NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Give&Fund: Η Ελληνική πλατφόρμα crowdfunding

Give&Fund: Η Ελληνική πλατφόρμα crowdfunding

Ο Γιάννης Χατζήμπεης, επαγγελματίας του marketing&fundraising και ιδρυτής του give&fund, μίλησε στο epixeiro.gr.

Ο Γιάννης Χατζήμπεης έχει πλούσιο βιογραφικό και 20ετή εμπειρία στο χώρο, εργάζεται, τα τελευταία χρόνια, ως Σύμβουλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής σε θέματα marketing / χορηγιών. Ο ίδιος έχει υπάρξει αθλητής υψηλού επιπέδου, με παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις, και είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που έχει ολοκληρώσει το μαραθώνιο αγώνα τριάθλου Ironman (Φρανκφούρτη, 2014). Ο Γιάννης μοιράζεται συχνά τις εμπειρίες του πραγματοποιώντας ομιλίες σε σχολεία, φοιτητές, εταιρικά και άλλα ακροατήρια, ως motivational speaker. Τι είναι λοιπόν το Give&Fund του οποίου είναι ιδρυτής;

Η υλοποίηση της ιδέας του give&fund, ξεκίνησε το 2013 με ένα lightopening και  από το 2014 ξεκίνησε κανονικά την λειτουργία του. Δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Χατζήμπεη, όπου με την συνδρομή  εξειδικευμένων φίλων και συνεργατών που εργάστηκαν εθελοντικά δημιούργησαν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την φιλοξενία projects που αναζητούν χρηματοδότηση μέσα από το crowdfunding. Σκοπός τους είναι, να προσφέρουν με απλό, οικονομικό, ασφαλή και διαφανή τρόπο, την δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων σε ανθρώπους και οργανισμούς που θέλουν να υποστηρίξουν στόχους, όνειρα και ανάγκες με αξιοπρεπή και τίμιο τρόπο. «Θα θέλαμε επίσης μέσα από το give&fund, να ενσαρκώσουμε την αξία της αλληλεγγύης και να στηρίξουμε την ικανότητα των ανθρώπων για δημιουργική δράση και παραγωγική εργασία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Χατζήμπεης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Μέχρι στιγμής το Give&Fund έχει φιλοξενήσει πάνω από 50 projects και έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση πάνω από 200.00 ευρώ

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το Give&Fund; Τι σας ενέπνευσε;

Το 2012, είχα προκριθεί να συμμετάσχω, σαν αθλητής, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, που θα γινόταν στην Νέα Ζηλανδία. Πολύ μακρινό ταξίδι και πολύ ακριβό, σε εκείνη την φάση δεν μπορούσα να το υποστηρίξω, άρχισα όμως να ψάχνω και να αναρωτιέμαι τι κάνουν οι συνάδελφοι μου αθλητές από άλλες χώρες. Ανακάλυψα λοιπόν ότι αρκετοί ακολουθούσαν το crowdfunding. Είχα εμπειρία από Χορηγίες και προγράμματα Χορηγιών ( Ολυμπιακούς & Παραολυμπιακούς Αγώνες) μου άρεσε πολύ σαν ιδέα και σκέφτηκα ότι μέσα στην Ελλάδα της γενικότερης κρίσης πρέπει να σκεφτόμαστε με καινοτόμο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Έτσι μελέτησα  πολύ και δημιούργησα το give&fund που προσφέρει  πολλά  συνδυαστικά εργαλεία για να υποστηρίξει κάποιος την χρηματοδότηση ενός έργου. 

Πώς ακριβώς λειτουργεί το crowdfunding στην πλατφόρμα;

Απλή εγγραφή, αποτύπωση της ιδέας, φωτογραφίες, video αν επιθυμεί και από εκεί και πέρα δημοσιοποίηση της ιδέας πρώτα στον κύκλο των δικών του γνωριμιών αλλά και διάχυση του σε πολύ ευρύτερο κύκλο μέσα από τα Social media και τα ΜΜΕ. Υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω είναι ο δημιουργός του project, που πρέπει να βρει τον τρόπο όχι μόνο να επικοινωνήσει την προσπάθεια του αλλά και να εμπνεύσει. Στην περίπτωση των Startuppers χρειάζεται επιπλέον να σχεδιάσουν και τις κατάλληλες ανταμοιβές για τους μικρό- χρηματοδότες τους, αλλά και να πείσουν ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι χρήσιμο ή και συμφέρον. Στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα σε πολύ χαμηλό βαθμό ανάπτυξης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μπορεί όμως να είναι και μια θαυμάσια δοκιμασία για ένα startupper να δοκιμάσει την ιδέα του στην αγορά και όχι μόνο να την χρηματοδοτήσει.

Ποια πρότζεκτ/startups φιλοξενεί η πλατφόρμα; Ποια είναι τα κριτήρια για να μπορέσει κάποιος να αναζητήσει χρηματοδότηση στην πλατφόρμα;

Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει πάνω από 50 projects και έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση  πάνω από 200.00 ευρώ. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το give&fund δεν βρίσκει χρηματοδότηση σε projects, τα φιλοξενεί και τους δίνει τα εργαλεία για να την πετύχουν. Προσελκύει περισσότερο projects κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς να αποκλείονται τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι προϋποθέσεις για να ανεβάσει κάποιος project είναι πολύ απλές, η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει κάθε δημιουργός, είναι να επικοινωνήσει, να εμπνεύσει και να  πείσει για την ιδέα του.

Σε τι ποσοστό επιτυγχάνονται οι στόχοι ενός crowdfunding στην πλατφόρμα;

Στο giveandfund, πάνω από το 35% των έργων πετυχαίνουν την πλήρη χρηματοδότηση τους. Στα Startups που δεν πετυχαίνουν τουλάχιστον το 90% του οικονομικού τους στόχου, τα χρήματα επιστρέφονται στους υποστηρικτές του έργου χωρίς καμία επιβάρυνση σε Δημιουργούς και Υποστηρικτές.  Οι στόχοι που μπορεί να θέσει ένας δημιουργός μπορεί να μην είναι αποκλειστικά οικονομικοί, μπορεί ένας startupper να θέλει να «δοκιμάσει» την ιδέα του σε πραγματικές συνθήκες αγοράς και αν χρειαστεί να κάνει αλλαγές.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Give&Fund;

Tα περισσότερα, ΜΚΟ, Εταιρίες, Φορείς και οι ιδιώτες να χρησιμοποιούν το G&F σαν εργαλείο για την εξεύρεση ή διάθεση πόρων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr