NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

Νέες συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με ελληνικές τράπεζες

Νέες συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με ελληνικές τράπεζες

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) υπέγραψε τέσσερις συμβάσεις με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω των οποίων θα διοχετευθούν 420 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 2 000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ανά τη χώρα. 

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Το ΕΤΣΕ είναι ο κεντρικός πυλώνας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ("Σχέδιο Γιούνκερ"). Το Σχέδιο Γιούνκερ ήδη αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ και 183,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της Ευρώπης.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν θα επιτρέψουν στις δύο τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια με σημαντικά μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COSME. Οι τράπεζες θα στηρίξουν επίσης καινοτόμες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία", η οποία στηρίζεται από το πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, με συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ελληνικού τραπεζικού και δημόσιου τομέα. 

Το COSME είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Το 60% τουλάχιστον του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών ΜΜΕ σε χρηματοδότηση, μέσω δύο χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Ο Μηχανισμός Εγγύησης ∆ανείων του COSME επιτρέπει την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν να παρέχουν περισσότερα δάνεια και χρηματοδοτικές μισθώσεις σε ΜΜΕ. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ. Επιπλέον, μέσω του Μηχανισμού Μετοχικού Κεφαλαίου για την Ανάπτυξη, το πρόγραμμα COSME επενδύει σε μετοχικά επενδυτικά κεφάλαια που παρέχουν επιχειρηματικά κεφάλαια σε ΜΜΕ, κυρίως σε στάδιο επέκτασης και μεγέθυνσης. Το πρόγραμμα COSME στηρίζεται στην επιτυχία του Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (2007-2013), το οποίο συνέβαλε στην κινητοποίηση δανείων συνολικού ύψους άνω των 21 δισ. ευρώ και επιχειρηματικών κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ προς περίπου 400 000 ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Για πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με επιλεγμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα τους: www.access2finance.eu.

Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnovFin για τις ΜΜΕ θεσπίστηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία", η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Ο μηχανισμός αυτός παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για δάνεια ύψους μεταξύ 25 000 ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με προσωπικό μέχρι 499 ατόμων) σε δανειακή χρηματοδότηση. Ο μηχανισμός αυτός τελεί υπό τη διαχείριση του ΕΤαΕ και εφαρμόζεται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων – τραπεζών και άλλων οργανισμών – στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες. Μέσω του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί φορείς καλύπτονται με εγγύηση της ΕΕ και του ΕΤαΕ για μέρος των τυχόν ζημιών τους από δανειακές χρηματοδοτήσεις που εντάσσονται στον μηχανισμό. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr