NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Αποδοτικότερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από την Φαέθων του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

Αποδοτικότερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από την Φαέθων του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας
05_04_2017 | 12:00 05_04_2017 | 12:55
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα

Ίσως η όρεξη για δημιουργία και το ομαδικό πνεύμα 29 μαθητών και μαθητριών να αρκούν για να στηθεί και να λειτουργήσει παραγωγικά μία εικονική, αλλά δυνητικά πραγματική, επιχείρηση. Αυτό μας δίδαξε η προετοιμασία και συμμετοχή στην ετήσια Εμπορική Έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε η επιχείρηση Φαέθων του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, για την ύπαρξη της οποίας είναι υπεύθυνοι 29 μαθητές της Β’ τάξης και 2 καθηγητές. Στόχος μας δεν παύει να είναι από την ίδρυση της επιχείρησης τον Οκτώβριο του 2016 η προώθηση ενός τρόπου αποδοτικότερης αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας.

Ο ανακλαστήρας της επιχείρησής μας –που πήρε το όνομά του από τον μυθικό γιο του θεού Ήλιου, Φαέθοντα– λειτουργεί με μπαταρία και ακολουθεί κατάλληλα τις ηλιακές ακτίνες οι οποίες ανακλώνται από αυτόν στο σημείο που επιθυμεί ο καταναλωτής. Στο σημείο αυτό, εύκολα μπορεί να εγκατασταθεί κάτοπτρο για ‘φυσικό’ φωτισμό ή ακόμη και μικρός ηλιακός συλλέκτης για την αξιοποίση της ηλιακής ενέργειας. Με άλλα λόγια, η επιχείρησή μας με το προϊόν της καταργεί την αναγκαιότητα σκεπής ή μεγάλων εκτάσεων γης που καθιστούν εκμεταλλεύσιμη την ηλιακή ενέργεια στις μέρες μας και οραματίζεται μία διευρυμένη αξιοποίηση του Ήλιου από την οποία δεν αποκλείεται φυσικά η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε πολυκατοικίες στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής.

Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμού του ΣΕΝ/JA Greece ήταν για εμάς ένα ταξίδι απολαυστικό και ταυτόχρονα γεμάτο προκλήσεις. Μας παρακίνησε να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας και τις δυνατότητες τις φαντασίας μας, που υπήρξε το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην ανάγκη για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Επιλέξαμε να γίνουμε προσωρινά επιχειρηματίες και να δοκιμαστούμε εκτός της σχολικής τάξης και πλέον υπερήφανα διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της δράσης για τον καθένα από εμάς δεν ήταν καθόλου προσωρινά. Μάθαμε τι πραγματικά σημαίνει ‘επιχειρώ’ και ‘συνεργάζομαι’. Η επαφή με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας μας βοήθησε να αναζητήσουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ενότητα και την αυτόνομη δράση των διαφορετικών τμημάτων της επιχείρησης, ανάμεσα στην πρωτοβουλία και την ομαδικότητα.

Από την ίδρυση της επιχείρησης Φαέθων, επιδιώξαμε το καινοτόμο προϊόν μας να συνδέεται με ένα φιλόδοξο νεανικό όραμα : η ένταξη στην καθημερινότητά μας της φιλικής στάσης προς το περιβάλλον και η κινητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου να συντελέσει στην διαφύλαξη των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε χαρούμενοι που το μήνυμα αυτό έγινε αντιληπτό και εκτιμήθηκε στην μαθητική Εμπορική Έκθεση της 17ηςΦεβρουαρίου αφού μας αποδόθηκε ο έπαινος της «Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίσης» από την κριτική επιτροπή.     

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr