NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη όταν υποβάλλετε αίτηση για θέση εργασίας!

Πώς να αντιμετωπίσετε την απόρριψη όταν υποβάλλετε αίτηση για θέση εργασίας!

Έχει τύχει σε όλους. Έχετε συντάξει ένα εξαιρετικό βιογραφικό σημείωμα, δημιουργήσατε την ιδανική συνοδευτική επιστολή, περάσατε με επιτυχία τη συνέντευξη, περιμένατε το τηλεφώνημα ή το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κομμένη την ανάσα και το αποτέλεσμα ήταν ένα «ευχαριστούμε, αλλά δεν...». Κι αυτό, αν είσαστε τυχερός και λάβετε απάντηση.

Η απόρριψη, σε οποιαδήποτε μορφή, δύσκολα γίνεται αποδεκτή. Ακόμη και αν είστε άνθρωπος με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, η απόρριψη μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλετε για τον εαυτό σας. Όταν μάλιστα πρόκειται για ευκαιρίες απασχόλησης, μπορεί, απλώς και μόνο λόγω του επιπέδου του ανταγωνισμού στη σύγχρονη αγορά εργασίας, να έλθετε αντιμέτωποι με την απόρριψη αρκετές φορές.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αντιμετωπίσετε την απόρριψη και, ακόμη καλύτερα, να τη μετατρέψετε σε πλεονέκτημα; Αφού εξετάσαμε το θέμα προσεκτικά, καταλήξαμε σε τέσσερα βασικά σημεία που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του:

Η απόρριψη… δεν αφορά πάντοτε εσάς

Ένα από τα βασικά στοιχεία που δεν μπορείτε να ελέγξετε κατά την αναζήτηση εργασίας είναι ποιος άλλος ενδέχεται να αναζητά εργασία ταυτόχρονα με εσάς. Ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο τα προσόντα σας αντιστοιχούν στην περιγραφή της θέσης εργασίας και τη βεβαιότητά σας για το ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος για τον συγκεκριμένο ρόλο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος άλλος να έχει λίγο μεγαλύτερη εμπειρία. Μερικές παραπάνω δεξιότητες. Ένα επιπλέον προσόν. Μικρές μεν διαφορές, αλλά όταν για την ίδια θέση εργασίας έχουν υποβάλει αίτηση 100 άτομα, οι διαφορές αυτές συχνά αρκούν ώστε να ξεχωρίσει αυτός που τις έχει.

Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι η απόρριψη δεν σημαίνει ότι είστε ανεπαρκής. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι εμφανίστηκε κάποιος με μερικά επιπλέον προσόντα. Επιμένετε και, την επόμενη φορά, μπορεί να είστε εσείς στη θέση του!

 Η απόρριψη… μπορεί να είναι ένα καλό μάθημα

Όσες περισσότερες αιτήσεις υποβάλετε για θέσεις εργασίας, τόσο βελτιώνεστε. Παρομοίως, σε όσες περισσότερες συνεντεύξεις συμμετέχετε, τόσο καλύτερα θα γνωρίζετε τι να αναμένετε και πώς να προετοιμάζεστε. Όποτε μπορείτε, ζητάτε τη γνώμη των υπεύθυνων σχετικά με την απόρριψή σας και φροντίζετε να τη λαμβάνετε υπόψη. Έτσι, η απόρριψη μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε καλύτερα την προσέγγισή σας σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εργασίας και να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να καταλάβετε τη συγκεκριμένη θέση εργασίας σε επόμενη ευκαιρία.

 Η απόρριψη… μπορεί να σημαίνει ότι κάτι καλύτερο σας περιμένει

Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη ώρα, την επόμενη μέρα. Αντί να θεωρείτε την απόρριψη ως αποτυχία, γιατί να μην τη δείτε ως ευκαιρία; Όποια και να ήταν η θέση εργασίας που δεν κερδίσατε, έχετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε την επόμενη ευκαιρία και, ... ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε κάτι πολύ καλύτερο.

 Η απόρριψη… μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας

Φαίνεται παράδοξο, αλλά η εμπειρία της απόρριψης μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί θετική. Η απόρριψη σάς βοηθά να αναγνωρίσετε στοιχεία του εαυτού σας που ενδεχομένως να μην είχατε παρατηρήσει στο παρελθόν, όπως επίσης και να προσδιορίσετε τις πραγματικές αιτίες των αρνητικών συναισθημάτων σας. Εάν έχετε στεναχωρηθεί για το ότι δεν προσληφθήκατε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, αυτό οφείλεται στο ότι επιθυμούσατε έντονα να προσληφθείτε; Ή μήπως οφείλεται στο ότι κουραστήκατε να σας απορρίπτουν; Το να θέτετε στον εαυτό σας αυτού του είδους τα ερωτήματα μπορεί να έχει καταλυτική σημασία για την προσαρμογή της στρατηγικής αναζήτησης εργασίας που θα ακολουθήσετε, καθώς και για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η ενίσχυση της αυτοσυνειδησίας σας θα σας βοηθήσει επίσης όχι μόνο να αναγνωρίσετε ότι το σφάλμα δεν ήταν δικό σας, ότι η απόρριψη μπορεί να είναι ένα καλό μάθημα, ότι κάτι καλύτερο σας περιμένει, αλλά να το πιστέψετε. Θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι παρότι η απόρριψη πάντα ενοχλεί, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Είναι απλώς μια συνήθης εμπειρία της ζωής και κάτι το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε για να γίνετε πιο δυνατός.

Πηγή: Eures

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr