NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Ελπίδα μέσα από το ποδόσφαιρο

Ελπίδα μέσα από το ποδόσφαιρο
06_04_2017 | 13:00 06_04_2017 | 13:31
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

« Παίζουμε ποδόσφαιρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι – όχι απαραίτητα καλύτερα ποδοσφαιριστές ». Αυτό είναι το βασικό σύνθημα του πρότζεκτ ‘’Γκολ στην Φτώχια’’, το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα εν καιρώ κοινωνικό – οικονομικής κρίσης, Αυτό το πρότζεκτ φέρνει κοντά τους φτωχούς  - ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στο ύψιστο. Άστεγοι άνθρωποι, πρόσφυγες και τοξικομανείς που περνάνε από αποτοξίνωση όλων των ηλικιών – άνδρες και γυναίκες – συγκεντρώνονται όλοι μαζί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και παίζουν ποδόσφαιρο. Για αυτούς τους ανθρώπους στόχος δεν είναι η νίκη των παιχνιδιών, αλλά να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους. Αυτή είναι η Εθνική Αστέγων στην Ελλάδα.

Ελπίδα μέσα από το ποδόσφαιρο

Ένας φωτογράφος παρακολουθεί τα μέλη της ομάδας όσο αυτά προπονούνται και αναζητούν τους τρόπους να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους προκλήσεις και δυσκολίες. Προσπαθεί να συλλάβει την μεταμόρφωση των παιχτών οι οποίοι από κοινωνικά αποκλεισμένοι μεταμορφώνονται σε ηγέτες της κοινότητάς τους. Μέσα από το ποδόσφαιρο, η αυτοπεποίθησή τους χτίζεται εκ νέου και η υπόλοιπη κοινωνία σιγά – σιγά τους βλέπει διαφορετικά. Δεν θεωρούνται πια αποκλεισμένοι αλλά μαχητές – πρότυπα προς μίμηση.

Ένα πρόγραμμα επισκεψιμότητας σε προσφυγικά καταφύγια ( επίσης υποστηριζόμενο από την ίδρυμα της UEFA για τα παιδιά ) τους ανυψώνει  ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινωνίας ως ηγετικές προσωπικότητες. Η ομάδα επισκέπτεται προσφυγικά κέντρα όπου παίζει ποδόσφαιρο με παιδιά προσφύγων, στέλνοντας ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας. Όλοι τους έχουν κάτι κοινό, έχουν χάσει όλοι τους τα σπίτια τους, οι Σύριοι ολόκληρη την χώρα τους.

Ελπίδα μέσα από το ποδόσφαιρο

Η κάμερα ακολούθησε την ομάδα από τις εβδομαδιαίες προπονήσεις της σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο κέντρο της Αθήνας μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Γλασκώβη το καλοκαίρι του 2016. Αφού η κάμερα συνέλαβε εκεί τις δοκιμασίες και επιτυχίες της ομάδας, ύστερα την ακολούθησε σε διάφορες επισκέψεις της σε προσφυγικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου μοιράστηκε την χαρά και την ομορφιά του παιχνιδιού με παιδιά προσφύγων και όποιον άλλον ήθελε να συμμετάσχει.

Το πρότζεκτ αυτό δείχνει την δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο να μεταμορφώσει ανθρώπινες ζωές – σε αυτήν την περίπτωση, ζωές άστεγων ανθρώπων που βιώνουν μια ανεπανάληπτη φτώχια. Μέσα από την συμμετοχή τους στην ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, δυναμώνουν ως χαρακτήρες, δεν γίνονται απλά κοινωνικά δραστήριοι και ξαναχτίζουν τις ζωές τους, αλλά εγκαθιδρύονται ως ηγετικές προσωπικότητες της κοινότητάς τους, δείχνοντας το παράδειγμα.

Το πρότζεκτ αυτό στηρίζεται από την ΜΚΟ Διογένης, η οποία επίσης εκδίδει το περιοδικό δρόμου ονόματι Σχεδία.

Περισσότερα για την Σχεδία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr