NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ταξιδέψτε στην Ελληνική Θάλασσα με το SeaAround

Ταξιδέψτε στην Ελληνική Θάλασσα με το SeaAround

Ο Θαλής Σπηλιάδης, ένας εκ των ιδρυτών του SeaAround, μίλησε στο epixeiro.gr.

Η ιστορία της SeaAround ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, όταν η ομάδα αντιλήφθηκε πόσο δύσκολο είναι για κάποιον ταξιδιώτη να περιηγηθεί ανάμεσα στις ελληνικές θάλασσες και να εξερευνήσει τις ομορφιές της χώρας μας που δεν είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Ο Θαλής Σπηλιάδης, μαζί με τον Αχιλλέα Βουτσινά, ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα με την υποστήριξη του Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (AceIn), το οποίο τους παρείχε mentoring από καθηγητές και εξειδικευμένους συμβούλους της θερμοκοιτίδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ιδέα άρχιζε να παίρνει μια πιο καθαρή μορφή και τελικά το προϊόν βγήκε στην αγορά στην πρώτη μορφή του.  «Τον Αύγουστο του 2016, λανσάραμε την υπηρεσία μας σε Beta έκδοση για IOS συσκευές και πήραμε το αναγκαίο feedback για να εξελίξουμε τη πλατφόρμα μας» δήλωσε σχετικά ο Θαλής Σπηλιάδης. Η ομάδα σταδιακά μεγάλωσε με άλλα δυο άτομα, τον Μάριο Πάσσαρη και τον Νίκο Λέτσιο, όπου έχουν αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της τεχνικής υλοποίησης, προσαρμόζοντας το νέο μοντέλο με βάση τις ανάγκες που στην αγορά.

 Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία; 

Η ιδέα ήταν να ενώσουμε δύο διαφορετικά μέρη. Να φτιάξουμε μια υπηρεσία, ένα σημείο συνάντησης κάθε ιδιοκτήτη σκάφους αναψυχής και κάθε ταξιδιώτη, με σκοπό να κάνουμε τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις πιο ευχάριστες και εύκολες εμπλουτίζοντας την εμπειρία για όλους. Η λύση ήταν να επικεντρωθούμε σε υπηρεσίες που βασίζονται στην οικονομία της μοιρασιάς όπως το Airbnb, Uber κλπ., όπου κάποιο παθητικό έξοδο για κάποιον  (σπίτι, αυτοκίνητο), μετατρέπεται σε ένα προσοδοφόρο κεφάλαιο, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.  Αναλύσαμε και καταλάβαμε τα διαφορετικά προβλήματα των δύο πλευρών, παρατηρήσαμε ένα μεγάλο αριθμό σκαφών, να μένει εκτός νερού λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, των φόρων και της κρίσης που επιβαρύνει την χώρα μας. Από την άλλη, συναντήσαμε ανάγκη τόσο για καλύτερη μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο όσο και για εξορμήσεις σε απομονωμένες παραλίες και φυσικά θαλάσσια αξιοθέατα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ως SeaAround, η επιτυχία για εμάς, θεωρώ πως ξεκινάει από τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας, ενός συνόλου που μοιράζεται το ίδιο όραμα, με άριστη επικοινωνία και ξεκάθαρους ρόλους ο καθένας.

Ποιο είναι το όραμα σας; 

Το όραμά μας είναι να αναγεννήσουμε και να απλοποιήσουμε το τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε στις ελληνικές θάλασσες. Να δημιουργήσουμε έναν νέο, ευχάριστο και οικονομικό μέσο για να ταξιδεύουμε και να εξερευνούμε όποια τοποθεσία επιθυμούμε δια θαλάσσης, ανεξάρτητα εάν κατέχουμε ή όχι το όχημα για να το πραγματοποιήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε αυτό που κάνουμε σαν να φτιάχνουμε δρόμους στη θάλασσα: ένα δίκτυο που μπορεί να ενώσει τα νησιά του Ελλάδας και συγχρόνως να φέρει ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες συνδέοντας τες και φτιάχνοντας κάτι μεγαλύτερο. 

 Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα; 

Προσωπικά να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις να το δουλεύεις. Έτσι είσαι πιο αποδοτικός και ξυπνάς καθημερινά με χαμόγελο και όρεξη. Ως SeaAround, η επιτυχία για εμάς, θεωρώ πως ξεκινάει από τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας, ενός συνόλου που μοιράζεται το ίδιο όραμα, με άριστη επικοινωνία και ξεκάθαρους ρόλους ο καθένας. Χωρίς αυτό, το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε απλά θα παρέμενε. Επιτυχία για μας είναι η λύση του προβλήματος της μετακίνησης στη θάλασσα.  

 Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Στο SeaAround είμαστε όλοι λάτρεις της θάλασσας και επίσης κάνουμε καλή παρέα μεταξύ μας. Εκτός του ότι αντιλαμβανόμαστε το εγχείρημα μας ως αναγκαίο για την ανάπτυξη του τόπου μας, σε καθημερινό επίπεδο κρατάμε το κίνητρο ζωντανό ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλο και διατηρώντας την επικοινωνία μας όσο πιο ζωντανή γίνεται. Κάθε βήμα που κάνει ένας από μας, είναι σαν να το κάναμε όλοι μαζί και εφόσον συνέχεια παρατηρείς τα πράγματα να προχωράνε ο ενθουσιασμός στο προϊόν μας μένει ακλόνητος. 

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές; 

Φυσικά! Το πρωταρχικό είναι να έχεις μια καλή ιδέα και μετά μια δυνατή ομάδα. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετά μεγάλη κινητικότητα  σε θερμοκοιτίδες που υποστηρίζουν νέες φιλόδοξες ιδέες. Επίσης πολλοί και σημαντικοί διαγωνισμοί, όπου πέρα από τα χρηματικά έπαθλα, προσφέρουν το απαραίτητο know-how που χρειάζεται κάθε startup στα πρώτα της βήματα. Για να πραγματοποιήσεις κάποια πράγματα, σίγουρα προϋπόθεση είναι και τα χρήματα, αλλά αυτά θα έρθουν με τη δοκιμή της ιδέας σου και το χρόνο που έχεις ξοδέψει σε αυτά. Ακόμα και στη χώρα μας, σε μια πολύ άσχημη και δύσκολη στιγμή, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα επιτυχημένων startups που κατάφεραν να εδραιωθούν στο τομέα τους χωρίς πολύ υψηλά πρώτα κεφάλαια. Στα πρώτα βήματα, ο χρόνος είναι το απαραίτητο κεφάλαιο που οφείλεις να διαθέσεις. Ο χρόνος είναι κάτι που με τη σωστή δουλειά και το αντίστοιχο αποτέλεσμα θα φέρει και τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα?

Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τώρα ήταν λίγο πριν λανσάρουμε την εφαρμογή μας το περασμένο καλοκαίρι, όταν μας προσέγγισε ένας δυνητικός «επενδυτής» όταν και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υπηρεσία μας. Η άγνοια και απειρία μας, μας οδήγησε στο να  επικοινωνήσουμε τις λεπτομέρειες της ιδέας μας και εν συνεχεία εκείνος να εξαφανιστεί και να δημιουργήσει την ίδια ακριβώς εφαρμογή βάζοντας σημαντικά μεγαλύτερο κεφάλαιο από εμάς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό σίγουρα μας επηρέασε αλλά σε βάθος χρόνου ήταν κάτι που μας έβγαλε πιο συνειδητοποιημένους για αυτό που πάμε να κάνουμε. Ήταν ίσως μια παραπάνω αφορμή να βάλουμε τα κεφάλια κάτω και να εξελίξουμε την ιδέα μας στηριζόμενοι στη πεποίθηση μας πως σημασία έχει η ικανότητα και η ιδέα πριν από τα χρήματα. Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε πως πρόκειται για πάγια τακτική του εν λόγο «επενδυτή» και σε άλλες περιπτώσεις. Τελικά θα δείξουμε ότι αποδεικνύεται σημαντικό στο χώρο του επιχειρίν να υπάρχει διαφάνεια καθώς ο συγκεκριμένος τομέας είναι κλειστός στη χώρα μας και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα; 

Το να δημιουργείς κάτι δικό σου από την αρχή και να το βλέπεις σταδιακά να εξελίσσεται είναι κάτι που σου δίνει σίγουρα μεγάλη ικανοποίηση. Τα προβλήματα ξεκινούν όμως, το επόμενο πρωί που θα αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με το project που έχεις στο μυαλό σου. Άγχος, αυπνίες, σκέψεις, απογοητεύσεις, είναι όλα μέρος του παιχνιδιού.

Πιστεύουμε ότι τα απαραίτητα συστατικά είναι το πείσμα, το όραμα και η καλή ομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος αυτής της διαδρομής – ακόμα και “αποτυχημένη” να είναι – θα έχεις κερδίσει τρομερά σημαντικά πράγματα για την μετέπειτα πορεία σου. Είτε αυτά είναι γνωριμίες με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, είτε εμπειρίες ή τεχνογνωσία για το επόμενο βήμα. 

Προϋπόθεση είναι να δημιουργήσεις κάτι που γύρω σου είναι πραγματικά αναγκαίο.  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr