NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Πως φτάσαμε στην ανάγκη δημιουργίας του Δημοτικού σχολείου

Πως φτάσαμε στην ανάγκη δημιουργίας του Δημοτικού σχολείου

Λειτουργώντας το Σχολείο της Φύσης για κάποια χρόνια και εκπαιδεύοντας μέσα και τους γονείς, δημιουργήθηκε η ανάγκη από αυτούς πρώτα, να συνεχιστεί αυτή η εκπαίδευση και στην επόμενη βαθμίδα, στο Δημοτικό Σχολείο. Δεν ήθελαν να διακοπεί αυτή η βιωματική μάθηση που είχε να κάνει με τη φύση, τις αξίες ζωής, την εκπαίδευση στον εαυτό και στη συλλογικότητα, ούτε για τα παιδιά τους, ούτε για τους ίδιους.

Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους υλοποίησης του project αυτού και έτσι μπήκε στη ζωή μας ο Άγγελος  Πατσιάς, ο δάσκαλος που έκανε διάσημο το Φουρφουρά, ένα μικρό ορεινό χωριό στο Ρέθυμνο και που υλοποίησε εκπαιδευτικές πρακτικές πολύ κοντά στη φιλοσοφία μας και ο Γιάννης Σωτηράκος από την εταιρεία ΕΥ ΖΗΝ, ιδρυτής της Α2Κ, μιας οργάνωσης που μιλάει για την εκπαίδευση των παιδιών στο σήμερα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι σκέψεις είναι το σχολείο να λειτουργήσει σαν κοινότητα

Με γονείς, με το Σχολείο της Φύσης, τον Άγγελο και το Γιάννη, ονειρευόμαστε και υλοποιούμε ένα σχολείο, το Big Bang school, όπου από το όνομα ακόμα ορίζεται ως η μεγάλη έκρηξη, η δημιουργία από την αρχή. Να ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί όπου το χάσαμε και να δούμε τις συνθήκες, που διαμορφώνουν τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, δημιουργό και καινοτομία και δεν τον καθιστούν ουραγό των εξελίξεων και παθητικό καταναλωτή ιδεών, καταστάσεων και πραγμάτων.

Πως φτάσαμε στην ανάγκη δημιουργίας του Δημοτικού σχολείου

Στο Big Bang School τα παιδιά θα κάνουν μαθηματικά, γλώσσα, φυσική, γεωγραφία, ιστορία κτλ. σύμφωνα  με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος του ΥΠΕΠΘ σε εργαστήρια ξυλουργικής, κηπουρικής, ραπτικής, τεχνολογίας, μαγειρικής κτλ και θα μαθητεύουν σε projects αληθινής ζωής,  όπου η μάθηση θα έχει νόημα για αυτά και όπου θα αντιλαμβάνονται το τι και το γιατί των πραγμάτων. Θα κατανοούν έννοιες πίσω από τις δραστηριότητες, θα συνδέουν γνώσεις, θα κάνουν συμβούλια, θα παίρνουν αποφάσεις και θα εκπαιδεύονται στη δημοκρατία και στην ομάδα. Θα μαθαίνουν να βάζουν στόχους, να τους οργανώνουν και να αξιολογούν το αποτέλεσμα, και θα κατακτούν μεταγνωστικές ικανότητες. Μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες και δράσεις και μέσα από εμπειρίες θα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τα ταλέντα, τις κλίσεις τους και θα μάθουν να ορίζονται από αυτό που είναι και όχι από αυτό που κάνουν.

Το σχέδιο έχει προχωρήσει με την ίδρυση της Big Bang Κτηριακή Α. Ε. και την αγορά οικοπέδου 19 στρεμμάτων στο Λάκωμμα, μια περιοχή κοντά στο Σχολειό της Φύσης, στον Τρίλοφο Θεσ/νίκης και με πολύ εύκολη πρόσβαση από Θεσ/νίκη. Είναι ένας τόπος που εμπνέει καθώς "βλέπει" θάλασσα και Όλυμπο και βοηθάει την εκπαιδευτική διαδικασία με τη φύση γύρω του σε μεγάλη έκταση, όπου τα παιδιά θα έχουν χώρο για σύνδεση, δράση, εξερεύνηση και ανακάλυψη.

Οι σκέψεις είναι το σχολείο να λειτουργήσει σαν κοινότητα, όπου οι γονείς αλλά και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την εκπαίδευση αυτή, να συμμετέχουν σε κομμάτια αυτής της σχολικής πραγματικότητας και να τα λειτουργήσουν , όπως το εξωτερικό κυλικείο ( το εντός σχολείου θα δοθεί στα παιδιά), τα σχολικά, το μαγειρείο το οποίο να λειτουργεί σε σύνδεση με το χωράφι, όπου πάλι γονείς θα καλλιεργούν και θα παράγουν λαχανικά. Οι σκέψεις δε σταματούν πουθενά και συνεχώς αναδύονται ιδέες.

Είμαστε αισιόδοξοι και προχωράμε με ανθρώπους που συναντάμε στην πορεία και που γίνονται συνοδοιπόροι στο μεγάλο όραμα ενός σχολείου για δημιουργούς. Στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε είναι μαζί μας ο Πώλ Ευμορφίδης, ο ιδρυτής της Coco-mat, ένας άνθρωπος που μετουσιώνει την ουσία της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας σε πράξη. Μαζί του σχεδιάζουμε τώρα την κατασκευή ενός εντελώς οικολογικού κτηρίου με φυσικά υλικά και μηδέν οικολογικό αποτύπωμα. Τη σχέση τη χτίσαμε στη διάρκεια μιας τριήμερης ποδηλατοδρομίας, που έγινε μαζί του από Θεσ/νίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη όπου πήραν μέρος 26 γονείς και δάσκαλοι από το Σχολειό της Φύσης. Εκεί υπερβαίνοντας πολλές φορές τον εαυτό μας, μέσα σε βροχή ομίχλη και αέρα, ζήσαμε το ότι εμείς περιορίζουμε τα όρια μας και το μαθαίνουμε και στα παιδιά μας, γιατί λέμε δεν μπορώ και δεν γίνεται. Αυτοί λοιπόν που λένε "αυτό δε γίνεται, ας κάνουν χώρο σε αυτούς που ήδη το κάνουν."

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr