NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

2 σημαντικά Ε (έψιλον): Ενθουσιασμός & Εμπειρία

2 σημαντικά Ε (έψιλον): Ενθουσιασμός & Εμπειρία

Νέος και ωραίος ή παλιός και αλλιώς;

Όταν είσαι νέος και ξεκινάς κάτι καινούργιο, ο μοναδικός μοχλός παρακίνησης που έχεις είναι ο ενθουσιασμός. Υπάρχει ξαφνικά μία ενέργεια που σε έχει κατακλύσει και νιώθεις ανίκητος με ένα αίσθημα δυναμισμού να κατακτήσεις το πλανήτη. Είσαι σαν μωρό που μόλις έμαθε να περπατάει και γυρνάει άσκοπα στο χώρο επειδή μπορεί, μη γνωρίζοντας τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει.

Κοιτάζοντας το αυτό από τη σκοπιά του κάποιος “παλιός”, παρατηρεί μία παιδική γοητεία σε όλο αυτό. Παρατηρεί έναν άπειρο άνθρωπο με τόση δύναμη μέσα του, φαινομενικά έτοιμο να πραγματοποιήσει τους στόχους του και αναρωτιέται “στο πρώτο εμπόδιο πόσο ποσοστό ενθουσιασμού θα χάσει;”.

Παράθεση - epixeiro.gr

Εμπόδισε τα εμπόδια να εμποδίσουν το δρόμο σου

Βλέπεις ο ενθουσιασμός είναι το αρχικό σου όπλο στη μάχη για την επιτυχία, όμως στο πρώτο εμπόδιο δεν πρέπει ποτέ να χαμηλώνεις το όπλο σου. Εν αντιθέσει πρέπει να βγάζεις και ένα δεύτερο όπλο γιατί δεν ξέρεις πόσο μεγάλο είναι το εμπόδιο. Ο ενθουσιασμός πρέπει να μένει αλώβητος στη πορεία σας προς την επιτυχία αλλιώς οι πιθανότητες νίκης μειώνονται. Ο “παλιός” εδώ υπερτερεί στην εμπειρία. Γνωρίζει πως στο πρώτο εμπόδιο πρέπει να αξιολογήσει το μέγεθος του και αμέσως μετά να εστιάσει στη λύση και μόνο στη λύση. Εστιάζοντας στο πρόβλημα το μόνο που δημιουργείς είναι και άλλα προβλήματα. Εστιάζοντας στη λύση θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις, βάζεις το μυαλό σου αμέσως σε λειτουργία αναζήτησης και επίλυσης του προβλήματος.

Τι γίνεται όμως όταν ο “παλιός” που έχει την εμπειρία μετά από χρόνια επανάληψης έχει χάσει τον ενθουσιασμό και την ενέργεια του; Η απάντηση είναι απλή: χάνει. Την εμπειρία του “παλιού”, δεν μπορεί να την έχει κάποιος που μόλις ξεκινάει. Το είπαμε και πριν, η εμπειρία έρχεται με την επανάληψη. Τώρα ας επανέλθουμε λίγο στην ερώτηση του τίτλου:

Νέος και ωραίος ή παλιός και αλλιώς;

Εγώ θα έλεγα γιατί όχι νέος και αλλιώς ή παλιός και ωραίος.

Ο νέος είναι ωραίος λόγω ενθουσιασμού και δυναμικότητας όπου αυτά τα δύο στοιχεία μαζί πρεσβεύουν μία όμορφη γοητεία. Ο παλιός είναι αλλιώς γιατί έχει το όπλο της εμπειρίας. Ελίσσεται διαφορετικά σε πολλές καταστάσεις. Είναι γνωστό (αν δεν είναι, καλό θα είναι να γίνει) ότι ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του ενώ ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων. Συνεπώς, "σοφός νέος = ένας νέος αλλιώς" και αντίστοιχα ένας “ενθουσιασμένος παλιός = ένας παλιός ωραίος.”

Αν ξεκινάς κάτι τώρα, να μαθαίνεις από τα λάθη σου αλλά να αποφύγεις λάθη που έχουν κάνει ήδη άλλοι παλαιότερα στο αντικείμενο σου. Αν πάλι είσαι “παλιά καραβάνα” βρες τον ενθουσιασμό που είχες όταν ξεκίνησες. Θυμήσου τον ενθουσιασμό που είχες στα πρώτα σου βήματα και νιώσε ξανά αυτήν την ενέργεια που σε βοήθησε στις πρώτες σου επιτυχίες παρόλο που είχες έλλειψη εμπειρίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr