NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η Apple σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από το Κονγκό ύστερα από έρευνα για τα «ορυχεία του τρόμου»

Η Apple σταματά να προμηθεύεται κοβάλτιο από το Κονγκό ύστερα από έρευνα για τα «ορυχεία του τρόμου»

Δημοσίευμα της Sky News αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία εξόρυξης του κοβαλτίου στο Κονγκό, στα οποία εργάζονται και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 7 ετών!

Ο δημοσιογράφος του Sky News κατάφερε να καταγράψει τα όσα επικρατούν στα ορυχεία. Η κάμερα δείχνει μεταξύ άλλων ένα παιδάκι να κουβαλάει στο κεφάλι του βάρος αντίστοιχο του σώματός του. Δείχνει να πονάει και να υποφέρει, όμως συνεχίζει για να τελειώσει το καθήκον του γιατί ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι να πέσει θύμα ξυλοδαρμού ή και χειρότερα.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή Αμνηστία και το Afrewatch, η εξόρυξη κοβαλτίου που λαμβάνει χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην οποία μάλιστα αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι παιδιά, ενδέχεται να πραγματοποιείται από προμηθευτές που συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες όπως την Apple, τη Samsung, τη Microsoft, τη Volkswagen και τη Daimler AG.

Πώς λειτουργεί η αλυσίδα εφοδιασμού του κοβαλτίου; 

Οι έμποροι μεταλλευμάτων αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές στις οποίες εργάζονται μικρά παιδιά ( τα φθηνότερα εργατικά χέρια του κόσμου! ) για πάνω από 12 ώρες την ημέρα με ανταμοιβή τα 10 λεπτά του ευρώ και τους ξυλοδαρμούς. Στην συνέχεια το πουλάνε στην Congo Dongfang Mining, θυγατρική του κινεζικού γίγαντα Huayou.

Παράθεση - epixeiro.gr

Σε παγκόσμιο επίπεδο το Κονγκό βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς προμηθεύει τις τεχνολογικές εταιρείες με το 60% της συνολικής παραγωγής του μετάλλου

Η θυγατρική αυτή αφού επεξεργαστεί το κοβάλτιο, το πουλάει σε εταιρείες της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, οι οποίες το χρησιμοποιούν για κατασκευή μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε smartphones, iPhone, iPad και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές. Η Huayou μάλιστα είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας από τη Washington Post, όμως οι εταιρείες δεν συγκινήθηκαν από τις τότε αποκαλύψεις.

Η υποκρισία έρχεται από την πλευρά της Huayou που ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από το Sky News για να διεξάγει την δική της έρευνα πάνω στο θέμα.

Οι περισσότερες εκ των πολυεθνικών εταιρειών πάντως έχουν δηλώσει άγνοια για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία του Κονγκό. Συγκεκριμένα 3 εξ αυτών έχουν δηλώσει:

  • «Η εργασία ανηλίκων δεν είναι ανεκτή στην αλυσίδα εφοδιασμού μας» σχολίασε η Apple.
  • «Εφαρμόζουμε πολιτική μηδενικής ανοχής στην παιδική εργασία», σημείωσε η Samsung.
  • «Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές μας για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας στα σημεία παραγωγής» ανέφερε η Sony

Η Apple συγκεκριμένα σταμάτησε να προμηθεύεται κοβάλτιο που εξορύσσεται με τα χέρια από το Κονγκό, μετά την ανωτέρω αποκάλυψη από το Sky News που αποκάλυψε τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που περιλαμβάνουν ακόμη και παιδιά.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η νέα πολιτική που θα εφαρμόσει θα ισχύσει έως ότου αποδειχθεί ότι η αλυσίδα προμηθευτών του συγκεκριμένου μετάλλου παρουσιάσει τους «απαραίτητους κανόνες προστασίας» για τους εργάτες και αποδείξει πως δεν χρησιμοποιούνται πλέον παιδιά στα ορυχεία.

Οι εργάτες αυτών των ορυχείων, όπου η εξόρυξη του μετάλλου γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με το χέρι, υποφέρουν από κακουχίες και κακομεταχείριση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Τούνελ τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους εξόρυξης κοβαλτίου που χρειάζονται οι εταιρείες κατασκευής έξυπνων κινητών και άλλων συσκευών. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο το Κονγκό βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς προμηθεύει τις τεχνολογικές εταιρείες με το 60% της συνολικής παραγωγής του μετάλλου.

Για να τα λέμε όλα όμως, η Apple παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των προμηθευτών της και προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο υψηλά τα επίπεδα ποιότητας των συνεργατών της. Συγκεκριμένα, εκδίδει κάθε χρόνο αναλυτικά στοιχεία για κάθε εταιρεία που εμπλέκεται στη διαδικασία προμηθειών και παραγωγής, όμως όπως έδειξε η έρευνα του Sky News, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί για να αποτραπούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως μετά την περσινή αποκάλυψη της Washington Post, η Apple ξεκίνησε διαδικασίες ελέγχου χωρίς ωστόσο να σταματήσει να προμηθεύεται κοβάλτιο από τους επίμαχους προμηθευτές. Όμως μετά από τις αποκαλύψεις και του Sky News, η εταιρεία πραγματοποίησε το αμέσως επόμενο βήμα. Δήλωσε ότι θα κρατήσει ίδια στάση με αυτήν που κρατά απέναντι στους προμηθευτές χρυσού και βολφραμίου ενισχύοντας περισσότερο τις διαδικασίες ελέγχου της εξόρυξης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr