NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Το outsourcing διαχείρισης παλετών κερδίζει συνεχώς έδαφος στον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων

Το outsourcing διαχείρισης παλετών κερδίζει συνεχώς έδαφος στον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων

Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) δείχνουν ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση για λύσεις που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως το επιχειρηματικό μοντέλο της CHEP, που βασίζεται στην κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση των πόρων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Γίνεται πλέον σαφές ότι εταιρείες του κλάδου FMCG οι οποίες επιμένουν να επωμίζονται με ίδια μέσα και πόρους τη διαχείριση των παλετών τους, υφίστανται σοβαρές οικονομικές απώλειες, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος και φόρτο εργασίας. Αυτές οι απώλειες ουσιαστικά “κλέβουν” μέρος των πόρων που θα μπορούσαν να επενδυθούν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1998, το ιδανικό επιχειρησιακό μοντέλο της CHEP, βασίζεται στην ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού, προτείνοντας ορθολογικές λύσεις στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ένδειξη αποτελεσματικότητας των πρακτικών, αποτελεί το ότι οι μεγάλοι “παίκτες” της βιομηχανίας FMCG μειώνουν τα κόστη αποθήκευσης, βελτιστοποιούν τις διαδικασίες μεταφοράς, αποφεύγουν τα κόστη περισυλλογής και επισκευής παλετών και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ζημιών στα μεταφερόμενα αγαθά, αξιοποιώντας τη λύση της εκμίσθωσης επαναχρησιμοποιήσιμων παλετών CHEP. Η μετάβαση σε αυτό το "πράσινο" μοντέλο, εξυπηρετεί παράλληλα και τους στόχους περιβαλλοντικής αειφορίας των επιχειρήσεων.

Τα 7 βασικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας FMCG και οι λύσεις

  • Υψηλό κόστος αγοράς παλετών
  • Κρυφές δαπάνες στις διαδικασίες εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Η περισυλλογή παλετών κοστίζει σε χρόνο, χρήμα και ανθρώπινους πόρους
  • Κίνδυνος ατυχημάτων και ζημιών στα προϊόντα
  • Δυσκολία ανεύρεσης παλετών σε περιόδους αιχμής
  • Σπατάλη φυσικών πόρων
  • Πολύπλοκες διαδικασίες μεταφοράς

Στη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, η αγορά παλετών παραμένει μια σημαντική αλλά και δαπανηρή επένδυση. Ενίοτε οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αγοράζουν παλέτες που τελικά μπορεί και να μην χρειάζονται. Αντίθετα, το μοντέλο λειτουργίας που βασίζεται στην ενοικίαση και επαναχρησιμοποίηση παλετών CHEP, δίνει έμφαση στις πρακτικές της κοινής χρήσης. Έτσι οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν παλέτες που μπορεί και να μην τους είναι όλες απαραίτητες. Περιορίζοντας λοιπόν τις δαπάνες για εξοπλισμό, έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν τα κεφάλαια που εξοικονομούν, στην ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων.

Η διαχείριση παλετών παραμένει μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για πολλές επιχειρήσεις. Η μεταβλητότητα του κόστους, το υψηλό κόστος καυσίμων, το κόστος επισκευής και διαχείρισης εξοπλισμού, καθώς και οι διακυμάνσεις στα αποθέματα ξυλείας, μπορεί να προκαλέσουν επιπρόσθετα -και απρόβλεπτα- νέα κόστη σε κάθε επιχείρηση. Στο μοντέλο "share & reuse" της CHEP, οι δαπάνες περιορίζονται μόνο στον αριθμό των παλετών που πραγματικά χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται πρόσθετα και "κρυφά" έξοδα.

Οι παραγωγοί και οι μεταπωλητές, θεωρούν τις δαπάνες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας ως στοιχεία κόστους που δύσκολα μπορούν να περισταλούν. H διαχείριση των παλετών από την CHEP απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη μέριμνα παρακολούθησης του ισοζυγίου παλετών και τις διαδικασίες συνδιαλλαγής με τις αλυσίδες λιανικής και τους διανομείς. Επιπλέον, αποφεύγονται όλα τα πρόσθετα λειτουργικά κόστη καθώς και ο φόρτος που προκύπτει κατά τη διαδικασία συλλογής.

Τυχόν ζημιές στα προϊόντα μπορεί να βλάψουν τόσο την κερδοφορία, όσο και τη φήμη των παραγωγών. Η αμφίβολη ποιότητα κατασκευής των λευκών παλετών μπορεί να προκαλέσει θραύση παλετών, ζημιές στα προϊόντα και κατ’ επέκταση άρνηση παραλαβών ή αιτήματα  αντικαταστάσεων από πλευράς του πελάτη. Παράλληλα, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών στις εγκαταστάσεις. Η χρήση παλετών αμφίβολης ποιότητας, ενδέχεται επίσης να προκαλέσει δυσλειτουργίες και διακοπές στη ροή των αυτοματοποιημένων συστημάτων παραγωγής, φόρτωσης και αποθήκευσης. Η συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές ενοικίασης εξοπλισμού μεταφοράς προϊόντων όπως η CHEP, η οποία παραμένει συνεπής στη διασφάλιση ποιότητας, εγγυάται ελαχιστοποίηση κινδύνων και τυχόν προβλημάτων στις παλέτες, λιγότερες ζημιές στα προϊόντα, μικρότερο ενδεχόμενο αναπαλετοποίησης, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου FMCG που χρησιμοποιούν λευκές παλέτες, αντιμετωπίζουν ενίοτε έντονα προβλήματα διαθεσιμότητας παλετών, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής. Χάρη στο μοντέλο "share & reuse" της CHEP, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όσες παλέτες χρειάζονται και οπουδήποτε τις χρειάζονται.

Ο βαθμός υπευθυνότητας της CHEP είναι ευδιάκριτος σε όλα τα στάδια του επιχειρησιακού της μοντέλου, καθώς αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία διαχείρισης των “αποβλήτων” που παράγονται από την ευρείας κλίμακας χρήση του εξοπλισμού της. Κατασκευάζει όλες τις παλέτες της από δάση πιστοποιημένης αειφορίας και ανακυκλώνει το 100% των αποβλήτων που παράγονται από τις επισκευές του εξοπλισμού της.

Βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες μεταφοράς παλετών, η CHEP περιορίζει τα άσκοπα δρομολόγια, βελτιώνει τους χρόνους παράδοσης και περισυλλογής του εξοπλισμού μεταφοράς και τελικά συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Χάρη σε αυτές τις πρακτικές, η CHEP προσφέρει στους συνεργάτες της υψηλά επίπεδα προστιθέμενης αξίας.

Η μακροχρόνια εμπειρία αποτελεί εγγύηση

Το μοντέλο διαχείρισης "share & reuse" της CHEP, βασίζεται στην κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση των πόρων της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις του κλάδου FMCG να εξοικονομούν κεφάλαια και χρόνο.

Γι' αυτό ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου στρέφονται προς λύσεις που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιφέροντας αύξηση  αποδοτικότητας και βελτίωση της αειφορίας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Το δίκτυο της CHEP -στο οποίο κυκλοφορούν 275 εκατομμύρια παλέτες διεθνώς- μπορεί να επιφέρει  θεαματικές βελτιώσεις στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας του εν λόγω κλάδου.

Το αειφόρο επιχειρηματικό μοντέλο της CHEP, που βασίζεται στην ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού, εφαρμόζεται στην ελληνική αγορά από το 1998, προτείνοντας ορθολογικές λύσεις για όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr