν από το ξεκίνημα του εγχειρήματος. Ο Γιάννης Νικολόπουλος είδε, μαζί με την ομάδα του, την επιχειρηματική τους ιδέα, την Clio Muse, να εξελίσσεται σε μία επιτυχημένη επιχείρηση μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Orange Grove της Αθήνας. Βλέποντας το σημαντικό αντίκτυπο του Orange Grove, η σκέψη δημιουργίας μίας αντίστοιχης δομής που θα προσέφερε όλα τα απαραίτητα εφόδια σε νέους "startupers", πέρα από τα στενά όρια της πρωτεύουσας, δεν άργησε να έρθει. Η πρωτοβουλία βρήκε αμέσως υποστήριξη από την Ολλανδική Πρεσβεία -ιδρυτή του Orange Grove Αθήνας- ενώ σύντομα η ομάδα επεκτάθηκε με τη συμμετοχή των Γ. Κικίδη, Α. Σαρμά καθώς και σημαντικού αριθμού εθελοντών που θέλησαν να συνεισφέρουν ως μέλη της οργανωτικής ομάδας ή ως μέντορες.

Γιατί Πάτρα;

Η Πάτρα είναι η έδρα δύο Πανεπιστημίων και ενός ΤΕΙ. Στην ευρύτερη περιοχή της απασχολούνται περισσότεροι από 1.200 νέοι αγρότες. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, μία μαρίνα και δύο αεροδρόμια. Γεωγραφικά, βρίσκεται κοντά σε τουριστικούς -πολιτιστικούς και φυσικούς- πόλους έλξης όπως τα παγκόσμιας φήμης μνημεία των Δελφών και της Ολυμπίας, το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, το δάσος της Στροφυλιάς, τις αμμουδιές της Ηλείας και τα Ιόνια νησιά. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει μία ζωντανή επιχειρηματική κοινότητα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Θέλουμε να δούμε την επιχειρηματικότητα να ζωντανεύει και πάλι σε στρατηγικά σημεία της επαρχίας

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος του Orange Grove Patras είναι να συνεισφέρει στην αξιοποίηση της τεράστιας δυναμικής που υπάρχει την ευρύτερη Δυτική Ελλάδα, σε νέα μυαλά, γεωγραφική θέση και υποδομές, προκειμένου οι νέοι να έχουν προοπτική στον ίδιο τους τον τόπο. Για το σκοπό αυτό το Orange Grove Patras θα προσφέρει σε νέους που θέλουν να αναπτύξουν μία επιχείρηση πλήρως εξοπλισμένο γραφειακό χώρο, υποστήριξη από mentors, workshops, training από ειδικούς (όπως νομικούς, λογιστές, marketeers), εκδηλώσεις με διακεκριμένους ομιλητές, καθώς και πρόσβαση σε ένα ευρύ επιχειρηματικό δίκτυο συνεργασιών του Orange Grove της Αθήνας, της Ολλανδικής Πρεσβείας, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του τοπικού & ολλανδικού επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και σε εν δυνάμει επενδυτές. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε νέους να υλοποιήσουν το όνειρό τους, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να δοθεί ώθηση στη νεανική επιχειρηματικότητα της επαρχίας, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όσο και στην υψηλή τεχνολογία.

Ποιες start ups υπάρχουν στην Πάτρα; Έχετε έρθει ήδη με κάποιες σε επαφή ή υπάρχουν κάποιες στο πρόγραμμα;

Η Πάτρα έχει μία σημαντική, αλλά λίγο γνωστή, παράδοση στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα, με αρκετές startups που γεννήθηκαν εδώ να έχουν πλέον μεταφερθεί στο εξωτερικό ή εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες. Σήμερα λειτουργούν στην περιοχή δυναμικές startup, όπως η Accusonus, Codebender, Irida Labs, TOBEA κά, με σημαντική διεθνή παρουσία. Το Orange Grove Patras επεδίωξε από την πρώτη στιγμή συνεργασίες με τις τοπικές startup και ήδη σημαντικός αριθμός εξ αυτών στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία μας, έχοντας δεσμευτεί να συνεισφέρουν ως μέντορες, ομιλητές ή με άλλους τρόπους.

Ποιο είναι το όραμα για το μέλλον;

Σε μία χώρα που ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομίας, η -όποια- επιχειρηματικότητα βρίσκεται συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσα! Θέλουμε να δούμε την επιχειρηματικότητα να ζωντανεύει και πάλι σε στρατηγικά σημεία της επαρχίας, στη βάση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί, σε περιοχές όπως η Πάτρα, μία ενεργή και στενά συνεργαζόμενη κοινότητα που θα καλλιεργήσει την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας στους νέους, προσφέροντας τα εφόδια για το ξεκίνημά τους. Μονάχα δίνοντας προοπτική στους νέους θα μπορέσουμε μακροπρόθεσμα να αναστρέψουμε το δίδυμο «brain drain» και «ανεργία» που χαρακτηρίζουν την οικονομική ζωή της επαρχίας σήμερα. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr