NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Βενετία Κουσία: Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι επιτυχημένοι ενώ δεν ισχύει πάντα το αντίθετο!

Βενετία Κουσία: Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι επιτυχημένοι ενώ δεν ισχύει πάντα το αντίθετο!

Αναζητώντας την εμπειρία, τη γνώση και την ενεργητικότητα στον χώρο του HR, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τη Βενετία Κουσία!

 Η Βενετία είναι μία γυναίκα με πολύ μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, με 14 χρόνια σε θέση Διευθύνουσας Συμβούλου στη ManpowerGroup Ελλάδος και με ενεργή παρουσία στον διάλογο για την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου μπορεί να μας δώσει τα «φώτα» της για την επαγγελματική απασχόληση που τόσο πολύ μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα!

Η Βενετία ήταν ομιλήτρια και στο TEDxThessaloniki:Reading the compass που έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και μίλησε για τις βιώσιμες στρατηγικές σε συνθήκες πολυσύνθετων προκλήσεων, ώστε να μάθουμε να διαβάζουμε την προσωπική και επαγγελματική μας πυξίδα!

Θεωρήσαμε λοιπόν ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για το τι χρειαζόμαστε και πώς τελικά θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας!

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος για να είναι ανταγωνιστικός;

Σ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο όλοι μας πρέπει να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας (effective listening) προκειμένου να προσαρμοζόμαστε μαθαίνοντας καινούργια πράγματα (cognitive flexibility) παραμένοντας πάντα υπεύθυνοι για την προσωπική μας ανάπτυξη και για τις πράξεις μας (accountability). Κι αν τα ξεχάσουμε όλα αυτά ας θυμόμαστε ότι ταλέντο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς στην κατάλληλη εταιρεία και θέση, τη σωστή στιγμή με τη σωστή αμοιβή ανεξάρτητα από πτυχία και μεταπτυχιακά.

Πιστεύετε ότι η ενίσχυση της ομαδικότητας μπορεί να βοηθήσει τον εργαζόμενο να αναπτυχθεί και ατομικά;

ΟΙ άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και επιβάλλεται να μπορούμε να λειτουργούμε αρμονικά μέσα στην ομάδα ανεξάρτητα από ιεραρχία, θέση, φύλο, ηλικία κλπ. Γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους μαθαίνουμε να τους εμπιστευόμαστε. Δουλεύοντας μέσα σε ομάδες βελτιώνουμε την ενεργητική μας ακρόαση, εξασκούμε την υπομονή μας, αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Δουλεύοντας σε ομάδες αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα δεν κερδίζει εκείνος που ξέρει τις απαντήσεις γιατί δεν υπάρχει κανείς τέτοιος. Αντίθετα κερδίζει εκείνος που μπορεί να συνεργάζεται, να συνδέει τους κατάλληλους ανθρώπους και να δημιουργεί σύνθετες και βιώσιμες λύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, κίνητρα που επιβραβεύουν τα άτομα υπολογίζοντας και το ομαδικό αποτέλεσμα που προέκυψε ενισχύουν θετικές συμπεριφορές, καταπολεμούν στερεότυπα και διακρίσεις και διευκολύνουν τη συνεργασία.

Για να μπορεί κάποιος να λειτουργήσει σε ομαδικό επίπεδο πρέπει πρώτα να έχει γνωρίσει τον εαυτό του και τα συναισθήματα που βιώνει την κάθε στιγμή ώστε όταν λειτουργεί σε μία ομάδα να μπορεί να αναγνωρίσει και τα συναισθήματα των άλλων (ενσυναίσθηση).

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι άνθρωποι που έχουν βρει τι δίνει νόημα στη ζωή τους αναζητούν την εργασία που συνάδει με τις αρχές και τις αξίες τους και όχι απλώς μία δουλειά.

Οι εταιρείες επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους; Ποιόν τρόπο εκπαίδευσης θεωρείτε ποιο αποτελεσματικό;

Οι εταιρείες που αντιλαμβάνονται ότι στην Εποχή του Ανθρώπου το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημά τους είναι η ικανότητά τους να απελευθερώσουν το δυναμικό των ανθρώπων τους, επενδύουν στην εκπαίδευσή τους αλλά κυρίως στην ανάπτυξή τους. Η συναισθηματική νοημοσύνη καθίσταται ολοένα σημαντικότερη σε μια εποχή που τα ρομπότ μέχρι το 2050 θα έχουν κατακτήσει πάνω από το 50% των σημερινών θέσεων εργασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις κάποιον είναι εκείνος που ταιριάζει στο μαθησιακό του προφίλ και τρόπο ζωής. Όμως επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό με όρους οικονομικούς (cost efficient) οι εταιρείες επιλέγουν να προσφέρουν μετά από αξιολόγηση και παρακολούθηση των αναγκών των εργαζομένων τους έναν συνδυασμό από on-the-job trainings, e-learning courses, coaching and mentoring series, bespoke workshops και facilitated meetings.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε υποψήφιους εργαζόμενους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει τη δουλειά που θέλει;

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν να κατακτούν τους στόχους τους είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία και εστιάζουν σε αυτά και που εντοπίζουν τα αδύναμά τους σημεία με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, τα αποδέχονται αλλά δεν τα χρησιμοποιούν και ως άλλοθι. Έτσι ξέρουν πού είναι καλοί και πού όχι και είναι ρεαλιστές ανάμεσα στα «θέλω» και τα «μπορώ».

Στη συνέχεια εξετάζοντας τον ανταγωνισμό φροντίζουν να βρουν το κενό που υπάρχει (και ζητείται από τις εταιρείες) ώστε να το καλύψουν με δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο.

Οι άνθρωποι που έχουν βρει τι δίνει νόημα στη ζωή τους αναζητούν την εργασία που συνάδει με τις αρχές και τις αξίες τους και όχι απλώς μία δουλειά. Αλλά και όταν είναι υποχρεωμένοι να έχουν μία δουλειά για να επιβιώσουν την κάνουν κατά τον καλύτερο τρόπο διότι πιστεύουν στην αξία της αριστείας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πάντα επιτυχημένοι ενώ δεν ισχύει πάντα το αντίθετο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr