NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Επιχειρείν ελληνικά αλλά... εκτός Ελλάδας

Επιχειρείν ελληνικά αλλά... εκτός Ελλάδας

Η επιχειρηματικότητα πάντα με συνάρπαζε! Το να ξεκινάς κόντρα σε αντιξοότητες με ό,τι μέσα διαθέτεις και να συνθέτεις, να βρίσκεις συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και λύσεις απ 'το πουθενά, ήταν κάτι που ήθελα πάντα να δοκιμάσω. Αλλά δεν είχα ιδέα πως, πού και κυρίως, με τι. Για χρόνια το ξέχασα και ταξίδευα τον κόσμο. Όταν όμως η „κρίση“ ήρθε για τα καλά στην Ελλάδα το 2010, ένιωσα ό,τι έπρεπε να δράσω. Και τότε έγραψα το πρώτο μου business plan. Όντας Μυτιληνιός από αγροτική οικογένεια, δε θέλει και πολλή φαντασία για να βρει κάνεις για ποιο προϊόν. Tο ελαιόλαδο.

Ωστόσο δίσταζα να βασιστώ στην Ελλάδα. Έβλεπα ότι η οικονομική κρίση είναι όχι αιτία, αλλά συνέπεια μιας βαθύτερης πνευματικής κρίσης που εκφραζόταν με έλλειψη ενότητας, δικαιοσύνης, διαφάνειας, ακόμα και απλού φορολογικού πλαισίου. Δυστυχώς πρόκειται για έλλειψη που ταλανίζει ακόμα την πολύπαθη χώρα μας, 7 χρόνια μετά και κανείς δε ξέρει για πόσο ακόμα. Έχουν προκύψει νέοι, ανελέητοι φόροι και δυσθεώρητες εισφορές, ενώ πολλοί ακόμα διδάσκουν τους νέους ότι πρότυπο ζωής είναι μια θέση στο δημόσιο και μια πρόωρη σύνταξη. Ειδικά στο χώρο του ελαιόλαδου, ένα ακόμα εμπόδιο είναι οι μεσάζοντες, οι έμποροι που αγοράζουν το λάδι μας χύμα μισοτιμής, το ανακατεύουν με ξένα, κατώτερα και το πουλούν χρυσάφι.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το επιχειρείν εκτός Ελλάδος μπορεί να ωφελήσει άμεσα ΚΑΙ την Ελλάδα!

Αλλά ποτέ δεν έπαψα ν' αγαπώ τον τόπο μου. Να θέλω να ενισχύσω τους ανθρώπους του να εξάγουν τα υπέροχα προϊόντα τους, να προστατέψουν το περιβάλλον, να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και την πρόνοια για τους άλλους

Γι' αυτό έστησα την επιχείρηση μου σε ένα τόπο που και αγαπά την επιχειρηματικότητα ενισχύοντας όσους ρισκάρουν και προσφέρει ποιότητα ζωής για να ζήσω με την οικογένειά μου. Στη Βιέννη της Αυστρίας, εδώ και 1,5 χρόνο πια φέρνω βιολογικό λάδι και ελιές από το νησί, σε 34 εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία. Το λάδι διατίθεται κυρίως σε μικρά, καλαίσθητα μπουκάλια σε καλές τιμές. Οι Βιεννέζοι εκτιμούν πολύ το ελληνικό λάδι για τη γεμάτη γεύση του, το πλούσιο άρωμά του και την υψηλή θρεπτική του αξία. Πάνω από 2 τόνοι ήδη έχουν πωληθεί φέρνοντας απασχόληση σε 3-4 οικογένειες στο νησί, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων χορηγείται σε ΜΚΟ που φροντίζουν δεκάδες παιδιά προσφύγων αλλά και ντόπιων, όπως το ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, για φάρμακα, θέρμανση και βιβλία.

Δεν ήταν εύκολο. Το να επιχειρήσω από το εξωτερικό αντιμετώπισε πολλές πρακτικές δυσκολίες όπως την εκμάθηση της νέας γλώσσας κι άλλου νομοθετικού πλαισίου. Πρώτα ο ίδιος μου εαυτός έθεσε φόβους, δισταγμούς αλλά και ηθικούς φραγμούς: Μήπως ''εγκατέλειπα'' αβοήθητη τη χώρα μου; Κάθε άλλο. H φυσική μου παρουσία δεν άλλαζε κάτι. Πολύ περισσότερο βοηθά η ενίσχυση των εξαγωγών, η δημιουργία απασχόλησης, ενίσχυση βιολογικών μορφών καλλιέργεια και εξασφάλιση πόρων για κοινωνική πρόνοια στους δύσκολους καιρούς που περνάν όλοι στην Ελλάδα αλλά ειδικά τα νησιά του Αιγαίου. Και μ' αυτή την πίστη ξεπεράστηκαν και τα πρακτικά εμπόδια: Και τη γλώσσα έμαθα και τους νόμους και πελάτες βρήκα γρήγορα. Ήδη ετοιμάζουμε με όρεξη τη δική μας μάρκα ώστε να ενισχύσουμε και πιο συλλογικές προσπάθειες και να πάμε σε νέες αγορές.

Με σκληρή δουλειά, έγκαιρη προετοιμασία και πίστη για την επιτυχία, το επιχειρείν εκτός Ελλάδος μπορεί να ωφελήσει άμεσα ΚΑΙ την Ελλάδα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr