NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Νέο υλικό με πρώτη ύλη τα ξερά φύκια από την Metis Seagrass

Νέο υλικό με πρώτη ύλη τα ξερά φύκια από την Metis Seagrass

Με αφορμή την συμμετοχή στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2017, το epixeiro.gr επικοινώνησε με την Metis Seagrass, η οποία αποτελείται από τον Γιάννη Παυλάκη, Founder και Spatial designer και την Βάσια Χονδρού, Partner και Business developer, ενώ πλαισιώνεται και από μια σύμβουλο στον τομέα του Brand & Communication.

Η Metis Seagrass έχει αναπτύξει ένα νέο υλικό με πρώτη ύλη τα ξερά φύκια της Posidonia oceanica, τα οποία ξεβράζονται στις παραλίες της Μεσογείου.  Αξιοποιώντας ένα φυσικό πόρο που διαφορετικά θα κατέληγε στις χωματερές, η Metis Seagrass  δημιουργεί οικολογικά πάνελ (biocomposite) με ποικίλες εφαρμογές στον κατασκευαστικό τομέα των εσωτερικών χώρων, ως wall covering, veneer και partition.

Στόχος είναι, η χρήση των πάνελ της Metis Seagrass να δώσει στους interior designers και στους αρχιτέκτονες και κατά συνέπεια στους καταναλωτές, μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών υλικών με το ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα για πιο υγιείς εσωτερικούς χώρους.

Παράθεση - epixeiro.gr

Για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας χρειάζεται αφοσίωση, αρκετός χρόνος, προσωπική εργασία και οικονομικές θυσίες

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Κάθε χρόνο, τόνοι ξερών φυκιών ξεβράζονται  στις ακτές και απομακρύνονται από τις παραλίες της Μεσογείου από τους Δήμους για τουριστικούς σκοπούς, με υψηλό κόστος συλλογής.  Στη συνέχεια καταλήγουν ως «σκουπίδια» στους χώρους υγειονομικής ταφής αυξάνοντας τον όγκο απορριμμάτων και επιβαρύνοντας τους ΧΥΤΑ που αντιμετωπίζουν Ευρωπαϊκά πρόστιμα.  Η Metis Seagrass χρησιμοποιώντας τα ξερά φύκια ως πρώτη ύλη για την κατασκευή οικολογικών πάνελ μειώνει τον όγκο απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ και συμβάλλει στην ανακύκλωση.  Επιπρόσθετα, η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση των κτιρίων είναι κατά 2-5 φορές μεγαλύτερη από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση και μια από τις κύριες αιτίες της είναι η χρήση τοξικών ουσιών στα κατασκευαστικά υλικά.

Τα πάνελ της Metis Seagrass είναι 100% φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και μπορούν να προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών πετρελαιοχημικών και μη οικολογικών πάνελ, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ένα πιο υγιές εσωτερικό περιβάλλον.

 Ποιο είναι το όραμα σας;

Η Metis Seagrass επαναχρησιμοποιεί τα ξερά φύκια δίνοντας την έμπνευση για πιο φυσικούς και υγιείς εσωτερικούς χώρους, ώστε τα ξερά φύκια να μην αντιμετωπίζονται ως απόβλητα αλλά ως μια σημαντική φυσική πρώτη ύλη.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;

Το 2013 η Metis Seagrass κέρδισε το πρώτο βραβείο Cleantech και ήταν επίσημος προμηθευτής της έκθεσης 100% Design, το 2015 στο Λονδίνο.

Προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει συνεργασία με ένα παγκόσμιο δίκτυο από βιβλιοθήκες νέων υλικών (material libraries) που αποτελούν  εκθεσιακούς χώρους για αρχιτέκτονες και interior designers σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Το 2016 έλαβε μέρος στην Mets Trade,  στο Άμστερνταμ και το 2017 στις εκθέσεις Architect@Work και Material Xperience στο Λονδίνο και αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκθεση Architect@Work τον Μάιο στο Τορόντο.

Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;

Βασικό στοιχείο της ομάδας είναι η καλή συνεργασία και η σωστή οργάνωση. Η επιμονή και το πάθος, ήδη έχουν ως αποτέλεσμα η Metis Seagrass να έχει προσελκύσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον, πράγμα που ενδυναμώνει το κίνητρο και οδηγεί σε νέους στόχους.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας χρειάζεται αφοσίωση, αρκετός χρόνος, προσωπική εργασία και οικονομικές θυσίες. Για να μπορέσει όμως μια startup να αναπτυχθεί περισσότερο, να ανταπεξέλθει στην αγορά και στον μελλοντικό ανταγωνισμό γίνεται αναγκαία η χρηματοδότησή της από ανθρώπους με επιχειρηματική εμπειρία.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Κύρια αρχή είναι να πιστεύει κανείς σε αυτό που κάνει έχοντας την επιμονή και την υπομονή. Η συνεργασία της ομάδας όμως είναι αυτή που τις περισσότερες φορές θα κρίνει το αποτέλεσμα, καθώς με εμπιστοσύνη, σεβασμό, συντονισμό και οργάνωση τα πράγματα γίνονται πιο αποδοτικά.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι κάθε βήμα να μην γίνεται βιαστικά, αλλά σωστά και με αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το χρονοδιάγραμμα και οι ξεκάθαροι στόχοι είναι χρήσιμα κατευθυντήρια εργαλεία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr