NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Αγροποιήματα Δερμιτζάκης: Η Κρητική σουλτανίνα σταφίδα... αλλιώς!

Αγροποιήματα Δερμιτζάκης: Η Κρητική σουλτανίνα σταφίδα... αλλιώς!

Είναι καστανόξανθη, γλυκιά και τρώγεται σκέτη σαν γλυκό ή μέσα σε κέϊκ και αρτοποιήματα. Αποτελεί το Κρητικό super – food και εμφανίζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει ενάντια στη κακή χοληστερόλη και είναι ευνοϊκή προς τους διαβητικούς. 

Ο λόγος για τη σταφίδα, για την ακρίβεια την ποικιλία Σουλτανίνα αφού είμαστε στην Κρήτη, ένα προϊόν το οποίο δίνει ζωή μόλις 2 χρόνων σε μια οικογενειακή επιχείρηση που το εμπορεύεται, τα “Αγροποιήματα Δερμιτζάκη”. Για την απόφασή τους να ασχοληθούν με αυτή και το όλο τους εγχείρημα μας μίλησε ο υπεύθυνος της εταιρείας, κος Δημήτρης Δερμιτζάκης.  

Όλα άρχισαν από τον πατέρα του, όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Δερμιτζάκης, αγρότη στο επάγγελμα, ο οποίος έχοντας μια αρκετά σημαντική έκταση στρεμμάτων με αμπέλια (περίπου 30 στρ.) στην Αυγενική Ηρακλείου αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, που έκανε ως τότε, και να στραφεί στη σταφίδα. Αφορμή ήταν οι πολύ χαμηλές τιμές που επικρατούσαν στην αγορά στο σταφύλι σε συνδυασμό με μια σημαντική πτώση, τα τελευταία χρόνια, της σταφιδοπαραγωγής σε όλη την Κρήτη. Η εγχώρια αγορά ζητά σταφίδα και τους χειμερινούς μήνες, αίτημα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τις ντόπιες ποσότητες και γίνονται εισαγωγές, οπότε η οικογενειακή επιχείρηση “Αγροποιήματα Δερμιτζάκης” θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό και να προωθήσει στην αγορά την δική της.

Αγροποιήματα Δερμιτζάκης: Η Κρητική σουλτανίνα σταφίδα... αλλιώς!

Που πόνταραν; Στο πλεονέκτημα που τους έδινε η διαφορετική επεξεργασία της. Γιατί η ποιότητα της Κρητικής Σουλτανίνας σταφίδας ήταν και είναι αδιαμφισβήτητη. Μετά από καθοδήγηση γεωπόνων και σε συνεργασία με εργοστάσιο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, η επεξεργασία του προϊόντος γίνεται με εμβάπτιση των σταφυλιών σε συγκεκριμένο λάδι και ακολουθεί αποξήρανση στο χωράφι όπου μετά από  10 – 15 μέρες οδηγείται στο εργοστάσιο για καθαρισμό, πλύσιμο και απομίσχωση. Αν η σταφίδα προορίζεται να πουληθεί χύμα τότε συσκευάζεται σε 10κιλες κούτες. Έχουν, όμως, την δυνατότητα να συσκευάσουν και οι ίδιοι σταφίδα σε σακουλάκι 200 gr, οπότε εκεί το προϊόν επιστρέφει σε εξουσιοδοτημένο   τυποποιητήριο από όπου θα προωθηθεί στους καταναλωτές. 

Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα; Στο στάδιο της τυποποίησης δεν προσθέτουν σαν συντηρητικά θειώδη, όπως γίνεται κατά κόρον, αλλά ένα φυσικό αρωματικό, την δάφνη, και κανέλα. Η σταφίδα τους, επομένως, είναι η κλασσική καστανή και εύγευστη χωρίς το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και την δυσάρεστη μυρωδιά που έχουν όσες έχουν επεξεργαστεί με θειώδη. Καθώς, όπως μας αναφέρει, ο κος Δερμιτζάκης “ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Η κατακίτρινη σταφίδα, που πολλοί πιστεύουν πως είναι πολύ καλή ποιοτικά, είναι εμπλουτισμένη με θειώδη που εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε. Η φιλοσοφία μας είναι να έχουμε ένα φυσικό προϊόν, με φυσικό τρόπο συντήρησης, όσο χρονοβόρο ή χαμηλού κέρδους για εμάς κι αν είναι αυτό”.  

Οι πρώτες παρτίδες που δόθηκαν, πριν 2 χρόνια, σε ένα τοπικό μαγαζί στο Ηράκλειο με ξηρούς καρπούς άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και είχαν τέτοια ζήτηση που χρειάστηκε να ξαναδώσουν προϊόν. Αυτό ήταν η αρχή μιας διαδρομής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς ασχολείται ενεργά, πλέον, στο όλο εγχείρημα και ο ίδιος. Εκτός της σκέτης σταφίδας με την δάφνη και την κανέλα ως συντηρητικά, προωθούν έναν ακόμη κωδικό. Ένα γευστικότατο και πλήρες σνακ το οποίο περιλαμβάνει σε ένα σακουλάκι 200 gr σταφίδα, καρύδι και αμύγδαλα αποφλοιωμένα που έχουν ονομάσει “Πρωϊνό από σπίτι”. Συνεργάζονται και προμηθεύονται αυτούς τους καρπούς από ντόπιους παραγωγούς που έχουν δένδρα, μιας και οι δικές τους ποσότητες δεν επαρκούν. Ο όγκος της σταφίδας που διακινούν σε μια καλή παραγωγικά χρονιά είναι, περίπου, 10 τόνοι. Το 80% της παραγωγής στηρίζεται στα δικά τους κτήματα ενώ ένα μικρό ποσοστό αγοράζεται από άλλους παραγωγούς και πάντα πριν διοχετευθεί στην αγορά ελέγχεται ποιοτικά. Η εταιρεία, άλλωστε όπως μας επισημαίνει ο κος Δερμιτζάκης, ακολουθεί όλα τα πρότυπα ελέγχων με συχνές βιοχημικές αναλύσεις από εγκεκριμένο, πιστοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), βιοερευνητικό εργαστήριο.

Αγροποιήματα Δερμιτζάκης: Η Κρητική σουλτανίνα σταφίδα... αλλιώς!

Πρωταρχικό τους μέλημα είναι η ποιότητα του προϊόντος που θα φτάσει στον καταναλωτή, γι΄ αυτό παρακολουθούν οι ίδιοι όλα τα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας και της τυποποίησης εξετάζοντας με λεπτομέρεια τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις συνθήκες υγιεινής της αποθήκης τους. Τα προϊόντα τους σε προσιτές τιμές, εντός Κρήτης, θα τα βρει κάποιος στα super – markets Χαλκιαδάκης και ΣΥΝ.ΚΑ όπως, επίσης, στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, “Βιδάκης” και “Mocannella” στο Ηράκλειο και “Αρχοντάκης” στα Χανιά. Στην Αθήνα, στο κατάστημα delicatessen “Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής” στη Σοφοκλέους και στα “Γεύσεις Κρήτης” – Χαλκιαδάκης. Ενώ αν βρεθείτε στο νησί της Σαντορίνης, είναι και εκεί, στο κάταστημα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines Winery. Έχουν σελίδα στο διαδίκτυο, την www.agropoem.gr, την οποία φροντίζουν να ενημερώνουν συνεχώς με νέα τους και διάφορα σχετικά κείμενα όπως για παράδειγμα, συνταγές με σταφίδα, τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής, κ.ά. 

Στόχος τους, για το μέλλον, να πάρουν το σήμα “Κρήτη” και, επίσης, την πιστοποίηση κατά ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 έχει ψηφισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κρητική Σουλτανίνα σταφίδα ως ΠΓΕ. Δύσκολο και ψυχοφθόρο το επιχειρείν, όπως μας εξηγεί ο κος Δερμιτζάκης. “Καλά όλα τα προγράμματα που υπάρχουν, καλό είναι να προσπαθεί κάποιος για μια εγκατάσταση ή ανανέωση του φυτικού ή ζωϊκού του κεφαλαίου αλλά ο τρόπος χρηματοδότησης είναι προβληματικός. Γενικά, δεν είναι γόνιμο το έδαφος για τον πρωτογενή τομέα που είναι δύσκολος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες έξω από τον κάθε παραγωγό ή επιχειρηματία (πχ. καιρικές συνθήκες) με την φορολογία που υπάρχει τώρα”, μας αναφέρει. Επιπροσθέτως, συμπληρώνει, πως “δεν υπήρχε ούτε υπάρχει μια αγροτική πολιτική από το αρμόδιο Υπουργείο τέτοια που να μάχεται για το καλό των δικών μας, τοπικών, προϊόντων”.   

Εργάζονται, επίσης, για να συμμετάσχουν στην πρώτη τους έκθεση και εξετάζουν προτάσεις που τους έχουν γίνει για συνεργασία με άλλους παραγωγούς τοπικών προϊόντων αλλά και την παρουσία του σνακ τους “Πρωϊνό από σπίτι” σε menu ξενοδοχείων. Εκτός της σταφίδας, επεξεργάζονται τον μούστο των σταφυλιών και διοχετεύουν στην αγορά, πάντα με την ετικέτα “Αγροποιήματα”, κάποιες λίγες ποσότητες πετιμεζιού σε γυάλινη φιάλη. Ενώ, όπως μας αναφέρει ο κος Δερμιτζάκης για το τέλος, σκέφτονται να προωθήσουν ένα καινούριο τρόπο επεξεργασίας του αμπελόφυλλου, κάτι που το πειραματίζονται καιρό με τους γεωπόνους – συμβούλους τους χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει στη μέθοδο, ώστε κάθε νοικοκυρά να έχει “φρέσκα” αμπελόφυλλα όποτε το θελήσει.   

Δοκιμάσαμε, φυσικά, σταφίδα κατά την διάρκεια της συζήτησής μας και διαπιστώσαμε και οι ίδιοι πως η δάφνη με την κανέλα της προσθέτουν ένα ευχάριστο άρωμα και μια ζουμερή γεύση. Θα περιμένουμε νεότερα από την εταιρεία “Αγροποιήματα Δερμιτζάκης” σχετικά με τα νέα τους προϊόντα και ελπίζουμε η προσπάθειά τους για εδραίωση της αποξηραμένης σταφίδας τους στην αγορά να στέφεται, μόνο, με επιτυχίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr