NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Συνοπτική παρουσίαση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία»

Συνοπτική παρουσίαση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία»

Οι «Εγγυήσεις για τη νεολαία» είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ΕΕ συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων. Πώς, όμως, λειτουργούν και πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι νέοι και οι επιχειρήσεις; Διαβάστε τις απαντήσεις που ακολουθούν.

Tι είναι το πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία»;

Οι «Εγγυήσεις για τη νεολαία» είναι μια δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών μπορούν να βρουν ποιοτική εργασία ή να αποκτήσουν την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τη πείρα που χρειάζονται για να βρουν εργασία μελλοντικά, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι.

Πώς λειτουργεί;

Κάθε κράτος μέλος εφαρμόζει το δικό του εθνικό πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία», ειδικό για την εκάστοτε χώρα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταίροι από τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό κλάδο με σκοπό τη στήριξη ποικίλων δραστηριοτήτων ειδικά σχεδιασμένων για να βοηθούν τους νέους στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν μαθητεία σε τοπικές επιχειρήσεις, πρακτική άσκηση που συνδυάζει την απόκτηση πείρας κατά την εργασία με τη θεωρητική κατάρτιση σε τάξη, προσφορές εργασίας, χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενους, και μαθήματα κατάρτισης.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Στο πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία» μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών (σε ορισμένες χώρες κάτω των 29 ετών) που έχουν μόλις εξέλθει από την επίσημη εκπαίδευση ή που έχουν μόλις μείνει άνεργοι.

Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν ως εταίροι επιχειρήσεις και οργανισμοί υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες που παρέχονται μέσω του προγράμματος.

Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση;

Το πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία» χρηματοδοτείται από εθνικούς προϋπολογισμούς παράλληλα με συνεισφορές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων.

Τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη νεολαία»;

Από τον Ιανουάριο του 2014 έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα Εγγυήσεων για τη νεολαία 14 εκατομμύρια νέοι εκ των οποίων περίπου 9 εκατομμύρια αποδέχτηκαν κάποια προσφορά.

«Εγγυήσεις για τη νεολαία»: επιτυχημένα παραδείγματα

Πού μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες οι νέοι και οι επιχειρήσεις;

Τα στοιχεία του σημείου επαφής κάθε χώρας είναι διαθέσιμα στη σελίδα εγγραφής «Εγγυήσεις για τη νεολαία» στον δικτυακό τόπο της ΓΔ EMPL.

Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα διατίθενται στις σελίδες «Εγγυήσεις για τη νεολαία» της ΓΔ EMPL.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr